نرخ شکنی قبل از آزادسازی در صنعت بیمه
لیلا اکبرپور - آزادسازی بحث داغ اکثر بیمهگران طی سالهای گذشته است. آزادسازی نرخ و شرایط و ارائه نرخ حق بیمه با توجه به ارزیابی ریسکها و توان مالی شرکتها موردی است که مسوولان ردهبالای صنعت بیمه و مدیران اجرایی بهویژه بخش خصوصی خواستار اجرای آن بودند.
گلایه از نرخشکنی رقبا درحالی که اکثر قریب به اتفاق بیمهگران خواهان آزادسازی هستند چه معنایی دارد؟
هرچند همتی رییسکل سابق بیمه مرکزی ایران در ابتدای ورود بخش خصوصی به صنعت بیمه، وجود تعرفه را یک ابزار قوی برای جلوگیری از زیان شرکتهای بیمه خصوصی در رقابت با دولتیها اعلام کرد اما مدیران بخش خصوصی خود خواهان آزادسازی بودند و اعتقاد داشتند توان ارزیابی ریسکها و صدور بیمهنامه بدون تعرفه را دارند و در ابتدا هم نرخ شکنی را آغاز کردند. این در حالی بود که با ابلاغ اصل ۴۴ و دولتی ماندن بیمه ایران، مدیرعامل وقت اقدام به رایزنی برای احیای ماده ۳۰ کرد و خواستار فعالیت بیمه ایران براساس قانون تجارت شد.
بیمه ایران طی سالهای ۸۳ تا ۸۵ بیش از ۳درصد از بازار را واگذار کرد که با برکناری اعضای هیاتمدیره و مدیرعامل بیمه ایران میرفت که پرتفوی این شرکت دولتی را در معرض توزیع قرار دهد اما مدیرعامل جدید بیمه ایران و اقدام او برای حفظ وجهه بیمه ایران در بازار، تمام معادلات را بر هم زد و بیمه ایران پررنگتر از قبل ظاهر شد.
آزادسازی نرخ و طرفداران نظارت مالی بیمه مرکزی از یک سو و عزم جزم شده بیمه ایران برای جذب بازار از سوی دیگر شرایط سختی را برای بخش خصوصی فراهم کرد که از آن به عنوان نرخشکنی یاد میشود.
این در حالی است که ابلاغیه بند ج اصل ۴۴ قانون اساسی به صراحت اعلام میکند در هر بخشی نباید بیش از ۲۰درصد از بازار در انحصار دولت باشد که با احتساب ریسکهای سیاسی، نظامی و تکلیفی که باید تحت پوشش بیمه ایران قرار گیرد، این ۲۰درصد پر میشود.
در واقع شاید بهتر باشد بیمه ایران بیمهگر دولت و یک بیمهگر اتکایی قوی برای بازار بیمه کشور باشد.
باید دید سندیکای بیمهگران که در یک طرف میز آن مدیران عامل بیمههای خصوصی و در طرف دیگر تنها بیمه دولتی ایستاده است، چه تصمیمی در راستای حفظ بازار و جلوگیری از متضرر شدن بیمهگران میگیرد.
بیمه مرکزی ایران نیز آیا بالاخره اقدامی در جهت تحول صنعت بیمه و ساماندهی این صنعت انجام میدهد؟
آیا بالاخره بیمه مرکزی تصمیم میگیرد نظارت خود را تقویت کرده و در مقابل نرخشکنیهایی که قبل از آزادسازی صورت میگیرد، بایستد؟
آیا بیمه مرکزی خود را آماده نظارت مالی میکند؟ و آیا بیمه ایران که این روزها به تاخت برای گسترش سهم خود در بازار پیش میرود تا اطلاع ثانوی که آزادسازی شود تعرفهها را رعایت میکند؟
ارسال نظر