توصیههای رییس کل بانک مرکزی به سرمایهگذاران بخش خصوصی
رییس کل بانک مرکزی در گفتوگویی از بسترهای جدید مناسب برای سرمایهگذاری در کشور گفت و به سرمایهگذارن توصیه کرد در این بخشها سرمایهگذاری کنند.
عکس: نسیم گلی
رییس کل بانک مرکزی در گفتوگویی از بسترهای جدید مناسب برای سرمایهگذاری در کشور گفت و به سرمایهگذارن توصیه کرد در این بخشها سرمایهگذاری کنند. طهماسب مظاهری در گفتوگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه کشور ما از استعدادهای فراوانی در همه بخشهای اقتصادی اعم از صنعتی، معدنی،ترانزیت و... برخوردار است، افزود: نکتهای که وجود دارد اینکه در بعضی بخشها مانند بخش کشاورزی از ظرفیتهای طبیعی و مختلف آنها به طور کامل بهره گرفته نشده، این مساله در خصوص بخش کشاورزی نیز صادق است.
رییس کل بانک مرکزی در تبیین دلایل عدم استفاده از ظرفیتهای مذکور گفت: یکی از دلایل اینکه در طول سالیان گذشته (به طور متوسط) بازده طرحهای سرمایهگذاری بخش کشاورزی از بازده سرمایهگذاری در سایر بخشها همانند صنعت و خدمات (البته بدون لحاظ استثنائات) کمتر بوده است.
وی تاکید کرد: به طور متوسط بازده سرمایهگذاری در بخش کشاورزی پایین بوده یا حداقل اینکه تلقی ذهنی در مردم و عموم سرمایهگذاران چنین بوده است.
مظاهری از دیگر دلایل پایین بودن این بازده در بخش کشاورزی و سرمایهگذاری در آن را عدم بهره گیری از تکنولوژی نوین و دانش فنی روزآمد برشمرد و افزود: در خیلی موارد، بازده محصول در بخش کشاورزی در هکتار و یا مصرف مواد شامل نهادههای کشاورزی یا آب و میزان استفاده از ابزار آلات صنعتی در واحد هکتار بخش کشاورزی از آنچه در کشورهای دیگر در این بخش استفاده می شود به اصطلاح عقبتر بوده و نسبت به شاخص از وضعیت نامطلوبتری برخوردار است.
وی اضافه کرد: مصرف آب و همچنین اتلاف از محل ذخیره آب (در سر مزرعه)، در استفاده از نهادههای کشاورزی، بهره گیری کمتر از بذرهای اصلاح شده، مدرن نبودن تکنیکهای شخم، داشت و کاشت و برداشت، فاصله داشتن از رکوردهای جهانی بازده محصول در هکتار و... از دیگر عوامل پایین بودن بازده در بخش کشاورزی و سرمایهگذاری در آن است.
وی از شرایط مذکور به عنوان چرخه معیوب یا حلقه منفی یاد کرد و افزود: مجموع شرایط موجب بازدهی کمتر بخش کشاورزی و بهتبع آن، پایین بودن بازده سرمایهگذاری در این بخش است.
۹۵درصد بخش کشاورزی خصوصی است
مظاهری در خصوص نقاط قوت بخش کشاورزی در ایران به خصوصی بودن بیش از ۹۵درصد آن اشاره کرد و افزود: این مساله در هیچ یک از بخشهای دیگر از اقتصاد کشور مشهود نبوده و تا این حد بخش خصوصی در آن فعال نیست.
وی اضافه کرد: ۴ تا ۵درصد باقی نیز که در اختیار بخش دولتی است، در حد چند شرکت کشت و صنعت بوده و خود از جمله شرکتهایی هستند که به بخش خصوصی واگذار خواهند شد.
رییس کل بانک مرکزی از دیگر مزیتها و نقاط قوت بخش کشاورزی به استعدادهای منطقه ای و تنوع اقلیمی آن در ایران اشاره کرد.
دولت به دنبال تشویق سرمایهگذاران در بخش کشاورزی
وی گفت: دولتها همواره به دنبال این مساله هستند که برای تشویق سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در بخشهای خاص، تدابیری اتخاذ کنند که بازده سرمایهگذاری در بخش مورد حمایت افزایش یابد. مظاهری اضافه کرد: از جمله اقداماتی که دولتها در این مسیر صورت میدهند، کمک به اجرای طرحهای زیربنایی در آن بخش است که از محل بودجه دولت صورت میگیرد. وی افزود: فعال کردن امکانات تسهیلات اعتباری در بخش مورد حمایت با اختصاص منابع بیشتر به آن از همین اقدامات است.
رییس کل بانک مرکزی دلیل اختصاص ۲۵درصد از اعتبارات سیستم بانکی به بخش کشاورزی را مبتنی بر اهداف مذکور دانست. وی با اشاره به جذابتر شدن قیمت فروش محصول در بخش کشاورزی از شرایط بحران مواد غذایی در جهان یاد کرد و افزود: این شرایط برای کشورهایی که از استعداد کشاورزی آزاد بهرهمند هستند فرصت مناسبی است تا با تبدیل تهدید به فرصت، از وضعیت موجود بهره بگیرند.
مظاهری خاطرنشان کرد: افزایش قیمت محصولات کشاورزی میتواند عامل جاذبهای برای سرمایهگذاران برای انجام سرمایهگذاری در آن بخش باشد.
بخش کشاورزی برخوردار به لحاظ زمینههای سرمایهگذاری
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه وظیفه ما به عنوان سیستم بانکی در این است که با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، نقدینگی کسانی را که به دنبال سرمایهگذاری قابل توجیه می گردند، به بخش کشاورزی هدایت نماییم.
وی با بیان اینکه بحران مذکور (ناشی از بحث انرژی و سایر عوامل) تا چند سال دیگر ادامه مییابد و مقطعی و یکساله نیست، لذا سرمایهگذاری در بخش کشاورزی میتواند در شرایط فعلی به ویژه قابل توجیه باشد.
مظاهری با اشاره به اینکه از جمله ویژگیهای سرمایهگذاری در بخش کشاورزی میان مدت بودن آن است افزود: با تداوم شرایط مذکور میتوان به توجیه دار بودن سرمایهگذاری در بخش کشاورزی امیدوار بود.
وی همچنین اضافه کرد: میتوان برای مساله یادشده ابزار پوشش ریسک نیز در نظر گرفت.
دعوت از شرکتهای مهندسی مشاور خدمات مالی
مظاهری برای تهیه طرحهای توجیهی اقتصادی به منظور انجام سرمایهگذاری در بخش کشاورزی، شرکتهای مهندسی مشاور و خدمات مالی را برای همکاری دعوت نمود و افزود: این شرکتها میتوانند پل رابط مناسبی بین بخش کشاورزی، سرمایهگذار و نظام بانکی و سرمایهگذاری باشند.
وی اضافه کرد: شرکتهایی که به تهیه طرحهای توجیهی اقتصادی به ویژه برای بخش صنعت اقدام میکردند، حال این فرصت را در بخش کشاورزی یافتهاند تا هم خود از این فرصت بهرهمند شوند و هم سرمایهگذاران در این خصوص رهنمون شوند.
سرمایهگذاری در بخش زیربنایی
رییس کل بانک مرکزی به لزوم آموزش دادن روشهای علمی کاشت، داشت و برداشت به کشاورزان سنتی و جوانان اشاره کرد و افزود: آموزش فنی و حرفهای یک زمینه سرمایهگذاری مکانیزاسیون کشاورزی است.
وی با تاکید بر ضرورت استفاده از ابزارهای صنعتی که در مراحل اولیه بهرهبرداری چیدن میوه و محصولات موثر باشد، به ذکر اهمیت سرمایهگذاری در بخش صنایع تبدیلی پرداخت.
مظاهری با اشاره به ضرورت سرمایهگذاری در بخش آبیاری گفت: با توجه به اینکه تکنولوژیها در کشور ما در حال پیشرفت است، لازم است شرایطی پدید آید تا در قالب آبیاری تحت فشار، مصرف آب در یک واحد هکتار کمتر شود و به بهرهوری بیشتری از آب موجود برسیم.
ارسال نظر