نخستین شعبه بانک خارجی در کشورمان افتتاح شد

عکس:آکو سالمی

فاطمه بهادری - نخستین شعبه بانک خارجی در کشورمان باعنوان بانک تجارتی ایران و اروپا با حضور رییس کل بانک مرکزی و جمعی از مقامات پولی و بانکی کشورمان و نمایندگانی از این بانک خارجی در روز چهارشنبه هفته گذشته افتتاح شد.

طهماسب مظاهری رییس کل بانک مرکزی در حاشیه افتتاح شعبه بانک تجارتی ایران و اروپا در جمع خبرنگاران با بیان اینکه چند بانک خارجی دیگر اجازه حضور در کشورمان را یافته‌اند افزود: باتوجه به مهلت شش‌ماهه‌ای که به این بانک‌ها داده‌ایم، امیدواریم به زودی شاهد افتتاح بانک‌ها و شعب خارجی دیگری در کشورمان باشیم.

وی از اعلام آمادگی برای کمک و ارائه امکانات به بانک‌های خصوصی فعال کشور و کسانی که مایل به راه‌اندازی بانک‌های خصوصی جدید هستند خبرداد و گفت: فضای اقتصادی کشور رقابتی شده است. مظاهری خاطرنشان کرد: فعالیت بانک‌های خارجی در کشور باعث می‌شود که‌این بانک‌ها از امکانات و ظرفیت‌های اقتصادی کشور بهره‌مند شوند.به گفته وی، بانک‌های خارجی می‌توانند با حضور خود و تامین منابع و نقدینگی مورد نیاز برای صنایع‌، تولید و اشتغال موجود و ایجاد اشتغال جدید در کشور به کشور ما خدمت کنند.

وی در مورد نرخ سود تسهیلات این بانک گفت: هر بانکی که در ایران فعالیت می‌کند، تابع مقررات بانکداری ایران است و به لحاظ ارزی و ریالی می‌تواند تسهیلات ارائه کند و در قالب عقودی که در بانکداری ایران تعریف شده، می‌تواند فعالیت‌های بانکی خود را انجام دهد.

رییس کل بانک مرکزی بر ایجاد رقابت بین بانک‌های ایرانی با بانک‌های خارجی با حضور این بانک‌ها در کشور تاکید کرد و افزود: فضای اقتصادی کشور‌، رقابتی پیش می‌رود. وی یکی از اصول اصیل اصلاح ساختار اقتصادی و برنامه‌های اقتصادی سال‌های گذشته را رقابتی کردن فضای اقتصادی برای تمام فعالیت‌ها عنوان کرد و افزود: این موضوع برای بانک‌ها نیز مصداق دارد؛ به نحوی که با حضور بانک‌های خصوصی در عرصه فعالیت بانک‌های دولتی در بحث رقابت را بهبود بخشیده است.مظاهری با تاکید بر اینکه در‌حال‌حاضر از یک طرف نقدینگی زیاد و از طرف دیگر واحدهای اقتصادی و تولیدی احساس کمبود نقدینگی می‌کنند افزود: نقدینگی‌ای که به درد اقتصاد می‌خورد، حاصل فعالیت و توسعه نهادهالی مالی است و نه تزریق منابع مالی از بانک مرکزی به اقتصاد. وی سه قفله کردن بانک مرکزی، تشویق بانک‌های خصوصی به افزایش سرمایه و شبکه و ساماندهی موسسات بدون مجوز را از جمله اقدامات بانک مرکزی برای مشکل فوق اعلام کرد.

رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بخشی از نهادهای مالی در بازار سرمایه متمرکز شده که مقدمات توسعه‌این نهادها فراهم شده است، افزود: از جمله بخش‌های نهادهای مالی بازار سرمایه نظام پولی است.به گفته وی، برای توسعه بانکداری، تامین منابع مورد نیاز برای فعالیت‌های اقتصادی، سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و برای سرمایه گذاری جدید، بانک‌های دولتی باید رشد یابند و توان خود را افزایش دهند که در این زمینه با کمک دولت‌، بانک مرکزی و مجلس اقدامات مناسبی انجام شده است.

وی با اشاره به راه‌اندازی بانکداری خصوصی و فعالیت آنها از چند سال پیش در کشور تصریح کرد: آثار این امر نیز هم اکنون قابل مشاهده است و در طول یک سال گذشته برای توسعه بانکداری خصوص گام‌های بزرگی برداشته شده است.

وی گام بعدی را ساماندهی موسسات و نهادهای مالی غیرمتشکل در کشور اعلام کرد و افزود: طی چندماه گذشته اقداماتی در این خصوص انجام شده به نحوی که حدود ۷ موسسه موجود ساماندهی شدند. رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه برای کفایت سرمایه و رعایت روابط بانکی و پولی با این موسسات هماهنگی‌هایی صورت گرفته است، گفت: این موسسات در حال تطبیق فعالیت‌های خود با ضوابط بانک مرکزی هستند تا بدین طریق فعالیت‌های خود را گسترش دهد.وی آخرین حلقه‌این زنجیر را حضور بانک‌های خارجی در کشور توصیف کرد و گفت: این بانک‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی با وارد کردن منابع و سرمایه‌های خود به کشور و با رعایت قوانین پولی و بانکی کشور می‌توانند فعالیت‌های پولی انجام دهند.

رییس کل بانک مرکزی در مورد زمان ابلاغ نرخ سود بانکی گفت: نرخ سود بانکی از پارامترهای مختلف است که نرخ سود عقود مبادله‌ای‌، مشارکتی‌، نحوه پرداخت سود علی‌الحساب و قطعی و نحوه پرداخت یارانه دولت برای فعالیت‌های اقتصادی و خروجی‌های با اولویت را دربر می‌گیرد.

به گفته وی، مجموع این موارد یک بسته و مجموعه به هم پیوسته و هماهنگی است که امیدواریم با به نتیجه رسیدن تمام آنها‌، نرخ سود را اعلام کنیم.

مظاهری در پاسخ به‌این سوال که دعوت میهمانان این مراسم توسط مهدی رضوی مدیر عامل سابق بانک صنعت و معدن صورت گرفته، پس چرا وی در این مراسم حضور نیافته است؟ گفت: رضوی رییس هیات نظارت بانک تجاری ایران و اروپا و سهامدار آن است. وی دلیل دیر آمدن خود برای افتتاح شعبه بانک خارجی را انتظار برای یافتن رضوی جهت حضور در مراسم اعلام کرد. همچنین در حاشیه مراسم، محمود بهمنی دبیرکل بانک مرکزی با بیان اینکه ما درصدد افزایش شعب بانک‌های خارجی در ایران هستیم، گفت: ما در پی افتتاح بانک دوم در کشور هستیم، نه شعبه دوم.وی از تلاش برای تاسیس شش بانک خارجی در کشور خبر داد و گفت: پس از تاسیس این بانک‌ها تعداد شعب آنها را افزایش خواهیم داد. به گفته بهمنی، با این تعادل برقرار شده قطعا یک رابطه مستقیم در نرخ‌ها و مسائل بانکی برقرار می‌شود و با این شرایط خارجی‌ها ارتباط بهتری با ایران آغاز می‌کنند.

پیشینه بانک ایران و اروپا

بانک تجارتی ایران و اروپا در سال ۱۹۷۱ به همت بازرگانان آلمانی و با سرمایه شش میلیون مارک تاسیس شد. در‌حال‌حاضر سرمایه این بانک ۳۳۰ میلیون یورو است که پیش‌بینی می‌شود این سرمایه در سال ۲۰۱۲ به ۷۰۰میلیون یورو افزایش یابد. در‌حال‌حاضر بانک صنعت و معدن، ملت، تجارت و رفاه کارگران از سهامداران این بانک هستند. با افتتاح بانک تجارتی ایران و اروپا کلیه عملیات بانکی بین‌المللی در ایران امکان‌پذیر می‌شود. بانک تجارتی ایران و اروپا، بانکی اروپایی است که تحت مقررات و قوانین نظارتی اروپا فعالیت می‌نماید و با افتتاح نخستین شعبه آن در ایران عملیات مربوط به راهبری اعتبارات اسنادی، ضمانت‌نامه‌های ارزی و امور مربوط به صادرات و واردات به راحتی امکان پذیر می‌شود.

این بانک با بهره‌گیری از ابزارهای نوین بانکی در عرصه بین المللی، علاوه بر تامین مالی پروژه‌های داخلی، با بهره‌گیری از متخصصان سرمایه گذاری آماده ارائه هر گونه خدمات کارشناسی و مشاوره‌ای به تجار و سرمایه‌گذاران ایران و اروپایی است.افتتاح حساب جاری و سپرده، صدور دسته چک، ایجاد روابط کارگزاری بانکی با سایر بانک‌ها شامل پرداخت‌های داخلی و بین‌المللی و تنزیل اعتبارات اسنادی مدت دار ایرانی از جمله دیگر فعالیت‌های بانک تجارتی ایران و اروپا است. خرید و فروش ارز، صدور کارت‌های اعتباری، اعطای تسهیلات برای خرید کالاهای بورسی و مدیریت نقدینگی منابع مالی از جمله فعالیت‌های دیگر این بانک می‌باشد. البته به گفته دبیرکل بانک مرکزی، این بانک تسهیلات ۷درصدی پرداخت خواهد کرد، نقشینه در گفت‌و‌گو با ایسنا ارائه تسهیلات با این نرخ توسط بانک ایران و اروپا را منتفی اعلام کرد.

این در حالی است که به گفته نقشینه مدیرعامل بانک تجارتی ایران و اروپا، نرخ سود این بانک لایبور به اضافه درجه ریسک است و به بنگاه‌های کوچک و متوسط صنعتی تسهیلات ارائه می‌شود. مسوولان بانک ایران و اروپا در گفت‌و گو با دنیای اقتصاد ارائه جزئیات در خصوص نحوه فعالیت این بانک را به آینده موکول کردند. همچنین بانک ایران و اروپا در زمینه مالی معاملات ایران با کشورهای اروپایی ، خاور دور، استرالیا و سایر نقاط جهان نقش موثری داشته و در این راه توانسته است خدمات شایانی ارائه دهد. با افتتاح اولین شعبه بانک تجارتی ایران و اروپا در ایران، علاوه بر تسریع در جذب سرمایه گذاری خارجی، با توجه به تسهیلات ارزان و متنوعی که بانک مزبور ارائه می‌دهد، به رقابتی شدن نظام بانکی کشور در رابطه با نظام بانکی بین‌المللی منجر خواهد شد.

بانک تجارتی ایران و اروپا که بانک صنعت و معدن از سهامداران عمده آن است، طی سال گذشته میلادی بالغ بر شش‌میلیارد یورو اعتبارات اسنادی را راهبری نموده که با توجه به حجم بالای عملیات بانکی سود آن در سال ۲۰۰۷ نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان دو برابر افزایش یافته و با توجه به موفقیت عملکردی توانسته است در بین بیش از دوهزار موسسه پولی در آلمان به رتبه هشتاد و ششم دست یابد.

شعبه بانک ایران و اروپا در محل ساختمان مرکزی بانک صنعت و معدن افتتاح شده است.

براساس آخرین اخبار، بانک مرکزی با درخواست ۶ بانک خارجی برای حضور در ایران مذاکراتی را انجام داده است.