رییس سابق سازمان مدیریت و برنامهریزی:
تولید پول پرقدرت هنوز یکی از مشکلات کشور است
رییس سابق سازمان مدیریت و برنامهریزی، گفت: سیاست سه قفله کردن بانک مرکزی با عملکرد آن تناقض دارد، رییس کل بانک مرکزی لازم نیست بانکها یا خزانه را سه قفله کند، کمی نظارت بر بانکها را بیشتر کند.
به گزارش خبرگزاری فارس، فرهاد رهبر، رییس دانشگاه تهران در حاشیه همایش ملی بهرهوری در جمع خبرنگاران افزود: بانک مرکزی با وجود این که اعلام میکند خزانه را سه قفله کرده، اما در سال گذشته بیش از ۷۰هزار میلیارد تومان نقدینگی روانه بازار کرده است. رییس سابق سازمان منحل شده مدیریت و برنامهریزی کشور اعلام کرد: با وجود این که رییس کل بانک مرکزی مرتب اعلام میکند که خزانه بانک مرکزی بهروی بانکها سه قفله شده، اما در سال گذشته ۲/۲۲هزار میلیارد تومان پایه پولی یا پول پرقدرت تولید کرده که با ضریب فزاینده ۶/۴ برابری، بیش از ۷۰هزار میلیارد تومان (۱۰۲هزار میلیارد تومان) نقدینگی به جامعه تزریق کرده است. فرهاد رهبر با آوردن مثال خانه ملا نصرالدین که ۶ قفل داشته ولی پشت خانه هیچ دیواری وجود نداشت، گفت: سیاست سه قفله کردن بانک مرکزی با عملکرد آن تناقض دارد، رییس بانک مرکزی لازم نیست بانکها یا خزانه را سه قفله کند، کمی نظارت بر بانکها را بیشتر کند. رییس سابق سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور بیان داشت: بدهی شبکه بانکی به بانک مرکزی که به عنوان پایه پولی محسوب میشود، از ۸هزار میلیارد تومان ابتدای سال ۸۶ به رقم ۱۷هزار و ۲۰۰میلیارد ریال یعنی بیش از ۲ برابر افزایش یافت، حال سوال از بانک مرکزی است؛ که چرا بهرغم سه قفله کردن خزانه، پایه پولی را که منجر به تولید پول ۲۰ قدرت در جامعه میشود، افزایش ۹۲۰۰میلیارد تومانی پیدا کرد. فرهاد رهبر، استاد اقتصاد ادامه داد: در زمینه چک پول گرچه ادعا میشود انتشار آن کنترل شده، ولی ۱۱۳هزار میلیارد تومان چک پول ( با عمر متوسط ۳۷ روز دست مردم) چاپ شد که به معنای تولید ۱۳هزار میلیارد تومان پایه پولی است، این رقم با رقم بدهی شبکه بانکی به بانک مرکز در مجموع ۲/۲۲هزار میلیارد تومان پایه پولی را افزایش میدهد که با توجه به ضریب ۶/۴ برابر تکاثری عملا در جامعه بیش از ۷۰هزار میلیارد تومان (۱/۱۰۲هزار میلیارد تومان) نقدینگی ایجاد میشود. رییس دانشگاه تهران بیان داشت: بحث من هدایت نقدینگی است، بانک مرکزی که وظیفه اصلیاش نظارت بر بازار پولی است، نظارت نکرد، لذا نقدینگی به سمت بازار زمین و مسکن سوق پیدا کرد که در آنجا با توجه به محدودیت منجر به افزایش شدید قیمت شد. این اقتصاددان خاطرنشان کرد: بانک مرکزی قفلها را باز کند و نظارت بر بازار پولی کشور را بیشتر نماید.
بسته سیاسی متفاوت
فرهاد رهبر در پاسخ به این پرسش که شغل ریاست سازمان مدیریت و برنامهریزی بهتر است یا ریاست دانشگاه تهران، گفت: من سربازم، هرجا امر کنند به کشور خدمت میکنم، کار لذت دارد و برایم فرقی نمی کند کجا باشد.
رییس دانشگاه تهران در مورد مستندات برنامه پنجم توسعه، گفت: اکنون در حال جمعآوری مستندات برنامه پنجم توسط کشور هستیم، احکامی باید تدوین شود که متناسب فرهنگ اسلامی ایرانی باشد و نیاز جامعه را برطرف کند.
رهبر در مورد بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی هر سال سیاستهایی اعلام میکند، امسال بسته سیاستی متفاوتی اعلام کرد، شاید بسیاری از موارد آن نیاز به عنوان کردن نداشت، بلکه اصلاح مقررات است که در حیطه وظیفه بانک مرکزی است، بخشی از مقررات هم باید در شوراها به تصویب برسد.
ارسال نظر