معاون بانک مرکزی تشریح کرد
دلایل هجوم نقدینگی به سمت بخش مسکن
معاون حقوقی و امور مجلس بانک مرکزی به بیان دلایل هجوم نقدینگی به سمت بازار مسکن پرداخت. حیدر مستخدمین حسینی، معاون حقوقی و امور مجلس بانک مرکزی در گفتوگو با فارس گفت: عواملی که موجب شده تا قیمت مسکن و اجاره بهای آن افزایش یابد، مربوط به سیاستهای اتخاذی توسط وزارت مسکن و شهرسازی نیست، بلکه این عوامل را باید خارج از حوزه ساخت و مسکن جستوجو کرد.
وی افزود: اینکه بخواهیم سیاستهای مسکن و ساخت و سازها را به صرف اینکه نقدینگی به سمت این بخش سوق یافته زیر سوال ببریم، یک بحث انحرافی است.
مستخدمین حسینی ادامه داد: ناکارآییها یا عدم هماهنگیها در سایر بازارها مثل بازار پول، کالا، بازار سرمایه و... تبعاتی به دنبال داشته که نتایج این نارساییها به بخش مسکن منتقل شده است.
وی افزود: به هر حال بخش مسکن موظف است قیمتها و نیز اجاره بها را در این حوزه کاهش داده یا به عبارت دیگر نقدینگی را از خود دور سازد.
معاونت حقوقی و امور مجلس بانک مرکزی اضافه کرد: در سه سال اخیر بخش مسکن ناشی از عوامل یادشده دچار التهاب شد و قیمتها و اجارهبها با افزایش چشمگیری مواجه گردید، به طوری که مردم را با مشکلات فراوانی روبهرو کرد.
وی افزود: این در حالی بود که سیاستهای اتخاذ شده در سایر بازارها از جمله بازار کالا، پول و سرمایه منجر به از دست دادن توجیه اقتصادی برای سرمایه گذاری در بازارهای مذکور شد و در نتیجه نقدینگی به عنوان تنها پناه به بخش مسکن هجوم آورد.
بازارهای سرمایه، پول و کالا باید سودآور شود
مستخدمین حسینی در ارتباط با جبران ناکارآییهای یاد شده گفت: در این رابطه دولت باید سیاستهایی را اتخاذ کند که سایر بازارها مانند بازار سرمایه، پول و کالا سود آور شود و انگیزه بیشتری برای هدایت نقدینگی به این بازارها فراهم شود.
وی با تاکید بر سود آور شدن بازار سرمایه بیش از هر حوزه دیگری گفت: بهرغم پویایی قانون بازار اوراق بهادار، در حال حاضر بورس به عنوان نماد اصلی بازار سرمایه، از کارایی لازم برخوردار نیست و عملا شاهد خللی در مسیر جذب سرمایه و نقدینگی در این بازار هستیم.
معاونت حقوقی و امور مجلس بانک مرکزی اضافه کرد: کاهش دستوری نرخ سود بانکی، ثابت ماندن قیمت کالاهای شرکتهایی که در بورس حضور دارند مانند واحدهای سیمان، لبنیات، پتروشیمی و... (طی سه سال اخیر) و دیگر عوامل موثر، سبب شده تا بورس از حالت شتابنده در جذب نقدینگی مازاد جامعه، خارج و حتی نقدینگی موجود در آن نیز تخلیه شود و به سمت سایر بازارها حرکت کند.
کنترل قیمت سکه، الگوی یک تجربه موفق
وی با اشاره به اقدام بانک مرکزی در مقابله با افزایش قیمت سکه گفت: وقتی وجوه جامعه به سمت بازار طلا حرکت کرد در این شرایط بانک مرکزی با عرضه زیاد توانست از طریق صرافیها، بانکهای سپه و تجارت و... قیمت سکه را در بازار کنترل کند و میل شدید به سکه را خنثی کند.
مستخدمین حسینی اضافه کرد: این مهار قیمت به سمت کاهنده در شرایطی صورت گرفت که قیمت سکه با افزایش جهانی مواجه شده بود.
وی افزود: دولت می تواند با اتخاذ سیاستهای مناسب نقدینگی را مدیریت و با هدایت آن به بازارهای مختلف، تورم را کاهش دهد.
او با تاکید بر اینکه یکی از دلایل افزایش قیمت مسکن و اجاره بها، عدم مدیریت صحیح در بورس و بازار سرمایه است؛ گفت: دولت در این مقطع میتواند با اتخاذ سیاستها و تصمیماتی چون تجربه کنترل قیمت سکه، قیمتها را کنترل نماید.
مردم به دنبال بازاری با توجیه اقتصادیاند
معاونت حقوقی و امور مجلس بانک مرکزی گفت: مردم به دنبال بازارهایی با توجیه اقتصادی میباشند و چنانچه این مساله برای آنها محرز شود قطعا میل و گرایش به آن سمت خواهد بود.
وی افزود: با توجه به این نکته، دولت باید سعی کند تا نقدینگی را به سمت بازارهایی هدایت کنند که سرمایهگذاری در آن بخشها، اقتصاد را به سمت تعادلی شدن سوق دهد.
مستخدمین حسینی تاکید کرد: این مساله محقق نخواهد شد مگر با سود آور کردن بازارهای مورد نظر، در این شرایط است که با رونق بازارهایی چون بورس، تولید و اشتغال افزایش یافته و زمینه مهار تورم فراهم می شود.
مستخدمین حسینی با بیان اینکه یکی از دلایل عدم کارآیی بازارهای مذکور، وجود زمینههایی چون بحث قیمت است افزود: نباید به دنبال تثبیت قیمت در اینگونه بازارها بود.
وی در ادامه به اخباری اشاره کرد که با تاثیر منفی خود، موجبات کاهش سهام شرکتها را در بورس فراهم میسازند.
معاونت حقوقی و امور مجلس بانک مرکزی خاطرنشان کرد: در سالهای ۸۲ و ۸۳ که بورس از رونق برخوردار بوده و تقاضا برای سهام بالا بود، قیمت مسکن از شرایط قابل قبولتری برخوردار بود ولی با تخلیه نقدینگی از بازارهای مختلف و گرایش آن به سمت بازار مسکن به عنوان امن ترین بازار برای وجوه، قیمت مسکن با افزایش شدید مواجه شده است.
انضباط در سیاستهای پولی و مالی به طور توامان
وی با بیان اینکه موفقیت در سیاستهای پولی در گرو موفقیت در اعمال سیاستهای مالی است، گفت: زمانی سیاستهای پولی به ثمر خواهد رسید که سیاستهای مالی نیز از انضباط لازم برخوردار باشند.
مستخدمین حسینی این دو سیاست را دو بال یک پرنده برشمرد که یکی بدون دیگری دچار مشکل خواهد شد.
وی تاکید کرد: عدم هماهنگی بالهای مذکور سبب خواهد شد تا اثر هریک به خنثی شدن دیگری منجر شود.
معاونت حقوقی و امور مجلس بانک مرکزی در پایان تاکید کرد: سودآور کردن بازارهای سرمایه، پول و کالا سبب می شود تا از التهاب بازار مسکن کاسته شده و از طرفی، خود به ایجاد مشکلات جدید در روند انتقال نقدینگی از یک بازار به بازار دیگر منجر نشود.
وی توجه به بازار سرمایه و بورس را در این میان ضروری دانست.
ارسال نظر