استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: برای جلوگیری از ضرر و زیان ناشی از نوسانات نرخ ارز باید صادرات را بر اساس یورو و واردات را بر اساس دلار انجام دهیم. محمد قلی یوسفی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس درخصوص راهکارهای رهایی از مشکلات نوسان نرخ ارز گفت: نرخ ارز متغیری است که بر روی صادرات کالای صنعتی یا کالای تولیدی از یک طرف مثل ماشین‌آلات و مواد خام تاثیر می‌گذارد بنابراین می‌تواند بر روی عرضه و تقاضا اثر بگذارد و نوسانات آن موجب نوسان در واردات و صادرات می‌شود و از این طریق تولیدات داخلی را با بی‌ثباتی مواجه می‌کند.

وی گفت: معمولا کشورهای توسعه‌نیافته برای پیشگیری از چنین نوسانی از میانگین سبد ارزی استفاده می‌کنند یعنی میانگینی از عرضه های عمده بر اساس SDR‌ تهیه می‌کنند چون این کشورها توان این را ندارند که در مقابل نوسانات سریعا واکنش نشان دهند بنابراین سعی می‌کنند حاشیه امنی برای خود انتخاب کنند که از این نوسانات در امان بمانند.

وی ضمن اشاره به ضعف سیستم بانکی کشور افزود: می‌توان از نوسانات نرخ ارزی استفاده بهینه کرد به گونه‌ای که وقتی نرخ ارزی در حال افزایش است باید صادراتمان را بر مبانی آن نرخ انجام دهیم و دارایی‌هایمان را بر آن اساس تعیین کنیم و وقتی ارزی ارزان می‌شود واردات را بر مبنای آن ارز انجام دهیم که لازمه آن وجود انعطاف در بدنه اقتصادی و پولی و مالی کشور است و چون این انعطاف را نداریم نمی‌توانیم این کار را انجام دهیم و نوسانات نرخ ارز برای کشور ما زیان‌آور می‌شود.

یوسفی درخصوص بهترین راهکار برای رهایی از نوسانات نرخ ارز گفت: باید دارایی‌های کشور تبدیل به ماشین‌آ‌لات و مواد خام شوند و با برنامه‌ریزی از قبل تعیین شده سرمایه‌گذاری خارجی را جذب کنیم.

وی ضمن اشاره به تغییر سبد ارزی گفت: باید درآمدهای نفتی را از دلار به یک معیار متوسط پولی بین‌المللی مثل یورو تبدیل کنیم.

وی ادامه داد: در شرایط فعلی بهترین کار این است که صادراتمان را بر اساس یورو انجام دهیم و یا دارایی‌های خارجی‌مان را تبدیل کنیم به طلا و یا از دارایی‌هایمان برای واردات ماشین‌آلات استفاده کنیم زیرا این نوسانات همیشه به ضرر کشورهای توسعه نیافته تمام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه نگهداری پول در خارج با توجه به نیاز کشور به صلاح نیست، تاکید کرد: باید در شرایط فعلی که نوسان قیمت در جهان رو به افزایش است تولیدات داخلی را افزایش دهیم تا نیازمان به واردات کم شود، یعنی با حمایت از تولید و از صنایع و کشاورزی بگونه‌ای عمل کنیم که نیاز به واردات کم شود.

وی درخصوص استفاده از مشوق‌‌های مالی برای تولید‌کنندگان گفت: این گونه مشوق‌ها هم خوب هستند ولی نمی‌توانند انگیزه بالایی ایجاد کنند. آنچه سرمایه‌گذار را راغب به سرمایه‌گذاری می‌کند وجود نهادهای حقوقی فضایی کارآمد، قوانین و مقررات شفاف و امنیت حقوق مالکیت و امنیت حقوق فردی و اجتماعی است. تا زمانی که این شرایط حاکم نشده آن مشوق‌ها نمی‌توانند خیلی کارآمد باشند.

وی در پایان گفت: وقتی سود سرمایه‌گذاری بالا باشد حتی در شرایط تورمی‌هم می‌توان سرمایه‌گذار برای رشد تولید داخلی و ثبات نرخ ارز جذب کرد.