بانک مرکزی از افزایش حجم نقدینگی وحشت دارد

هرچه بانک مرکزی برای ۶ قفله کردن، بانک‌ها را تحت فشار قرار دهد به همان نسبت بخش تولید از کمبود نقدینگی بیشتری رنج می‌برد.

محمدرضا خاوری، مدیرعامل سابق بانک سپه در گفت و گو با جامع نیوز بیان کرد: هرچه بخش تولید در بحث نقدینگی با مشکلات بیشتری روبه‌رو باشد به همان نسبت میزان تورم نیز در کشور با رشد بیشتری مواجه خواهد شد. وی افزود: بانک مرکزی از افزایش حجم نقدینگی وحشت دارد و به همین دلیل با در پیش گرفتن سیاست‌های انقباضی درصدد کاهش میزان تورم و گرانی است.

خاوری خاطرنشان کرد: سیاست‌های انبساطی سال‌های گذشته باعث افزایش روزافزون تورم در کشور شده است به همین دلیل بانک مرکزی سیاست این چنینی در پیش گرفته است.

مدیرعامل سابق بانک سپه تصریح کرد: یکی از راه‌های کاهش حجم نقدینگی سه قفله کردن بانک مرکزی است، چرا که بانک‌ها نباید خارج از منابع خود تسهیلات پرداخت کنند.

وی اشاره کرد: زمانی که بانکی بدون داشتن منابع لازم اقدام به پرداخت تسهیلات می‌کند در واقع خود را با ریسک بزرگی رو‌به‌رو کرده است.

وی خاطرنشان کرد: سیاست‌های اعلام شده بانک مرکزی از دو جهت قابل تامل است، ابتدا از خود بانک‌ها حفاظت می‌کند و در مرحله بعدی جلوی رشد نقدینگی را گرفته و باعث کاهش تورم می‌شود.

خاوری تاکید کرد: این سیاست‌ها دو روی یک سکه است یعنی هم باعث کاهش تورم و سرازیر شدن نقدینگی فراوان به جامعه می‌شود و از سوی دیگر تولیدکنندگان را با مشکلات نقدینگی رو‌به‌رو می‌کند.

مدیرعامل سابق بانک سپه در پایان عنوان کرد: باید تدابیری اندیشیده شود که هم تورم کاهش پیدا کند و هم تولیدکنندگان با مشکلات مالی روبه‌رو نشوند.

نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی با شاخص‌های بازار تناسب ندارد

برخی مردم به دلیل متناسب نبودن نرخ تورم با وضعیت فعلی قیمت‌های موجود در بازار بانک مرکزی را در اعلام واقعی این نرخ به دروغ‌گویی متهم کرده‌اند.

محمدکهن دل، کارشناس اقتصادی، ضمن بیان مطلب فوق اظهار داشت: محاسبه نرخ تورم از وظایف بانک مرکزی به حساب می‌آید که این نرخ براساس شاخص‌ها و معیارهای خاص اقتصادی محاسبه می‌شود.

به گفته وی، این شاخص‌های اقتصادی ممکن است بنا به دلایل متفاوت یکسان نباشد و در برخی از این شاخص‌ها با افزایش قیمت و در برخی دیگر با کاهش قیمت رو به رو باشیم.

وی افزود: اعلام نرخ تورم ممکن است از سوی بانک مرکزی از جهت محاسبه دقیق و کارشناسانه صحت داشته باشد؛ اما با شاخص‌های پیش روی مردم تناسبی ندارد که این موضوع نشان دهنده نادرستی عملکرد بانک مرکزی نیست.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بانک مرکزی نرخ تورم را براساس نرخ قیمت کالاهایی که اکثریت مردم با آنها سرو کار دارند، تعیین می‌کند.

کهن دل در خصوص وعده رییس جمهوری مبنی برکاهش نرخ تورم در سال جاری گفت: این وعده در صورتی عملی خواهد شد که بانک‌ها تا پایان برنامه توسعه چهارم با سیاست‌های جدید بانک مرکزی همراهی لازم را به عمل آورده و فعالیت‌های خود را بر مبنای سیاست‌های بانک مرکزی تطبیق دهند.

دلایل اتخاذسیاست‌های انقباضی پولی

یک عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، گفت: اصلاحات اقتصادی باید از سوی متولیان بازارهای پول، سرمایه، کار و کالا به صورت واحد نگریسته و انجام شود.

هادی حق‌شناس سیاست شش قفله کردن منابع بانک مرکزی را به اتخاذ سیاست انقباضی پولی تعبیر کرد و به ایسنا گفت: سه دلیل خشکسالی، آثار تحریم‌های سه گانه شورای امنیت، و سال پایانی دولت نهم موجب اتخاذ سیاست‌های انقباضی پولی از سوی بانک مرکزی شده است.

او افزود: اگر بازارهای سرمایه، کار و کالا با سیاست‌های انقباضی پولی هماهنگ نباشد، اقتصاد کشور به سمت رکود بیشتر سوق می‌یابد، که البته با ظاهر شدن علائم رکود شدیدتر اقتصادی سیاست سه یا شش قفله منابع بانک مرکزی دوام نیاورده و موجب شکسته شدن تدریجی قفل‌ها می‌شود.

نماینده مردم بندرانزلی خشکسالی‌های گسترده سال گذشته را موجب کاهش تولید در بخش کشاورزی دانست و اظهار کرد: خشکسالی گسترده بخش کشاورزی به معنای فقدان تولید در این بخش است، و وقتی بخش کشاورزی تولید نداشته باشد، به معنای تولید نشدن کالا و خدمات و حاصل نشدن درآمد برای دست‌اندرکاران این بخش می‌شود، و وقتی فعالان بخش کشاورزی بدون درآمد می‌مانند، دولت باید به آنان خسارت پرداخت کند، که راحت‌ترین راه برداشت از حساب ذخیره ارزی و تبدیل به ریال است که موجب افزایش مجدد نقدینگی می‌شود.

عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه و بودجه، نمایان شدن آثار اقتصادی و قطعنامه‌های سه گانه شورای امنیت را دیگر دلیل شکسته شدن تدریجی قفل‌های منابع بانک مرکزی دانست و خاطرنشان کرد: در سال پایانی دولت، بخشی از جهت‌گیری‌ها باید این باشد که رضایت‌مندی و مقبولیت بیشتری در ذهن مردم به وجود آورد، پس طبیعی است که اجرای برخی سیاست‌ها را آسان‌تر بگیرد.

حق‌شناس اجزای دولت را به همراهی با بسته سیاستی بانک مرکزی دعوت کرد و افزود: ادامه یافتن سیاست انقباضی پولی منوط به حمایت اجزاء دولت از بازار پولی است.

وی با بیان این‌که اصلاحات اقتصادی مستلزم تبعات و عوارض منفی است و هرگز این‌گونه نیست که با کنترل شاخص‌های پولی بازارهای سه گانه نیز کنترل شوند، اظهار کرد: وقتی به بنگاه‌های تولیدی که منتظر تسهیلات بانکی هستند، به کندی تسهیلات پرداخت شود، چرخه تولید با کندی به گردش خود ادامه خواهد داد، و چون زنجیره‌های اقتصادی به یکدیگر مرتبط هستند، با دستکاری شدن یک حلقه، تاثیرات آن به زودی متوجه زنجیره‌های دیگر نیز می‌شود.