دبیر سندیکای بیمه گران با انتقاد از اخذ عوارض ۳۰ درصدی توسط دولت اعلام کرد
تخصیص درآمدهای عوارضی به صنعت بیمه واگذار شود
گروه بازار پول - غلامرضا تاجگردون دبیر سندیکای بیمهگران مشکل اصلی صنعت بیمه را در کشور نبود دید سوددهی در این صنعت توصیف کرد. به گفته وی، صنعت بیمه نیز مانند هر صنعت دیگری متشکل از بنگاهها است و در نتیجه سوددهی بنگاهها در پیشرفت آن باید بسیار مهم تلقی شود. تاجگردون با انتقاد از نحوه تخصیص درآمدهایی که از طریق عوارض به دست دولت میآید، خواستار واگذاری این شد تا خود صنعت بیمه برای تخصیص آن تصمیم بگیرد و گفت: اگر دولت از اخذ عوارض ۳۰ درصدی چشمپوشی کند صنعت بیمه میتواند حق بیمهها را تا ۳۰ درصد کاهش دهد. به گفته وی، خود صنعت بهتر میتواند از این منابع برای پایین آوردن هزینهها استفاده کند. تاجگردون توسعه بیمههای عمر و زندگی در کشور را برای افزایش ضریب نفوذ بیمه و کاهش وابستگی به بیمه شخص ثالث لازم دانست.
سوددهی در صنعت بیمه نادیده گرفته میشود
دبیر سندیکای بیمه گران درباره سوددهی در صنعت بیمه کشور گفت: متاسفانه هنوز نگاه به این صنعت درست نیست، این صنعت هم باید مانند هر صنعت دیگری به دنبال سوددهی باشد.
وی ادامه داد: البته ۴۰ تا ۵۰ درصد سهام بیمه متعلق به دولت است و دولت به هر شکل که بخواهد، میتواند در مورد سهمش عمل کند. به گفته تاجگردون، متاسفانه در صنعت بیمه میبینیم این حضور دولت اتفاق افتاده و مردم هم از آن خبر ندارند و نمیدانند که حقشان را چطور به دولت میدهند.
نگاه به بیمه «دولتی» است
تاجگردون ادامه داد: نگاه دولت و سیستم به این صنعت یک نگاه دولتی است، انتظار دولت برداشت صرف از این صنعت است. این در حالی است که هیچ جای دیگر از بازار سرمایه نمیبینیم، دولت برداشت داشته باشد(اصطلاحا از شرکتها بکشد)، در بسیاری از بخشها به صنایع امتیاز میدهد، بهره مالکان را نادیده میگیرد، یارانه میدهد، معافیت مالیاتی در نظر میگیرد؛ ولی در مورد صنعت بیمه اینطور نیست.
وی در مورد امکان کاهش حق بیمهنامهها گفت: در این مورد باید بازار بیمه را رقابتی کنیم و هزینهها را کاهش دهیم. وی ادامه داد: به ما میگویند برای جلوگیری از افزایش حق بیمه شما به عنوان شرکتهای بیمهگر بیایید و هزینههای اداری خود را کاهش دهید، مشکل این است که کل هزینههای اداری در صنعت بیمه ۵ درصد است، یک درصد هم از این هزینهها کاهش پیدا کند، نمیتواند تاثیری در قیمت نهایی بیمهنامهها داشته باشد.
اخذ عوارض مهمترین دلیل بالا بودن بیمهنامه
وی مشکل اصلی بالا بودن نرخ بیمهنامهها را اخذ عوارض از این صنعت خواند و گفت: اما در مقابل وقتی نگاه میکنیم به عوارض اخذ شده؛ ما ۱۰ درصد میدهیم به نیروی انتظامی برای کاهش تصادفات، البته بخش عمدهای از این عوارض هم به نیروی انتظامی نمیرسد، بلکه وارد خزانه عمومی دولت میشود. دبیر سندیکای بیمه گران ادامه داد: همچنین ۵ درصد به صندوق جبران خسارتهای بدنی پرداخت میشود. وی با انتقاد از تخصیص این ۵ درصد گفت: اگر من بیمهنامه نداشته باشم، گواهینامه نداشته باشم، تصادف کنم یا با کسی تصادف کنم و فرار کنم؛ طرف مقابل که دچار خسارت و حادثه شد، از محل این صندوق با شرایطی به او کمک شود؛ یعنی شما که بیمهنامه میخرید، همزمان با خرید بیمهنامه ۵ درصد میدهید به کسی که بیمهنامه نمیخرد. در ادامه وی اشاره کرد که ۵ درصد مالیات بر ارزش افزوده گرفته میشود که به گفته وی غیر از ایران در هیچ کجای دنیا گرفته نمیشود.
انتقاد از نحوه تخصیص عوارض
تاجگردون با اشاره به قبول قانون در اخذ عوارض از صنعت بیمه از نحوه تخصیص منابع حاصل از عوارض انتقاد کرد. به گفته وی، صنعت بیمه باید بداند پولی که از او گرفته میشود کجا هزینه میشود. وی سرمایهگذاری را از طریق خود صنعت بیمه خواستار شد و گفت: بگویند برای کاهش تصادفات ما هزینه کنیم، من بیمه گر میروم پلهای عابر پیاده را در اتوبانها زیاد میکنم، من به سایپا میروم پول میدهم ایربگ را گسترش بدهد یا روی پراید ترمز ای.بی.اس نصب بکند؛ آنجا یارانه میدهم، از هر ۱۰ تصادف من ۹ تا مربوط به یک نوع خودرو است؛ میروم و در اینجا سرمایهگذاری میکنم.
به گفته دبیر سندیکای بیمه گران، یک بنگاه میداند باید در کجا سرمایهگذاری کند که هزینههایش کاهش پیدا کند؛ ولی الان نمیداند ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان پول میدهد برای چه؟
۱۰ درصد هم وزارت بهداشت
دبیر سندیکای بیمه گران در ادامه به ۱۰ درصد دیگر اشاره کرد که به بیمارستانها پرداخت میشود. به گفته وی، ۳۰۰ میلیارد تومان هم از بیمهها دریافت میشود تا هر فردی در اثر تصادف به اورژانس بیمارستان مراجعه میکند تا آخرین ریال هزینههای آن از محل این مبلغ پرداخت شود و هیچ رقمی از مردم دریافت نشود.
از طرفی بخش عمدهای از مردم بیمه یا بیمه تکمیلی دارند، بعد از تصادف و درمان در بیمارستان، فاکتور هزینههایی را که پرداخت نکردهاند از بیمارستان دریافت کرده به شرکت بیمه مراجعه میکنند و پول هزینهای را که پرداخت نکردهاند، از شرکت بیمه دریافت میکنند؛ یعنی شرکت بیمه برای یک حادثه دو بار خسارت پرداخت کرده است.
حق بیمه را تا ۳۰ درصد میتوان کاهش داد
تاجگردون ادامه داد: اگر نرخ بیمه پایین باشد، تعداد مراجعات برای پوشش بیمهای بالا میرود، الان ۲ میلیون خودرو داریم که بیمه نیستند؛ ولی مطمئنم اگر نرخ بیمه همین طور بالا برود، این ۲ میلیون به ۴ میلیون میرسد؛ ولی اگر نرخ بیمه را پایین بیاوریم این دو میلیون به یک میلیون کاهش پیدا میکند؛ یعنی اگر دولت این پول را که به عنوان مالیات میگیرد، حذف کند، شرکتهای بیمه نرخ بیمهنامههای خود را ۳۰ درصد کاهش میدهند.
وابستگی شدید صنعت بیمه به شخص ثالث
غلامرضا تاجگردون مساله وابستگی شدید صنعت بیمه به شخص ثالث را یک ضعف جدی و ساختاری دانست که ریشه فرهنگی دارد، هم از طرف مردم و هم از طرف شرکتهای بیمهای. ضریب نفوذ شرکتهای بیمه در کشور پایین و در حدود ۵/۱ است شما با حداکثر پوشش بیمه خودرویی و شخص ثالث میتوانید حداکثر ضریب نفوذ را به ۲ برسانید که باز هم با ضریب مطلوب که ۵ است خیلی فاصله داریم. وی ضعف موجود در صنعت بیمه کشور را پیشرفت نکردن بیمههای عمر و زندگی دانست که در دنیا استفاده میشود.
ارسال نظر