بازخوانی وزیر اقتصاد از نوسانات ارزی سال گذشته
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به پشت سر گذاشتن نوسانات ارزی سال گذشته معتقد است که « تحریمها به نوعی به آسیبشناسی بازار ارز کشور کمک کرده» و موجب شد تا «ساختار تجاری و ارزی کشور اصلاح شود.» شمسالدین حسینی در گفت و گو با «خبرآنلاین» افزود: «یکی از ایرادات جدی، تمرکز بیش از حد در فرآیندهای تجاری با چند کشور خاص بود. البته عوامل غیراقتصادی مثل مسدود کردن کانالهای نقل و انتقال پول که صرفا سیاسی بود هم تاثیر داشت، اما تاکید میکنم که با این حرکت تحریمکنندگان نباید این قدر تبعات در نظام ارزی کشور رخ میداد». حسینی اضافه کرد: «البته موضوع فقط محدود به تغییر در نحوه عرضه ارز نبود و با تغییراتی از سمت تقاضا هم مواجه شدیم. در اقتصاد با اندک افزایش تقاضای سفتهبازی میتوان هر بازاری را دچار نوسان کرد.»
او افزود: «اقتصاد ایران با جهان خارج به صورت مطلوب در تعامل است و مبادلات تجاری کشور با تبادلات ارزی تسویه میشود. چنانکه اگر ارزش تولید ناخالص داخلی را بر اساس آمارهای مرکز آمار ۴۷۰ میلیارد دلار در نظر بگیریم، حدود ۱۵۰ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم.»
وزیر اقتصاد در پاسخ به این موضوع که برای برطرف کردن نگرانی بسیاری از تولیدکنندگان برای تامین ارز واردات مواد اولیه چه باید کرد، گفت: « ما مدام روی این موضوع تاکید کردهایم و باز هم تاکید میکنیم که بخش عمده و اعظم ارز مورد نیاز بخش تولید از طریق سیستم ارز مرجع تامین میشود. سال گذشته هم این کار انجام شد که بانک مرکزی ارز مرجعی که به بخش تولید میفروشد تنها و تنها از طریق ثبت سفارشی باشد که وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام میدهد.»
او افزود: «با این حال امروز ممکن است برخی ثبت سفارشها از طریق ارز مرجع انجام نشده باشد یا در نوبت دریافت ارز مرجع باشند که این را هم حل خواهیم کرد. اما بانک مرکزی دیگر ارزی را به بخش تولید اختصاص نمیدهد الا اینکه ثبت سفارش داشته باشد. »
حسینی در مورد تمهیداتی که امسال برای کنترل بازار ارز در نظر گرفته شده گفت: « قصد داریم انعطافی در بازار ارز داشته باشیم که در مواقعی که صادرکننده میخواهد ارز صادراتی خود را با نرخی غیر از نرخ مرجع بفروشد، ساز و کار شفافی طراحی شود که طی آن ارز خود را به صورت توافقی عرضه کند که البته محل مصرف آن مشخص باشد. البته تاکید میکنیم که این انعطاف همراه با نظارت و ثبت خواهد بود.»
او در مورد زمان اجرایی شدن این طرح نیز خاطرنشان کرد: «ما در شورای عالی بورس مصوبه لازم را صادر کردهایم، دستورالعملش را هم سازمان بورس تهیه کرده تا بتوانیم بازار ارز صادراتی راهاندازی کنیم. البته قطعا معاملات این بازار باید مبتنی بر معاملات واقعی باشد. یعنی کسی که ثبت سفارش کرده باشد و نیازش واقعی ـ و نه سفتهبازی ـ باشد میتواند ارز مورد نیاز خود را از این بازار تامین کند.»
حسینی افزود: «قیمت ارز دراین بازار کاملا مدیریتشده و در دامنه مشخص خواهد بود. این موضوعات تصویب شده، اما اجرایی شدن آن نیاز به مقدماتی دارد که سازمان بورس با هماهنگی شبکه بانکی، سازمان گمرک و وزارت صنعت، معدن و تجارت این مقدمات را فراهم میکند.»
وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: «ما دنبال این هستیم که تمام ارز کشور وارد شبکه تجاری کشور شده و همچنین در ساز و کار شفافی تخصیص داده شود. همچنین تمام ارز کشور وارد معاملات واقعی شود و چنین اجازهای به صورت سیستماتیک داده نشود که فردی ارز را با این هدف بخرد که بخواهد بعدا بفروشد. از سوی دیگر صادرکننده هم بتواند ارز خود را با یک نرخ توافقی به فروش برساند.»
ارسال نظر