گروه بازار پول- کانون صرافان ایران در پنجمین اطلاعیه خود از صرافان دارای مجوز بانک مرکزی دعوت به ارائه راهکار کرد. در این اطلاعیه که روی سایت این کانون قرار گرفته از تصمیمات اتخاذ شده مقامات برای نحوه فعالیت آنها انتقاد شده است. در این اطلاعیه که در سایت کانون صرافان منتشر شده همه صرافان مجاز بانک مرکزی در سراسر کشور را مخاطب قرار داده و می‌گوید: همان‌طور که مستحضر هستید نرخ ارز و تصمیمات مقامات ذی‌ربط در دو ماه گذشته مشکلات بسیاری را در روال کار عادی صرافی‌های مجاز به وجود آورده است. کانون صرافان ایران برای برون‌رفت از وضع موجود، اعضای خود در سراسر کشور را دعوت به ارائه راهکارهای عملی به صورت کتبی یا حضور در جلسات شورا می‌نماید. بدیهی است حضور در جلسات منوط به درخواست کتبی و موافقت هیات رییسه می‌باشد. خواهشمند است نظرات یا درخواست حضور در جلسات هفتگی شورا را به این کانون ارسال کنید.

با اعلام نرخ ۱۲۲۶ تومانی برای دلار آمریکا توسط رییس کل بانک مرکزی در اوایل بهمن ماه فروش ارز به نرخ آزاد از سوی صرافان و نقل و انتقال ارز به قیمت بازار برای آنان ممنوع شد. همزمان با ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی به صرافان سراسر کشور اعلام شد که در راستای اجرای سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز از تاریخ ۸/۱۱/۹۰، صرافان سراسر کشور مجازند با در نظر گرفتن هزینه‌های مربوط به نقل و انتقالات ارزی (حواله)، نرخ فروش ارز را حداکثر به میزان ۲ درصد بالاتر از نرخ مرجع بانک مرکزی تعیین کنند.

ضمنا نرخ فروش نقدی ارز به صورت اسکناس نیز با در نظر گرفتن هزینه‌های تامین اسکناس، حداکثر به میزان یک درصد بالاتر از نرخ مرجع این بانک خواهد بود.

صرافان سراسر کشور مکلف هستند، نسبت به ثبت دقیق اطلاعات مربوط به حواله، اسکناس و هزینه‌های مربوطه در سامانه سنا اقدام نموده، همچنین نرخ خرید و فروش ارز با شرایط فوق‌الذکر را به طور روزانه در تابلوی صرافی درج کنند.

در دستورالعمل یاد شده تاکید شده است، صرافانی که بخشنامه ابلاغی این بانک را از تاریخ ۸/۱۱/۹۰ رعایت کنند، مسوولیت آن متوجه صرافی خواهد بود.

بر اساس گلایه برخی از صرافان، در حالی که ارز به نرخ دولتی در اختیار صرافان قرار نمی‌گیرد، رعایت نرخ‌های بانک مرکزی چگونه امکان‌پذیر است. بر اساس شنیده‌ها برخی از صرافی‌های دارای مجوز فعالیت خود را به حالت نیمه تعطیل درآورده‌اند. در همین راستا برخی صرافان که دارای مجوز فروش سکه نیز هستند، با نصب نوشته‌ای تنها به متقاضیان خرید و فروش سکه پاسخگو هستند. در این میان فعالیت برخی صرافان دارای مجوز بانک مرکزی عملا دچار وقفه شده است.

ایجاد اختلال در روند کاری صرافان دارای مجوز در حالی است که برخی دیگر از صرافی‌ها که از بانک مرکزی مجوز ندارند، با قیمت‌های گران بدون صدور فاکتور اقدام به حواله ارز می‌کنند.

یک فعال بازار ارز در این رابطه به «دنیای اقتصاد» گفت: دریافت پول بدون صدور فاکتور حواله ارز از سوی برخی صرافان غیرمجاز می‌تواند امکان سوءاستفاده‌های مالی از مردم را فراهم آورد. عدم ارائه فاکتور که به دلیل تعرفه دولتی برای ارز بازار صورت گرفته است، نگرانی‌های جدی را برای مردم و خانواده‌ها و همچنین فعالان دارای مجوز صنف صرافان پدید آورده است.

نبود امکان حواله ارز از طریق شعب ارزی بانک‌های دولتی و صرافی‌های آنها در حالی است که صرافان نیز به عنوان مجاری راهگشای نقل و انتقال ارز از شرایط موجود انتقاد دارند.