دنیای اقتصاد - پس از چند بار تغییر و تحول در روش پیش‌فروش سکه توسط بانک مرکزی، در جدیدترین تغییر، این بانک تصمیم به افزایش دوره تحویل سکه به ۸ ماه گرفت. در حالی که در دور اول انجام طرح پیش‌فروش، دوره تحویل ۴ ماهه بود. بانک مرکزی در اولین تغییر سکه‌ها را با سررسید ۶ ماهه نیز عرضه کرد و در ادامه پیش‌فروش سکه با دوره تحویل ۴ ماهه را قطع کرد. افزایش دوره تحویل سکه‌های پیش‌فروش به ۸ ماه، در ادامه پیش‌بینی رییس کل بانک مرکزی در این زمینه است. بانک مرکزی پایان فاز دوم را اعلام کرد

سر رسید پیش‌فروش سکه دو ماه افزایش یافت

گروه بازار پول - بانک مرکزی برای سومین بار در دو ماه گذشته زمان سررسید سکه را تغییر داد و اعلام کرد: پیش‌فروش سکه با سر رسید هشت ماهه ادامه خواهد یافت. به این ترتیب فاز دوم طرح پیش‌فروش سکه نیز در کمتر از یک ماه به پایان رسید و فاز جدیدی از سوی بانک مرکزی کلید خورد.

مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی از توقف پیش فروش با زمان تحویل ۶ ماهه خبرداد و گفت: در هفته جاری سکه با زمان تحویل ۸ ماهه با نرخ ۵۹۸ هزار و ۹۰۰ تومان پیش فروش می‌شود. این خبر توسط مدیر کل ریال و نشر بانک مرکزی پس از اظهار نظر محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی در مورد محدودیت‌های این بانک در ضرب سکه منتشر شده است. بهمنی در «نخستین همایش سیاست‌های پولی و چالش‌های بانکداری و تولید» که توسط روزنامه دنیای اقتصاد در ۲۵ و ۲۶ بهمن برگزار شد با تاکید بر ذخایر بالای طلای بانک مرکزی گفت: تغییر دوره‌های سررسید به دلیل وجود محدودیت در ضرب سکه توسط این نهاد است.

وی در این همایش پیش‌بینی کرد: در صورت ادامه تقاضا برای پیش فروش، مدت زمان تحویل سکه افزایش خواهد یافت.

افزایش پی‌در‌پی دوره تحویل

افزایش دوره تحویل سکه‌های پیش‌فروشی به ۸ ماه در حالی صورت می‌گیرد که در اولین مرحله دوره تحویل سکه‌ها ۴ ماهه اعلام شد. در دوره اول این طرح بیش از ۴ میلیون قطعه سکه پیش‌فروش شد. در ادامه طرح پیش‌فروش سکه‌ها با دوره تحویل ۶ ماهه نیز به متقاضیان فروخته شد. پس از مدتی و ادامه تقاضا برای پیش‌خرید سکه بانک‌مرکزی پیش‌فروش سکه با دوره تحویل ۴ ماهه را متوقف کرد و سکه‌های پیش فروشی تنها با دوره تحویل ۶ ماهه عرضه شدند. اقدام جدید بانک مرکزی برای افزایش دوره تحویل سکه‌های پیش‌فروشی به ۸ ماه نشان دهنده این مطلب است که همچنان تقاضا برای سکه وجود دارد. در طی دو مرحله پیش‌فروش توسط بانک مرکزی با دوره‌های تحویل ۴ و ۶ ماهه بیش از ۸ میلیون سکه پیش خرید شده است. این سکه‌ها به تدریج و از پایان فروردین ماه سال ۹۱ به دست صاحبان خود خواهد رسید. امری که به‌دلیل حجم زیاد عرضه، نگرانی افت قیمت سکه را در زمان تحویل به دنبال داشته است.

محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی نیز چند روز قبل مطرح کرد: یکی از دغدغه‌های بانک مرکزی این است که افرادی که یکی دو ماه قبل سکه از بانک مرکزی به صورت پیش فروش خریداری کرده‌اند چگونه سودشان را تامین کنیم، بنابراین بانک مرکزی در این زمینه تصمیم‌گیری خواهد کرد. وی در «نخستین همایش سیاست‌های پولی و چالش‌های بانکداری و تولید» گفت: توقف فروش سکه در مدت زمان تحویل ۴ ماهه به معنای کاهش طلا نیست. بهمنی اشاره کرد: با اعلام نرخ‌‌های جدید سود روند بر عکس شده است، بانک مرکزی در همین مدت طی یک روز یک میلیون و ۶۲۵ هزار قطعه سکه فروخت، ولی با نرخ‌های فعلی این میزان فروش به ۳۳هزار قطعه سکه رسیده است که حتی در برخی موارد ۵۰ هزار فیش آن نیز باز می‌گردد.

بهمنی ادامه داد: بانک مرکزی پیش‌بینی کرده است که پس از ایام نوروز با ورود ۸ میلیون قطعه پیش فروش شده به بازار، قیمت سکه کاهش یابد. وی گفت:‌ یکی از دغدغه‌های بانک مرکزی این است که افرادی که یکی دو ماه قبل سکه از بانک مرکزی به صورت پیش‌فروش خریداری کرده‌اند، چگونه سودشان را تامین کنیم، بنابراین بانک مرکزی در این زمینه تصمیم‌گیری خواهد کرد.او در بخش دیگری از سخنانش تغییر دوره انتظار را ناشی از کسب مهلت برای ضرب عنوان و اظهار کرد: افزایش بازه زمانی انتظار به شش ماه یا احتمالا ۹ ماه در آینده به معنای نبود ذخایر نیست.

قیمت پیش‌فروش تغییر نکرد

گرچه دوره سررسید سکه از سوی بانک مرکزی افزایش یافت، اما کماکان قیمت در نظر گرفته ۵۹۸ هزار ۹۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.به گزارش مهر عباس کمره‌ای با اعلام توقف پیش فروش سکه با زمان تحویل ۴ ماهه و ۶ ماهه توسط بانک مرکزی در هفته جاری اظهار کرد: در هفته جاری سکه‌های پیش‌فروش بانک مرکزی با قیمت ۵ میلیون و ۹۸۹ هزار ریال با زمان تحویل ۸ ماهه در شعب بانک ملی عرضه می‌شود. مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی در مورد دلیل توقف فروش سکه با زمان تحویل ۴ ماهه و ۶ ماهه گفت: بانک مرکزی پیش از این اعلام کرده بود که وضعیت پیش‌فروش سکه‌ها با توجه به امکانات و تعهدات بانک مرکزی صورت می‌گیرد. وی اضافه کرد: براین اساس، بانک مرکزی زمان تحویل و سررسید قراردادها را در نظر می‌گیرد تا بتواند به تعهدات خود در موعد مقرر عمل نماید.

معنای اقدام بانک مرکزی

این اقدام بانک مرکزی علاوه بر تایید وجود محدودیت در ضرب سکه، به این دلیل که نرخ سکه برای تحویل ۸ ماهه را برابر با همان نرخ دوره تحویل ۶ ماهه قرار داده است نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است. برخی از کارشناسان با بیان اینکه اگر اعتماد در بازار سکه به اقدامات بانک مرکزی بود قیمت‌ها تا این حد رشد نمی‌کرد، بیان کرده‌اند:‌ بانک مرکزی تا کنون ۸ میلیون سکه؛ یعنی حدود ۷۰ تن طلا پیش‌فروش کرده است. همچنین، با توجه به اینکه قیمت‌ پیش‌فروش ۸ماهه با همان قیمت ۶ ماهه انجام می‌شود از نظر فعالان بازار نشان دهنده عدم کاهش قیمت است.

طرح‌های جدید

گزارش‌ها حاکی از آن است اگر تقاضا برای سکه وجود داشته باشد بانک مرکزی دست به ابتکاراتی نظیر فروش اوراق صکوک برای سکه بزند. بر این اساس بانک مرکزی به جای تحویل فیزیکی سکه اوراق به خریداران تحویل می‌دهد. این اوراق مشمول پرداخت سود می‌شود و ریسک خریداران را کاهش می‌دهد. به دلیل قابلیت خرید و فروش این اوراق در بازار سرمایه خریداران نیز نیازی به تحویل فیزیکی سکه ندارند. البته این طرح در حد یک پیشنهاد است و هنوز بانک مرکزی در این خصوص اظهارنظر نکرده است.

عکس: آکو سالمی