شورای جهانی طلا گزارش داد
افزایش ۱۵۰ درصدی تقاضای سرمایهگذاری طلا در سال ۲۰۱۱
گروه بازار پول - مسعود رضا طاهری: تقاضای سرمایهگذاری طلا در سال ۲۰۱۱ به بالاترین حد در ۱۴ سال اخیر رسید. تازهترین گزارش شورای جهانی طلا نشان میدهد که تقاضا برای سرمایهگذاری طلا در سال ۲۰۱۱ رکورد بالایی را از خود بر جای گذاشته و به بالاترین سطح از سال ۱۹۹۷ رسیده است. براساس گزارش منتشر شده در پایگاه اطلاع رسانی این شورا، وزن سرمایهگذاری طلا در سال گذشته میلادی ۱/۴۰۶۷ تن و ارزش آن ۵/۲۰۵ میلیارد دلار بوده است. بر اساس این گزارش این اولین سالی است که ارزش سرمایهگذاری طلا از ۲۰۰ میلیارد دلار بالاتر رفته است که در ۱۴ سال اخیر بیسابقه بوده است.
در سال ۲۰۱۱ وزن سرمایهگذاری طلا با ۹/۱۴۷درصد و ارزش آن با ۱۵۰ درصد افزایش روبهرو بوده و از این رو سال به مراتب متفاوتی را به لحاظ سرمایهگذاری پشت سر گذاشته است. کشورهای چین، هند و کشورهای اروپایی مهمترین سرمایهگذاران طلا بودهاند.
ارقام به دست آمده برای سال ۲۰۱۲ در حالی است که در سال ۲۰۱۰ وزن سرمایهگذاری طلا در جهان ۷/۱۶۴۰ تن بود که نسبت به سال قبل از آن ۵ درصد رشد داشته است. ارزش سرمایهگذاری طلا در سال ۲۰۱۰ نیز ۹/۸۲ میلیارد دلار بود.
بالاترین قیمت تاریخی طلا در سال گذشته مربوط به ماه سپتامبر بود که در ۱۵ شهریور این میزان در معاملات رقم ۱۹۲۳ دلار را ثبت کرد. البته عدد ۱۹۳۲ دلار نیز در برخی نمودارها به صورت لحظهای ثبت شده است. قیمت طلا در ماههای اخیر از حد رکورد خود فروافتاده است. تا غروب روز گذشته این قیمت ۱۷۳۲ دلار بود که نسبت به نرخ چهارشنبه قدری افزایش داشت.
در هفته گذشته با وجود تصویب طرحهای ریاضتی توسط پارلمان یونان، گسترش ناآرامیها در این کشور و مخالفت جدی برخی احزاب در به چالش کشیدن این مصوبه پارلمان، امکان اعطای وام از سوی اروپاییان و صندوق بینالمللی پول با ابهام مواجه شد و قیمت طلا همزمان با افت ارزش یورو کاهش یافت. اما لغو جلسه وزرای دارایی اتحادیه اروپا و موکول شدن آن به هفته جاری امیدهایی را برای تصویب قطعی اعطای وام به یونان دوباره زنده کرد و قیمت طلا و یورو را قدری در مقابل دلار آمریکا بالا برد. همزمان خبرهای رسیده از آمریکا از بهبود شرایط اشتغال در آمارهای هفتگی این کشور حکایت دارد. افزایش شاخص بورسها و تقاضا برای کالاهای پایه نیز دلیل دیگری برای افزایش تقاضای خرید طلا عنوان شده است.
قیمتها در بازار داخلی
قیمت سکه در بازار داخلی روز پنجشنبه تغییری نداشت. سکه طرح قدیم و ربع سکه نیز افزایشی ثبت نکردند؛ بنابراین نرخ سکه طرح جدید ۸۱۵ هزار تومان، سکه طرح قدیم ۸۲۰ هزار تومان و ربع سکه ۲۰۵ هزار تومان اعلام شدند. در همین حال نیم سکه با ۵۰۰۰ تومان افزایش تا ۴۰۰ هزار تومان
بالا رفت.در بازار طلا قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار بدون اجرت ساخت به ۳۴۵ هزار تومان رسید. در این شرایط هر گرم طلای ۱۸ عیار در محدوده ۷۹ هزار تومان فروخته میشد که اجرت ساخت و مالیات بر ارزش افزوده ۴ درصدی نیز در محاسبه قیمت طلا در نظر گرفته میشد.در بازار ارز قیمت دلار همچنان در محدوده ۱۹۰۰ تومان در نوسان است. یورو ۲۵۰۰ تومان و پوند انگلیس ۲۹۵۰ تومان فروخته شد. در هم امارت و ریال عربستان هر یک ۵ تومان کاهش قیمت داشتند. دلار کانادا بدون تغییر باقی ماند، اما دلار استرالیا ۳۰ تومان گران شد. لیر ترکیه نیز با ۲۰ تومان افزایش قیمت ۱۱۲۰ تومان فروخته شد.
در حالی که تحویل ارز مسافری در گیت خروجی فرودگاههای کشور روش فعلی فروش ارز به مسافران خارج از کشور است، بانک مرکزی باردیگر برای سهولت دریافت این ارز بر پرداخت ریالی وجوه این ارز در شعب بانک ملی و ملت تاکید کرد.
پرداخت وجه ریالی ارز مسافری در شعب ارزی بانکهای ملی و ملت
روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: هموطنان عزیزی که عازم مسافرت خارج از کشورهستند، میتوانند ارز موردنیاز خود را از شعب بانکهای مستقر در مبادی خروجی فرودگاهها تهیه کنند.
این گزارش میافزاید: متقاضیان دریافت ارز مسافرتی پس از پرداخت معادل ریالی ارز مورد نیاز خود به شعب ارزی بانکهای ملی و ملت در سطح شهر و دریافت سند حسابداری یا رسید مربوطه به شعبه بانکهای یادشده مستقر در مبادی خروجی فرودگاه (پس از گیت خروجی) مراجعه و در مقابل ارائه سند حسابداری یا رسید، نسبت به دریافت ارز مسافری خود اقدام کنند.در سند حسابداری یا رسید باید مبلغ، نام متقاضی، کد ملی، شماره پاسپورت و سایر اطلاعات مرتبط درج و ممهور به مهر و امضای شعبه باشد.
احتمال پیش فروش سکه با دوره تحویل بیش از ششماه
مدیرکل نشر و ریالی بانک مرکزی از پیشفروش حدود ۵/۸ میلیون قطعه سکه تاکنون خبر داد.
عباس کمرئی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه در مرحله اول چهار میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه سکه و در مرحله دوم تاکنون چهار میلیون و ۲۰۰ هزار قطعه سکه پیش فروش شده است، درباره علت توقف پیش فروش چهار ماهه سکه گفت: بانک مرکزی در جریان پیش فروش به ظرفیتهای خود نگاه میکند و بسته به آن، زمان تحویل سکه را تغییر میدهد. او افزود: پس از استقبال گسترده مردم از طرح پیشفروش با توجه به ظرفیتهای موجود، تصمیم گرفتیم که پیش فروش چهار ماهه را متوقف کنیم و حتی ممکن است بر اساس سیاستهای بانکی، زمان پیش فروش شش ماهه نیز تغییر کند و دوره تحویل سکه طولانیتر شود. کمرئی درباره علت ثابت ماندن قیمت پیش فروش سکه نیز گفت: بر اساس تقاضا و با توجه به ظرفیتهای بانک مرکزی و نیز هدف اصلی ما که کاستن از التهابات بازار سکه است، قیمتها تعیین میشود. مدیر کل نشر و ریالی بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که آیا هدف از پیشفروش سکه جمعآوری نقدینگی از بازار بوده است، گفت: هدف اصلی ما جمعآوری نقدینگی نبود، اگر چه پیشفروش سکه در کنار افزایش سود سپرده و انتشار اوراق مشارکت با سود بالا، توانست به جمعآوری نقدینگی از بازار کمک کند. وی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی نگران موجودی طلا نیست، گفت: عطشی که در بازار سکه به وجود آمده بود با پیش فروش آن کاهش یافت و همچنین با این کار از سفتهبازی در بازار سکه جلوگیری شد.
کمرئی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی باید به تعهد خود برای تحویل سکه در زمان مقرر پاسخگو باشد، گفت: در دور اول پیش فروش احساس کردیم که نیاز مردم برای خرید در حال افزایش است و به همین دلیل دوره تحویل سکه را برای چهار ماه متوقف کردیم.
ارسال نظر