ارز مسافرتی یک بار در سال قابل دفاع نیست

گروه بازار پول - وزیر امور اقتصادی و دارایی شامگاه چهارشنبه با حضور در فرودگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) از نزدیک در جریان چگونگی تخصیص ارز مسافری قرار گرفت. وی با حضور در بین مسافرین و متقاضیان ارز از وجود صف‌های طولانی ابراز نگرانی کرد و خواستار حل این مشکل شد. وی ضعف اطلاع‌رسانی و تعداد کم شعبه‌ بانک‌های ملی و ملت را مهم‌ترین دلایل تشکیل صف‌های طولانی در فرودگاه اعلام کرد. بنا به قانون جدید ناظر بر عرضه ارز، متقاضیان ارز مسافرتی می‌توانند با پرداخت معادل ریالی در شعب بانک‌های ملی و ملت در داخل شهر اقدام به دریافت حواله دلار مسافری کنند و در فرودگاه پس از گیت خروج با ارائه حواله مذکور و پاسپورت ارز مورد نظر را دریافت کنند.

به گزارش ایسنا، سیدشمس‌الدین حسینی که به همراه مدیرعامل بانک ملی ایران، رییس کل گمرک و مدیرکل فرودگاه امام خمینی (ره) در این بازدید حضور داشت، از نزدیک با چگونگی تخصیص ارز مسافری و روند اجرایی آن آشنا شدند و چند مورد مشکل موجود در این بخش را بررسی کرد.

رویه اعطای ارز مسافری

بر اساس این گزارش، روند اعطای ارز مسافری این‌گونه بود که مسافر خروجی پس از عبور از گیت و درج مهر خروج در پاسپورت او و نیز دریافت کارت پرواز، با ارائه حواله ارز مسافری به یکی از باجه‌های بانک مستقر در فرودگاه می‌توانست ارز خود را دریافت کند. برخی مسافران به دلیل نداشتن حواله با همراه داشتن پول نقد می‌توانستند در محل، حواله و ارز مسافری خود را دریافت کنند. بر این اساس نام مسافر به همراه مشخصات او در سیستم سبا که بانک مرکزی آن را طراحی کرده، ثبت می‌شود و به همین دلیل امکان دریافت مجدد ارز مسافری برای او غیر ممکن خواهد شد.

همچنین به گفته حاضران در فرودگاه، توزیع ارز مسافری صف‌های طولانی را ایجاد می‌کرد. این موضوع مورد سوال وزیر اقتصاد نیز قرار گرفت و پاسخ مدیرکل فرودگاه این بود که به دلیل اینکه عده زیادی از مسافران حواله ارز مسافری خود را داخل شهر تهیه نمی‌کنند، مجبور می‌شوند پشت باجه‌های فرودگاه برای صدور حواله نیز معطل بمانند.به گفته او حدود نیمی از مسافران بدون حواله ارزی به فرودگاه می‌آیند، به همین دلیل ارائه ارز مسافری کمی زمان‌بر است؛ در حالی که مسافران دارای حواله حداکثر سه دقیقه برای کنترل پاسپورت و مدارک و دریافت ارز معطل خواهند شد.

افزایش شعبه‌ها و اطلاع‌رسانی بیشتر

وزیر اقتصاد که از باجه بانک ملی مستقر در فرودگاه دیدن می‌کرد، با اطلاع از این مشکل ضمن تاکید بر افزایش تعداد کارمندان بانک‌های مستقر در فرودگاه گفت که باید اطلاع‌رسانی در این زمینه به مردم صورت بگیرد تا مردم با فرصت کافی در بانک‌های سطح شهر ضمن پرداخت ریال، حواله ارز مسافری را دریافت کنند تا در فرودگاه و به هنگام دریافت ارز معطلی ایجاد نشود.

یکی از مسافرانی که برای دریافت ارز مسافری به باجه فرودگاه مراجعه کرده بود و حواله ارزی نیز به همراه نداشت، در مواجهه با وزیر اقتصاد با ابراز گله از صف‌های طولانی اظهار کرد که بیش از یک ساعت برای دریافت ارز خود معطل شده است.حسینی نیز با ارائه توضیحاتی به او اعلام کرد که دریافت حواله ارز مسافری در همه بانک‌های ملی و ملت سطح شهر امکانپذیر است، بنابراین دلیلی ندارد که مسافران همه اقدامات لازم را برای دریافت ارز به فرودگاه موکول کنند.

وزیر اقتصاد تاکید کرد: وظیفه ما این است طوری عمل کنیم که حتی وضعیت‌های پیش‌بینی نشده هم به بهترین شکل اداره شود.

او افزود: بررسی من نشان می‌دهد که دو سه مشکل وجود دارد؛ یک مشکل این است که هنوز بر خی هموطنان مطلع نیستند که می‌توانند ریالشان را حتی در شهرستان به بانک تحویل بدهند و حواله ارزی دریافت کنند. اگرچه من کنترل کرده‌ام و دیدم درصد این افراد زیاد نیست، با این حال، این کار می‌تواند به کاهش صف‌ها منجر شود.

به گفته حسینی بخشی از این موضوع مربوط به اطلاع‌رسانی است و می‌توان با این کار، حداقل اضطراب را به مسافر وارد کرد.

در ادامه این بازدید، وزیر اقتصاد در باجه بانک ملت مستقر در فرودگاه حاضر شد و از نحوه عرضه ارز مسافری در این باجه مطلع شد. هم‌اکنون ارز مسافری در فرودگاه در همه بانک‌ها به یک شیوه ارائه می‌شود.

افزایش دلار مسافری مطرح نیست

سخنگوی اقتصادی دولت همچنین درباره علل کاهش ارز مسافری نیز گفت: برای برخی از مقاصد دور هم‌اکنون هزار و ۵۰۰ دلار ارز مسافری عرضه می‌شود و دوستان ما در بانک مرکزی غیر از چند کشور محدود، بقیه را به عنوان مقاصد دور معرفی کرده‌اند. در مجموع در این دوره از زمان تصمیم جدیدی برای افزایش ارز مسافری نداریم، البته مطرح شده که بعضی دو بار یا سه بار یا بیشتر در سال سفر خارجی دارند. این موضوعات نیز در حال بررسی است.حسینی این بار ادامه داد: گفته می‌شود برخی سفرهای بیشتری در طول سال دارند. البته ما نباید برای تامین یک نیاز محدود، ارز کشور را بیهوده از کشور خارج کنیم یا آنرا دچار سفته بازی کنیم. دوستان به من گزارش می‌دادند که در یک هفته و فقط در یک بخش نسبت به هفته قبل با همان تعداد مسافر، یک میلیون دلار کمتر ارز عرضه شده است؛ بنابراین می‌بینید اگرچه از نظر برخی ممکن است محدودیت‌هایی ایجاد شود، اما منافع آن بیشتر است.او ادامه داد: با این وجود ما در کارگروه همکاران را موظف کرده‌ایم تا همه ارزهایی که از بازار فرعی تهیه می‌شد بررسی شود و تا جایی که ممکن است محدودیت‌ها برطرف شود، اما این به معنای آن نیست که کسی بگوید من می‌خواهم پنجاه هزار دلار با خودم ببرم. ما اعلام کرده‌ایم که انتقال فیزیکی ارز موضوعیت ندارد و باید به این سمت برویم که کارت بانکی استفاده کنیم.

ارائه ارز مسافری فقط یک بار قابل دفاع نیست!

وزیر اقتصاد با بیان اینکه «ارائه ارز مسافری فقط یک بار در سال، منطق قابل دفاعی ندارد»، گفت: در بدو امر می‌شود این کار را کرد، اما باید درباره آن تصمیم جدی گرفته شود؛ یعنی تلاش ما این است تا آنجا که ممکن است از این حیث تسهیلات ایجاد کنیم و به همان میزان که نظم و انضباط برای ما مهم است و اینکه خدای نکرده سوء استفاده‌ای نشود، به همان میزان برای ما مهم است که شهروندمان در یک سفر مهم خارجی هم پشتیبانی شود. ممکن است یک استاد دانشگاه در سال بخواهد ۲ یا ۳ مقاله در خارج از کشور ارائه بدهد و او نباید در خرید ارز با چنین محدودیت‌هایی مواجه باشد.

او همچنین با تاکید بر اینکه دانشجویان خارج از کشور نباید برای تهیه ارز با مشکل مواجه شوند، تاکید کرد: آنچه تصمیم‌گیری شد این بود که با توجه به اینکه بخشی از این ارزها از طریق بازار فرعی تامین می‌شد؛ حالا از بازار اصلی باید تامین شود. بنابراین حتی اگر نیاز است مقرراتی اصلاح شود، این کار باید صورت بگیرد.

دلیل محدودیت‌های حمل و نقل ارزی

وزیر اقتصاد در مورد محدودیت‌های جدید در حمل و نقل ارز گفت: برای آوردن پول با هر حجمی هیچ مشکلی وجود ندارد. همچنین دولت تصمیم گرفته است که در فرودگاه بانکی مستقر شود تا در ورودی، ارز را از مسافر دریافت کند و با افتتاح یک حساب، ارز را به آن حساب واریز کند. این در حالی است که فرد می‌تواند حدود ۴ تا ۵ هزار دلار را به صورت فیزیکی همراه داشته باشد.حسینی با تاکید بر اینکه «نقل و انتقال پول در کشور باید حساب و کتاب داشته باشد»، ادامه داد: تا قبل از این ماجراها، فرد می‌توانست پول را به صورت فیزیکی به هر میزان وارد کشور کند. الان هم ما مخالف این نیستیم، ولی نقل و انتقال پول در داخل کشور باید به صورت الکترونیکی باشد. اگر کسی ۱۰۰ هزار دلار همراه خود داشته باشد، می‌تواند تا پنج هزار دلار را به صورت فیزیکی به همراه داشته باشد، اما بقیه را با افتتاح حساب باید به حساب واریز کند. مالک این پول همان فرد است، اما زمانی که خواست پول را از حساب خارج کند، می‌تواند با هماهنگی این اقدام را انجام دهد. آنچه ما تاکید داریم ثبت و ضبط پول و مشخص بودن مسیر نقل و انتقال آن است.

شرایط حمل و نقل ارز بیش از سقف

وی در پاسخ به این سوال که اگر کسی بخواهد ارز بیشتری به همراه داشته باشد، باید آنرا چگونه تهیه کند؟ گفت: بالاخره ما باید ببینیم ارزی که کشور از شیوه‌های مختلف تهیه می‌کند چگونه تخصیص می‌یابد؟ ممکن است کسی بخواهد یک میلیون دلار بخواهد خارج کشور هزینه کند، اما مسیر تهیه این ارز متفاوت است، اگر کسی مدارک مثبته ارائه بدهد، تهیه ارز امکان پذیر است.

سخنگوی اقتصادی دولت در توضیح این اسناد مثبته گفت: برای دریافت ارز مسافری، مدرک مثبته بلیت و پاسپورت است. اگر کسی بخواهد از خارج کشور دارو تهیه کند، باید از وزارت بهداشت مدرکی به همراه داشته باشد یا اگر بخواهد ارز دانشجویی تهیه کند، باید از وزارت علوم مدرکی به همراه داشته باشد.وی با تاکید بر اینکه «ما قصدمان این نیست که بخواهیم خدماتمان را کاهش بدهیم، بلکه تلاشمان این است که کار درست انجام شود و بساط رانت و دلال بازی جمع شود، درباره آینده صرافی‌ها و وظایف آنها گفت: اساسا یک فعالیت صرافی می‌تواند تبدیل ارزها به هم باشد. وظیفه دیگر می‌تواند حواله کردن ارز به خارج از کشور باشد. آنچه ما تصمیم گرفته‌ایم این است که صرافی‌ها اگر کارهایشان را ثبت و ضبط کنند، می‌توانند نقل و انتقال انجام بدهند و ارز را هم با نرخی که بانک مرکزی اعلام کرده بفروشند.وی ادامه داد: بساط نقل و انتقال فیزیکی در داخل کشور برچیده می‌شود، چون الزامات کشور این را ایجاب می‌کند. مردم هم می‌توانند ارز خود را در بانک پس‌انداز کنند و هر وقت به آن نیاز داشتند آنرا برداشت کنند. یک تاجر می‌تواند پول خود را در سیستم بانکی ذخیره کند و بعد برای خرید کالا از آن استفاده کند، ضمن اینکه از سود آن هم بهره خواهد برد.