گروه بازار پول - یک کارشناس بیمه‌ای یکی از مشکلات صنعت بیمه را ترس فعالان این صنعت در افزایش حق بیمه توصیف کرد. ابوالحسن صدریه در این باره اشاره کرد که نباید انتظار داشت با حق بیمه پایین در کشور کیفیت خدمات بیمه‌ای در سطح بالایی باشد. به گفته وی، رقابتی شدن بازار بیمه تنها به معنای رقابت قیمتی نیست و فعالان این صنعت می‌توانند با ارائه خدمات جدید به همراه حق بیمه متناسب فضای رقابتی را گسترش دهند. ابوالحسن صدریه در گفت‌وگو با فارس، ضمن بیان این مطلب که در برخی موارد فعالان صنعت بیمه به جنبه‌های عرضه محصولات بیش از تقاضا توجه می‌کنند، اظهار کرد: درحال حاضر صنعت بیمه در حوزه درمان حق بیمه‌های ناچیزی را از بیمه گذاران دریافت می‌کند که همین امر امکان ارائه خدمات مناسب درمانی را از جانب بیمه‌گران با محدودیت‌هایی همراه کرده است.

تابوی افزایش حق بیمه

وی با اشاره به‌اینکه تمام تلاش عوامل فروش و حتی شرکت‌های بیمه در حوزه بیمه‌های درمان رقابت بر سر قیمت است، گفت: به اعتقاد من در این حوزه فعالان صنعت بیمه هدف را گم کرده‌اند، چرا که مردم در بیشتر مواقع برای دریافت خدمات بیشتر حتی حاضرند حق بیمه‌های قابل توجهی نیز پرداخت کنند. به گفته وی، با در نظرگرفتن این نکته که درصد حق بیمه‌های درمان چه میزان از هزینه‌های مردم را شامل می‌شود نباید از نقش هزینه‌های درمانی که در تمام دنیا هزینه‌های هنگفتی را به خود اختصاص داده‌اند، غافل شد.

این کارشناس بیمه در ادامه تصریح کرد: در مواردی که شرکت‌های بیمه حق بیمه اندکی را از مردم دریافت می‌کنند ما هرگز نمی‌توانیم خدمات مناسبی را به بیمه‌گذاران ارائه کنیم؛ چراکه منابع مالی کافی در اختیار بیمه گران قرار ندارد.

صدریه با بیان این مطلب که شرکت‌های بیمه با ملاک قرار دادن این تابو که میزان درآمد مردم جامعه اندک است پس نباید حق بیمه‌ها را افزایش داد فعالیت بیمه‌گری خود را انجام می‌دهند، گفت: دقیقا به واسطه گرانی و وجود تورم در جامعه و بالا بودن هزینه‌ها اگر شرکت‌های بیمه بخواهند خدمات مناسبی را به بیمه‌گذاران ارائه کنند، نباید از افزایش حق بیمه‌ها وحشت داشته باشند.

حق بیمه متناسب با فعالیت بیمه‌ای

البته‌این کارشناس بیمه معتقد است که افزایش حق بیمه‌ها باید براساس ملاک‌های حساب شده و سنجیده‌ای صورت گیرد؛ چرا که با نادیده گرفتن این موارد نه تنها وضعیت بیمه‌های درمان در کشور بهبود نخواهد یافت، بلکه میزان ضریب نفوذ آن در جامعه نیز کاهش می‌یابد. وی ضمن تاکید براینکه میزان حق بیمه درمان در مقایسه با سایرهزینه‌های سبد خانواده‌های ایرانی رقم ناچیزی است، افزود: برای تامین سلامت مردم و آرامش خاطرخانواده‌ها باید تصمیمات کارآمدی درحوزه درمان اتخاذ شود.

این کارشناس بیمه با اشاره به‌اینکه مسوولان صنعت بیمه باید به‌این باور برسند که از دریافت حق بیمه‌های مناسب وحشت نداشته باشند، گفت: در حال حاضر صنعت بیمه به سمت رقابتی شدن پیش می‌رود، ولی در این مسیر باید یک شناسایی کاملی نیز از بازار صورت گیرد.

کیفیت خدمات در گرو تناسب با حق بیمه

به گفته صدریه، در صنعت بیمه فقط رقابت‌ها بر سر قیمت خلاصه نمی‌شود، به نحوی که در این بازار کسی برنده است که بتواند نیازهای بیمه‌گذاران را تشخیص دهد و آن را در سریع‌ترین زمان برآورده کند.

وی تصریح کرد: البته دراین میان میزان آگاهی مردم از بیمه‌نامه‌ها نیز بسیار موثراست؛ چراکه عمده مردم توقع دارند با پرداخت ماهی ۳ تا ۴ هزار تومان خدمات مناسبی را در حوزه درمان از بیمه گران دریافت کنند؛ در حالی که‌این توقع با توجه به حق بیمه اندک غیرمنطقی به نظر می‌رسد. این کارشناس بیمه‌ای کشور با بیان این مطلب که بیمه‌گر در مقابل در‌یافت منابع مناسب سرویس مطلوبی را در اختیار بیمه گذاران قرار می‌دهد، گفت: در حال حاضر تمام شرکت‌های بیمه به غلط به رقابت بر سر قیمت‌ها و حق بیمه متمرکز شده‌اند؛ به صورتی که در این بازار رقابتی حرف اول را قیمت اندک می‌زند.

به گفته وی، اگرعرضه کننده خدمات که شرکت‌های بیمه محسوب می‌شوند اقدام به ارائه خدمات با کیفیت کنند به طور حتم تمایل مصرف‌کنندگان نیز به سمت پرداخت حق بیمه‌های مناسب افزایش خواهد یافت.

رقابت بر تولید خدمات به جای رقابت قیمتی

صدریه با اشاره به‌اینکه مشکل اساسی بیمه‌های درمان رقابت شرکت‌های بیمه در حق بیمه‌ها است، اظهار کرد: عامل مهم جذب بیمه‌گذاران تنها قیمت پایین‌تر نیست، بلکه در صنعت بیمه حرف اول را مجموع قیمت مناسب و خدمات بهترمی‌زند.

به اعتقاد صدریه اگر تاکید شرکت‌های بیمه فقط در حق بیمه‌ها باشد به طور حتم رفع نیازهای مردم امکان‌پذیر نخواهد بود؛ زیرا شرکت‌های بیمه بازرگانی هزینه‌ها وخسارت‌ها را از محل حق بیمه‌های جذب شده پرداخت می‌کنند که در این شرایط اگر حق بیمه‌ها اندک باشد، طبیعتا کفاف هزینه‌های آنها را نخواهد داد.