معاون ارزی بانک مرکزی اعلام کرد
رد افزایش نرخ ارز با هدف تامین یارانه نقدی
گروه بازار پول- معاون ارزی بانک مرکزی ضمن رد برخی تحلیلها مبنی بر افزایش نرخ ارز برای تامین نقدینگی یارانههای خانوار، از تسویه تنخواه ۵ هزار میلیارد تومانی دولت خبر داد و گفت: بانک مرکزی اصلا به دنبال افزایش نرخ ارز نیست. به گزارش فارس، سیدکمال سیدعلی در گفتوگو با «فارس»، درباره تحلیل برخی از کارشناسان و از جمله وزیر سابق اقتصاد و دارایی مبنی براینکه «بانک مرکزی برای تامین نقدینگی یارانههای خانوار در ماه اخیر اقدام به عرضه یورو و جمعآوری ریال از بازار کرده است، اظهار کرد: وظیفه بانک مرکزی فروش ارز برای تامین نیازها است، بانک مرکزی سالها است که مسوول تامین بودجه مصوب مجلس است بنابراین باید خودمان را به میزان فروش ارزی برسانیم که نیاز دولت برای انجام اهدافش برطرف شود. معاون ارزی بانک مرکزی گفت: اما این مطلب که بانک مرکزی در یک مقطع خاص برای تامین نقدینگی خود فروش ارز را انجام دهد، اصلا مورد تایید بنده نیست. وی ضمن اشاره به اینکه بانک مرکزی مستمرا برای کنترل نرخ در بازار مداخله میکند، افزود: به عنوان مثال از ابتدای سال مردم اقدام به خرید سکه میکنند ولی منطقی نیست منابع حاصل از فروش این سکهها را با یکی از اهداف دولت تطابق دهیم و بگوییم با هدف تامین نقدینگی پروژه خاصی این سکهها فروخته شده است.
بانک مرکزی کمک جدیدی برای هدفمندی نداشته است
وی در پاسخ به این سوال که گفته میشود بانک مرکزی باز هم به تازگی مبلغ خاصی را به دولت برای تامین نقدینگی یارانههای نقدی کمک کرده است، گفت: بانک مرکزی در ارتباط با تامین ارز کشور در چارچوب قانون کل بودجه حرکت میکند؛ اما اگر به صورت تنخواه وجوهی به دستگاهی پرداخت شده و بعد ظرف یک الی دو ماه وصول شده باشد، هیچ مشکلی وجود ندارد.معاون ارزی بانک مرکزی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کمکی که به تازگی بانک مرکزی به دولت پرداخت کرده در قالب تنخواه نبوده است، گفت: آنچه که بنده میدانم این است که بانک مرکزی در مقاطعی که کمبود و کسری در جایی پیدا شود اقدام به تامین و برطرف کردن نیاز این بخشها میکند و البته سپس از بودجه دولت کم میکند. سیدعلی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره تنخواه ۵ هزار میلیارد تومانی که بانک مرکزی در زمان اجرای هدفمندی یارانهها به دولت پرداخت کرده بود، تصریح کرد: تمام مبلغ این تنخواه پرداختی به دولت وصول شده است؛ این حساب نمیتوانست همچنان باز باقی بماند. معاون ارزی بانک مرکزی البته تاکید کرد: طبق آنچه بنده میدانم، بانک مرکزی مبلغی را شب عید به دولت کمک و بعد به فوریت این مبلغ را ظرف سه ماه اول سال به صورت کامل وصول کرد.وی با تاکید براینکه بانک مرکزی به تازگی هیچ کمکی به دولت نکرده است، گفت: زمانی که کمبودی در دولت وجود داشته باشد خزانه از بانک مرکزی تقاضا میکند و بانک ضمن پرداخت، مبلغ مورد نظر را از وصولی دولت کم میکند. معاون ارزی بانک مرکزی در واکنش به برخی اظهارات مبنی براینکه بانک مرکزی به شدت درصدد افزایش نرخ ارز بوده و گفته میشود سرمنشا این سیاست در حوزه معاونت ارزی است، اظهار کرد: دقیقا این موضوع که میگویند بانک مرکزی دنبال افزایش نرخ ارز است درست نیست و مصاحبههای رییس کل بانک مرکزی همین مورد را تایید میکند. سیدعلی ادامه داد: اصلا این اتفاق نمیافتد، زیرا بانک مرکزی بازار را مدیریت میکند تا نرخ ارز افزایش بیرویه نداشته باشد.وی در همین ارتباط درباره سیاست بانک مرکزی برای قیمتگذاری نرخ ارز مرجع گفت: سالی که یکسانسازی نرخ ارز انجام شد نرخ ارز بازار آزاد و نرخ ارز بسیاری از کالاها ۸۰۰ تومان بود، اما نرخ ارز بانک مرکزی ۳۰۰ تومان بود، تعدادی از کالاها و اقلام در این مقطع به تدریج به سمت ارز واریزنامهای سوق داده شدند، زیرا واردات این کالاها با این نرخها مقرون به صرفه بود. این مقام مسوول در شبکه بانکی تاکید کرد: اما اینکه افزایش نرخ ارز برای همه کالاها صورت بگیرد و این کار درست هم باشد در زمانی اجرا میشود که آن قیمت در کشور جا افتاده باشد، امروز همه کالاها با نرخ مرجع قابل ورود هستند.
سیدعلی درباره مدیریت واردات در این بخش گفت: مدیریت واردات در دستور کار دولت است که باید دستگاهها این امر را انجام بدهند چه تحریم تشدید شود چه نشود.وی به تحریم بانک مرکزی و برنامههای این بانک اشاره و تاکید کرد: از نظر قانونی و مقررات بینالمللی و نظرات مشورتی حقوقدانان دنیا، تحریم بانک مرکزی کار غیرقانونی تلقی میشود که شدنی هم نیست. معاون ارزی بانک مرکزی افزود: انشاءالله تحریم بانک مرکزی اتفاق نمیافتد، اما در صورتی که این کار هم بشود بانک مرکزی تمهیدات و برنامهریزیهای خود را انجام داده است. سید علی به تحریمهای مختلف توسط سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا اشاره کرد و گفت: توسط اتحادیه اروپا و آمریکا هماکنون ایران تحریم شده است، اما امیدواریم بانک مرکزی مورد تحریم قرار نگیرد، ولی این به معنای این نیست که کاری در این خصوص نکرده باشیم. معاون ارزی بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود درباره سیاستهای ارزی بانک مرکزی مبنی بر محدود کردن فروش ارز در صرافیها نیز گفت: صرافیها طبق اعلام بانک مرکزی باید ارزی را خرید و فروش کنند که از مردم خریدهاند؛ زیرا دیگر ارزی از سوی بانک مرکزی و سیستم بانکی به آنها پرداخت نخواهد شد.
وی افزود: مکانیزم مداخله بانک مرکزی فعلا فروش ارز از طریق بانکها است و ارز مورد نیاز صرافیهای بانکها نیز از طریق خود بانکها تامین میشود. سیدعلی در ادامه درباره تاثیر سیاستهای پولی و بانکی به بازار ارز و همچنین میزان اثربخشی اصلاح بسته پولی ۹۰ در این بخش گفت: باید توجه کرد که اختلالات بازار ارز از مهرماه سال گذشته و زمانی که بسته پولی امسال اصلا وجود نداشت آغاز شده بود. وی اضافه کرد: به هر حال اعضای شورای پول و اعتبار به عنوان مرجع قانونی تصمیمگیری نرخ سود مورد احترامند؛ اما اگر بخواهیم عملکرد سیستم بانکی در خصوص نرخ سود را مشاهده کنیم به نظر میرسد که بانکها بیشتر در عقود مشارکتی فعالیت میکنند.معاون ارزی بانک مرکزی گفت: البته بسته سیاستی نظارتی امسال در زمینه فروش اوراق مشارکتی و بسیاری از موارد دیگر تاثیر خود را گذاشته است.
این مقام مسوول در بانک مرکزی به مصوبات شورای پول و اعتبار و لازمالاجرا بودن آنها برای سیستم بانکی براساس قانون اشاره و تصریح کرد: به اعتقاد اینجانب اگر تامین نیاز تسیهلاتگیرندگان با نرخهای واقعی صورت گیرد، به طور حتم بسیاری از مشکلات ارزی نیز برطرف خواهد شد و همچنین تسهیلات متقاضیان نیز به موقع پرداخت میشود. وی همچنین تاکید کرد: اما زمانی که نرخ سود به میزان قابل توجهی کاهش یابد به طور حتم رانتهایی هم در شبکه بانکی ایجاد خواهد شد. سیدعلی در ادامه با تاکید براینکه بانک مرکزی افزایش نرخ ارز را کنترل میکند، اظهار کرد: نظارت و کنترل نرخ ارز توسط بانک مرکزی به منظور پوشش تقاضاهای واقعی بازار و جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای واراداتی است.
وی البته در همین ارتباط با اشاره به برنامههای بانک مرکزی برای تامین ارز مورد نیاز صادرکنندگان ابراز امیدواری کرد که صادرات کشور افزایش یابد و افزود: اگر صادرکنندگان و تجار برای تامین نیاز ارزی خود به سیستم بانکی مراجعه کنند به راحتی میتوانند مبادلات خود را در این حوزه انجام دهند.
معاون ارزی بانک مرکزی در ادامه درباره سیاست بانک مرکزی برای از بین بردن رانت ایجاد شده حاصل از اختلاف ارز رسمی و آزاد از طریق افزایش نرخ ارز مرجع تصریح کرد: باید توجه داشت که نرخ ارز رابطهای بین بانک مرکزی و وزارت بازرگانی است که البته درشرایطی که کشور در اوج تحریمها قرار دارد، ولی بازهم تمام امور واردات و صادرات به راحتی انجام میشود، بی آنکه آب از آب تکان خورده باشد. وی با تاکید براینکه باید کنترل واردات انجام شود، افزود: بنابراین با همین شرایط موجود و نرخ ارز فعلی، کشور توانسته نیازهای ارزی خود را تامین کند.
ارسال نظر