افزایش 50 درصدی حق بیمه غیرقانونی نیست
عکس: آکو سالمی
گروه بازار پول_ نرخ‌های جدید بیمه نامه شخص ثالث برای اغلب خودرو‌های سواری تولید داخل با ملاحظه ۵ در هزار مجموع تعهدات مالی و جانی اعلام شده است. با افزایش ۵۰ درصدی نرخ دیه، میزان بیمه‌نامه‌ها نیز تقریبا به همین میزان افزایش یافته است.

این در حالی است که طبق ابلاغیه هیات وزیران حد ثابتی برای نرخ بیمه نامه‌ها وجود نداشته و با توجه به میزان پوشش خریداری شده قیمت‌ها تعیین می‌شود. در عین حال برخی نسبت به گران شدن حق بیمه انتقاداتی کرده بودند که رییس کمیته فنی بیمه مرکزی به این انتقادات پاسخ داده است. در عین حال وزیر دادگستری نیز با اعلام اینکه نرخ جدید دیه از اول آبان ماه امسال اجرایی شده، گفت: بیمه مشکلی در پرداخت دیه جدید ندارد.
رییس کمیته فنی بیمه مرکزی با اشاره به اینکه با افزایش نرخ دیه تعهدات شرکت‌های بیمه نیز افزایش و میزان حق بیمه وسایل نقلیه نیز تغییر می‌کند، گفت: وسایل صفر کیلومتر به طور طبیعی با افزایش ۵۰ درصدی حق بیمه‌ها مواجه خواهند شد.
غلامعلی ثابت در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در خصوص اقدام برخی از شرکت‌های خودروساز مبنی بر افزایش نرخ بیمه شخص ثالث انواع خودرو‌های سواری و وانت اظهار کرد: اقدام خودرو سازان در افزایش میزان حق بیمه شخص ثالث خلاف قانون نیست.
وی با اشاره به اینکه در گذشته هیات وزیران نرخ ثابتی را برای بیمه شخص ثالث به شرکت‌های بیمه اعلام می‌کرد، افزود: در آیین‌نامه جدید مصوب هیات وزیران رقم ثابت حذف شده است که به دنبال آن شرکت‌های بیمه مطابق فرمول‌های خاصی نرخ بیمه شخص ثالث را تعیین می‌کنند.وی ضمن بیان این مطلب که نرخ بیمه شخص ثالث براساس نسبتی از مجموع مبلغ دیه و پوشش مالی که حدود ۵/۲درصد مبلغ دیه است تعیین می‌شود، گفت: در حال حاضر که مبلغ دیه در ماه‌های حرام ۹۰ میلیون تومان مشخص شده با افزایش ۵/۲ درصد که حدود ۲ میلیون و۲۵۰ هزار تومان است تعهد شرکت‌های بیمه را در مجموع به ۹۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان می‌رساند.
به گفته ثابت، در تعرفه هیات وزیران نرخ بیمه شخص ثالث انواع وسایل نقلیه از ضرب نرخ در مجموع تعهد اجباری شرکت‌های بیمه به دست می‌آید که هر وسیله نقلیه‌ای باید آن را پرداخت کند.رییس کمیته فنی بیمه مرکزی ضمن تاکید بر اینکه با افزایش مقدار دیه تعهدات شرکت‌های بیمه نیز افزایش و میزان حق بیمه وسایل نقلیه نیز دچار تغییرات خواهد شد، افزود: در شرایط فعلی شرکت‌های بیمه از ابتدای آبان ماه بیمه‌نامه‌ها را با تعهدات جدید و در نتیجه با حق بیمه جدید صادر خواهند کرد.
به گفته وی، بنابراین وسایل نقلیه صفر کیلومتری که از شرکت‌های خودرو ساز خارج می‌شوند به طور طبیعی با افزایش ۵۰ درصدی در حق بیمه‌ها مواجه خواهند شد.
ثابت با اشاره به اینکه اقدام خودروسازان در افزایش میزان حق بیمه شخص ثالث خلاف قانون نیست، تصریح کرد: پیش از این هیات وزیران برای بیمه شخص ثالث رقم ثابتی را تعیین کرده بود که شرکت‌های بیمه خلاف آن را نمی‌توانستند صادر کنند، اما در مصوبه جدید هیات وزیران این رقم ثابت به نرخ تبدیل شده و بنابراین به صورت طبیعی با افزایش نرخ دیه حق بیمه نیز افزایش خواهد یافت.
بیمه‌ها در پرداخت نرخ جدید دیه مشکلی ندارند
همچنین وزیر دادگستری گفت: خوشبختانه تمامی شرکت‌های بیمه پس از توافق صورت گرفته مشکلی در پرداخت نرخ جدید دیه ندارند.
سید مرتضی بختیاری در حاشیه همایش تجارت الکترونیک و مباحث حقوقی آن درباره نرخ جدید دیه گفت: خوشبختانه اجرای این قانون آغاز شده است.
وی ادامه داد: پس از توافقات صورت گرفته میان دستگاه قضایی و همچنین شرکت‌های بیمه‌ مقرر شد تا نرخ دیه از ابتدای آبان امسال تا پایان سال برای ماه‌های غیر حرام ۶۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و برای ماه‌های حرام ۹۰ میلیون تومان باشد.بختیاری در پاسخ به این سوال که آیا مشکل و کارشکنی از سوی شرکت‌های بیمه وجود دارد یا خیر گفت: تا آنجا که من اطلاع دارم بیمه‌ها مشکلی برای پرداخت رقم جدید دیه ندارند و متعهد هم شده‌اند که پولی در ازای این پرداخت از شهروندان نگیرند.
قیمت‌های جدید حق بیمه اتومبیل‌های ساخت داخل اعلام شد
بر اساس ماده 8 قانون اصلاح بیمه اجباری مسوولیت دارندگان وسایل نقلیه موتوری در مقابل شخص ثالث که در اردیبهشت ماه سال جاری پس از 2 سال توقف در هیات دولت ابلاغ شد، تعرفه حق بیمه وسایل نقلیه سواری شخصی که برای حمل انسان ساخته و ظرفیت مجاز آن با احتساب راننده حداکثر 6 نفر است، به ازای هر هزار ریال مجموع تعهدات بدنی و مالی بیمه‌گر برای هر نفر موضوع ماده 4 قانون شامل کمتر از چهار سیلندر 6/3 ، چهار سیلندر 5 و بیش از چهارسیلندر 6/5 تعیین شده است.
بر این اساس، تعرفه حق بیمه وسایل نقلیه‌ای که ظرفیت مسافرگیری آنها بیش از شش نفر بوده(استیشن، ون، مینی‌بوس و اتوبوس) و برای حمل و نقل عمومی مسافر به کار می‌روند، به ازای هر هزار ریال مجموع تعهدات بدنی و مالی بیمه‌گر برای هر نفر موضوع ماده(۴) قانون شامل وسیله نقلیه با ظرفیت هفت نفر با احتساب راننده؛۳/۱۰، مینی بوس با ظرفیت ۱۶ نفر با احتساب راننده؛ ۲/۱۳، اتوبوس با ظرفیت ۲۷ نفر با احتساب راننده و کمک راننده؛ ۲/۲۰ تعیین می‌شود.
همچنین براساس این مصوبه، در صورتی که در مدت بیمه، خسارتی از محل بیمه‌نامه پرداخت نشود، بیمه‌گر موظف است از سال دوم به بعد هنگام تجدید بیمه‌نامه، به شرح جدول شماره یک تخفیف‌هایی در حق بیمه مربوط اعمال کند.
همچنین حق بیمه آن دست از بیمه‌گذارانی که در مدت اعتبار بیمه‌نامه موجب پرداخت خسارت از محل بیمه‌نامه شوند، هنگام تجدید بیمه‌نامه علاوه بر محرومیت از تخفیف‌های موضوع ماده (۱۲) بر مبنای حق بیمه سالانه به شرح جدول شماره دو افزایش می‌یابد:
با در نظر گرفتن 92 میلیون و 200 هزار تومان مجموع تعهدات بدنی و مالی در قانون بیمه دیه سال 90 در ماه‌های حرام، میزان 5 درهزار آن برای اتومبیل‌های 4 سیلندر حداکثر 461 هزار تومان است که بر اساس ماده 8 قانون بیمه شخص ثالث امکان کاهش قیمت تعرفه با توجه به نوع پوشش نیز امکان دارد. بر اساس تازه‌ترین گزارش‌ها نرخ‌های جدید بیمه شخص ثالث برای انواع خودرو‌های داخلی و تخفیفات آنها پس از اعمال دیه 90 میلیون تومانی در ماه‌های حرام با اعلام نرخ جدید بیمه در سال جدید، نرخ بیمه شخص ثالث انواع خودروها هم اعلام شد و حدود 150 هزار تومان بر بیمه انواع خودروها افزوده شده است.