دنیای اقتصاد - شمس‌الدین حسینی وزیر امور اقتصادی و دارایی از تشکیل کمیته چهار جانبه با حضور نمایندگان مجلس، فعالان و مدیران صنعت بیمه، قوه قضائیه و هیات دولت برای جمع‌بندی و اتخاذ راهکاری مشخص در خصوص نرخ دیه خبر داد. به گفته حسینی، نرخ دیه ۹۰ میلیون تومانی هنوز در مرحله اعلام قرار دارد و شکل اجرایی پیدا نکرده است. وی با اعلام اینکه در کمیته چهار جانبه تصمیم‌هایی در خصوص تعدیل نرخ دیه اتخاذ شده است، گفت: اجرایی نشدن یکباره نرخ دیه ۹۰ میلیون تومانی و افزایش ۱۰۰ درصدی آن از نکات بارز مورد تاکید اعضا است. وزیر اقتصاد از اجرایی نشدن یکباره دیه ۹۰ میلیونی خبر داد

تشکیل کمیته ۴ جانبه برای نرخ دیه

گروه بازار پول- وزیر اقتصاد گفت: برای تحقق نتایج مطلوب در زمینه نرخ دیه کمیته‌ای با حضور نمایندگان مجلس، صنعت بیمه، هیات دولت و قوه‌قضائیه تشکیل شده تا جمع‌بندی‌های لازم در این خصوص انجام شود.

سید شمس‌الدین حسینی در مجمع سالانه عمومی‌بیمه مرکزی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه نرخ بیمه شخص ثالث مبتنی بر نرخ دیه است، گفت: در حال حاضر صنعت بیمه با اعلام افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ دیه و تاثیر آن بر حق بیمه‌ها مواجهه شده البته این نرخ، هنوز در مرحله اعلام قرار داشته و اجرایی نشده است.

وی در ادامه افزود: از زمان اعلام این نرخ مسوولان بیمه مرکزی و وزارت اقتصاد جوانب اجرای نرخ مذکور را تبیین و بررسی لازم را در دستور کار خود قرار داده‌اند.

حسینی تصریح کرد: برای تحقق نتایج مطلوبی در این رابطه کمیته‌ای با حضور نمایندگان مجلس، صنعت بیمه، هیات دولت و قوه قضائیه تشکیل شده تا جمع‌بندی‌های لازم در این خصوص انجام شود، البته یکی از نکات بارز این جلسات تاکید بر عدم عملیاتی و اجرایی شدن افزایش یکباره نرخ دیه است.

به گفته وی در جلسات مذکور تصمیماتی بر تعدیل این نرخ نیز گرفته شده است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: البته براساس اظهارات سخنگوی قوه‌قضائیه قرار بر برخوردی دوگانه در رابطه با اجرای نرخ دیه ۹۰ میلیون تومانی نیز مطرح است به این صورت که ۶۵ میلیون تومان را شرکت‌های بیمه مطابق تعهدات خود پرداخت و مابقی را مردم یا نهاد‌های دیگر بر عهده بگیرند.

وی افزود: محقق شدن نظر سخنگوی قوه‌قضائیه منوط به کار کارشناسی و بررسی هم جانبه پیشنهادات دیگر است، به این صورت که در شرایط فعلی نرخ یا موضوعی تاکنون به صنعت بیمه ابلاغ نشده است.

وی عملکرد سالانه صنعت بیمه را در سال گذشته مثبت ارزیابی کرد و اظهار کرد: حق بیمه‌های تولیدی در سال گذشته ۲۷ درصد رشد داشته و با مجموعه تلاش‌ها ضریب نفوذ بیمه به ۵/۱ رسیده است.

حسینی در ادامه با اشاره به اینکه صنعت بیمه با توجه به تحریم‌های بین‌المللی به نحو مطلوبی تمام پوشش‌های اتکایی کشور را پاسخ داده است، افزود: با حمایت از فعالیت‌های اقتصادی و به کارگیری تمام ظرفیت‌ها صنعت بیمه می‌تواند حضوری پویا در سطح منطقه داشته باشد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن تاکید براینکه رشد ۲۷ درصدی صنعت بیمه از متوسط نرخ‌های رشد سایر بخش‌های اقتصادی بالاتر است، اضافه کرد: تلاش بیمه مرکزی در نهادهایی نظیر بیمه اکو قابل تقدیر است، اما این اقدامات باید در سطح چشمگیرتری انجام شود. وی با بیان این مطلب که با اجرای طرح آزاد سازی نرخ‌ها صنعت بیمه با افزایش نرخ‌ها مواجه نشده اضافه کرد: در مجمع صنعت بیمه تلاش‌های موثری برای توسعه و پویایی این صنعت اتخاذ شده؛ اما باید اقدامات مطلوبی برای رفع ابهام حضور شرکت‌های بیمه خارجی و جذب سرمایه‌های بین‌المللی نیز اتخاذ شود.

حسینی ضمن بیان این مطلب که اقداماتی برای مشارکت صنعت بیمه در تامین مالی کشور انجام شده است، گفت: به طور مشخص در این جلسه خواسته شد تا احکام قانون برنامه پنجم توسعه در خصوص پوشش‌ ریسک‌هایی مانند نوسانات ارز تبیین شود و بیمه مرکزی نیز مقرراتی را در این زمینه وضع کند.

به گفته این مقام مسوول، درحال حاضر صنعت بیمه صنعتی سودده است؛ البته این امر در شرایطی صورت می‌گیرد که این صنعت براساس گزارش بیمه مرکزی ۵/۷۸ درصد دریافتی‌های خود را از طریق خسارت پرداخت کرده است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه در حال حاضر بخش عمده‌ای از عملیات بیمه‌ای کشور معطوف به بیمه‌های شخص ثالث است، افزود: باید بیمه‌های عمر و تاسیسات ساختمانی هم در راستای این بیمه نامه رشد و افزایش پیدا کند؛ البته امیدواریم با اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ بازار بیمه‌ای کشور با تنوعی گسترده در بیمه نامه مواجه شود.

کاهش ۳۰ تا ۷۰ درصدی حق بیمه

رییس کل بیمه مرکزی نیز از کاهش ۳۰ تا ۷۰ درصدی حق بیمه برخی رشته‌ها در چارچوب تحول تعرفه‌ها خبر داد و گفت: با کاهش فوق تقاضا برای بیمه‌نامه به تعداد بیمه‌نامه‌های صادره ۱۰ درصد افزایش داشته است.

جواد فرشباف ماهریان در حاشیه مجمع سالانه بیمه مرکزی اجرای برنامه تحول و آزادسازی تعرفه‌ها را موجب کاهش ۳۰ تا ۷۰ درصدی حق بیمه برخی از رشته‌های بیمه ای عنوان و اظهار کرد: با کاهش فوق تقاضا برای بیمه نامه به تعداد بیمه‌نامه‌های صادره ۱۰ درصد افزایش داشته است.

وی افزایش آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی فعال در صنعت بیمه، اصلاح نظام تعرفه‌ای و آزادسازی تعرفه‌ها را از نتایج برنامه تحول در صنعت بیمه برشمرد و افزود: عملکرد صنعت بیمه در چارچوب سیاست‌های کلی اصل ۴۴ بیش از انتظار بوده است؛ به صورتی که سهم بخش خصوصی درصنعت بیمه از سهم بخش دولتی بیشتر شده است.

رییس کل بیمه مرکزی با اشاره به اینکه قبولی بیمه اتکایی اختیاری و اجباری بیمه مرکزی در سال ۱۳۸۹ در مقایسه با سال گذشته به میزان ۲۹ درصد رشد یافته است، گفت: این رشد در حق بیمه قبولی مازاد بر اتکایی قانونی(مازاد بر اتکایی اجباری )۶۲ درصد بوده است.

به گفته وی، بیمه مرکزی با استفاده از پشتوانه یک میلیارد دلاری در سال ۱۳۸۹ صدها میلیارد دلار از ریسک‌های بزرگ در رشته‌های نفت و انرژی، کشتی، هواپیما، مهندسی، باربری و آتش‌سوزی را تحت پوشش بیمه اتکایی قرار داده است.

رییس کل بیمه مرکزی اضافه کرد: ظرفیت مشترک بازار اتکایی در سال ۱۳۸۹ حدود ۲۱ میلیون دلار حق بیمه اتکایی مربوط به قراردادهای اتکایی اجباری و اختیاری جذب شده و ۵/۱۲ میلیون دلار سود عاید بخش فعالیت‌های اتکایی صنعت بیمه کشور شده است.وی در خصوص خدمات جدید صنعت بیمه در سال جاری گفت: راه‌اندازی شرکت سهامی‌تعاونی عام در زمینه صنعت بیمه و راه اندازی دو شرکت بیمه سپهر و آرمان که مجوز آنها صادر شده از جمله فعالیت‌های سال ۹۰ است.

به گفته فرشباف ماهریان، دیگر فعالیت‌های بیمه مرکزی در زمینه پوشش بیمه مسافران خارجی «آسماری» و راه‌اندازی بیمه متقابل در منطقه کیش بوده که برای جلوگیری از تحریم‌ها و پوشش نفتکش‌ها در قالب «پی اند آی» راه‌اندازی شده است.

وی اضافه کرد: همچنین بر اساس برنامه پنجم توسعه دو مدیریت مستقل در بیمه مرکزی شامل اداره کل نظارت بیمه‌های اتومبیل و همچنین دفتری برای توسعه بیمه و محصولات بیمه‌ای که خود بتوانند تعریف محصول کنند، ایجاد شده است.

عکس: نگار متین‌نیا