دنیای اقتصاد بررسی میکند
تغییرات قیمت سبد غذایی
بر اساس این گزارش میوه، قند وشکر و سبزیهای تازه جزء گروههایی هستند که در مقایسه هفتگی این بانک کاهش قیمت داشته اند.
لبنیات، حبوبات و روغن نباتی بدون تغییر قیمت هفته را تمام کرده اند، اما در مقابل این دو گروه، برنج، گوشت مرغ و قرمز، چای و تخم مرغ افزایش قیمت داشته اند.
البته فارغ از مقایسه هفتگی و بر مبنای مقایسه سالانه باید گفت تمامی گروههای کالایی در مقایسه سالانه گران شدهاند. افزایشی که پایینترین رشد آن مربوط به چای با رشد ۶/۶ درصد و بیشترین آن باز هم طبق روال هفتههای قبل مربوط به تخممرغ با ۸/۱۱۱ درصد است.
گوشت گران، میوه ارزان
به گزارش بانک مرکزی در هفته قبل قیمت لبنیات نسبت به دو هفته قبل بدون تغییر بوده است. براساس گزارش این بانک گرچه هر کیلو ماست پاستوریزه یک دهم درصد گران شده اما کاهش یک دهم درصدی قیمت کره در این هفته تعادل در این گروه را حفظ کرده تا در مقابل تغییرات گروه لبنیات، عدد صفر درج شود. ماست غیر پاستوریزه، پنیر و شیر هم تغییر قیمتی نداشتهاند.
اما تخم مرغ طی یک هفته 9/1 درصد گرانتر فروش رفت. با این افزایش قیمت این کالا 8/111 درصد افزایش قیمت سالانه را ثبت کرد تا رکورددار گرانی باشد.
برنج با ۴/۱ درصد، دیگر کالای گران شده هفته قبل بود. در هفته گذشته برنج داخلی درجه یک ۳/۱ درصد و داخلی درجه دو ۸/۱ درصد گرانتر فروش رفت. آمارگیران بانک مرکزی در گزارش خود برای برنج وارداتی هیچ گونه افزایش قیمتی گزارش نکردهاند. حبوبات هم بدون تغییر قیمت گزارش شده است. در این گروه کمی به قیمت لپه اضافه شده اما در مقابل از قیمت لوبیا کاسته شده است.
میوه در گزارش بانک مرکزی هشت دهم درصد ارزان شده است. گوجه سبز که از حالت نوبرانه خارج شده، بیشترین سهم را در کاهش میانگین قیمتی این گروه ایفا کرده و طی یک هفته 26 درصد کاهش قیمت داشته است. البته در این گروه پرتقال جزء گروههایی بوده که 12 درصد افزایش قیمت داشته است. سبزیهای تازه نیز که کالاهایی چون خیار، گوجه، پیاز و. . را در بر میگیرد 2/5 درصد کاهش قیمت را تجربه کرده است. در این گروه تمام هشت کالای مورد بررسی از سوی بانک مرکزی کاهش قیمت داشتهاند.
بانک مرکزی در گزارش هفتگی خود برای گوشت قرمز سه دهم درصد و برای گوشت مرغ ۶/۳ درصد رشد قیمت گزارش کرده است. در این گزارش گرچه قند و شکر یک دهم درصد ارزان شده اما در مقابل آن چای نیم درصد گران شده است. روغن نیز با همان قیمت دو هفته قبل در هفته گذشته عرضه شد تا هیچ گونه افزایش قیمتی در این کالا رخ ندهد.
البته با توجه به صدور مجوز افزایش قیمت 12 درصدی برای این کالا و 19 درصدی برای کره باید به انتظار نشست و دید در هفتههای بعدی این مجوز چگونه خود را در گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد.
در مقایسه سالانه کالاها، لبنیات رشد هفت درصدی را به نام خود ثبت کرده است. سهم کره از این رشد کماکان بالا است زیرا تغییر قیمتی کره بهرغم کاهش هفتگی، در مقایسه سالانه ۷/۴۷ درصد گزارش شده است. در مقایسه سالانه، برنج نزدیک به ۲۱ درصد گرانتر به دست مردم رسیده است. بیشترین سهم افزایش قیمت مربوط به برنج درجه یک داخلی است که بر اساس گزارش بانک مرکزی ۹/۲۱ درصد رشد قیمت داشته است. برنج درجه دو ۸/۱۷ درصد رشد و برنج وارداتی نیز ۱/۱۱ درصد افزایش داشته است. در مقایسه سالانه، حبوبات ۲۸ درصد گرانتر شده است. میوه نیز کماکان به رشد بالای ۵۰ درصد خود در سال جدید ادامه داده است. کاهش قیمت هفته جاری هم نتوانست از رشد ۵۶ درصد قیمت میوه در مقایسه سالانه، رقم قابل توجهی کم کند.
اگر روغن نباتی با رشد 27 درصدی و گوشت مرغ با رشد 7/9 درصدی کنار گذاشته شود، دیگر گروههای باقیمانده رشدی بین 10 تا 20 درصد را پشت سر گذاشتهاند.
ارسال نظر