دلایل افت و خیز طلا در هفته گذشته
گروه بازارپول - طلا در بازارهای جهانی در این هفته ۱ درصد کاهش قیمت ثبت کرد. بهای طلا دربازارهای بینالمللی در اوایل هفته قبل ۱۷۱۵ دلار بود و در روز گذشته با وجودی که از کف قیمت اندکی بالاتر آمده بود، اما در ساعت ۱۷ به وقت تهران به ۱۶۹۸ دلار رسید که تقریبا ۱ درصد کاهش داشته است. این هفته مهمترین دلیل افت قیمت طلا در بازارهای جهانی تشدید چالش میان اوباما و قانونگذاران جمهوریخواه آمریکایی عنوان شده است. قیمت طلا به دلیل بحث جنجالی بودجه و مالیاتها در آمریکا رو به کاهش دارد. در میانه این هفته قیمت طلا به طور لحظه ای به زیر ۱۷۰۰ دلار نیز سقوط کرد. پایینترین سطح قیمت طلا در این هفته ۱۶۸۵ دلار هم بوده است.انتشار خبری مبنی بر به بن بست رسیدن مذاکرات میان جمهوری خواهان و دولت اوباما برای توافق بر سر مالیاتها و افزایش سقف بدهیها ، فشار زیادی بر قیمت کالاها وارد کرد.
قانونگذاران آمریکا درتلاشند تا افزایش ۶۰۰ میلیارد دلاری درآمد دولت اوباما از محل افزایش مالیاتها به ویژه از ثروتمندان و کاهش هزینهها را به انحراف بکشند. دولت آمریکا سعی دارد تا کسری بودجه ۲/۲ تریلیون دلاری را از چنین راههایی تعدیل کند. در صورتی که این مذاکرات به بن بست واقعی و نهایی برسد قیمت طلا و سایر کالاها به شدت کاهش خواهد یافت. برخی البته معتقدند که این توافق بالاخره در روزهای پایانی سال ۲۰۱۲ (در حدود ۲۳ روز دیگر ) اتفاق خواهد افتاد. در غیر این صورت، قیمت کالاها در جهان به دلیل نبود نقدینگی و تشدید سیاستهای انقباضی با کاهش شدید مواجه خواهد شد. در این میان تازهترین خبرها از برگزاری نشستهایی در اروپا برای بحث بر سر بحران بدهی در این قاره و نشست بانک مرکزی اروپا برای تعیین نرخ بهره حکایت دارد. گزارشها همچنین نشان میدهد که نرخ بهره در این قاره تغییر نیافته است. از سویی انتشار آمار تولیدات صنعتی آلمان در ماه اکتبر موجب کاهش ارزش برابری یورو در مقابل دلار آمریکا شده که بر نوسان کاهشی قیمت طلا نیز موثر واقع شده است. تولیدات صنعتی این کشور ۸/۱ درصد در این ماه افت نشان میدهد. دفتر آمارهای اتحادیه اروپا هم روز گذشته از کاهش ۱/۰ درصدی تولید ناخالص داخلی این قاره در ۳ ماهه سوم سال ۲۰۱۲ خبر داده بود.
ماریو دراگی پیشبینی کرد که اقتصاد اروپا امسال نیم درصد کوچکترشود .در عین حال آمار اشتغال در آمریکا در ماه اکتبر نشان میدهد که در این ماه در بخشهای غیر کشاورزی ۱۷۱ هزار شغل جدید ایجاد شده که در مقایسه با ماه قبل ۸۵ هزار شغل بیشتر ایجاد شده است. افزایش ارزش دلار آمریکا در مقابل یورو در برخی روزهای این هفته به دلایل ذکر شده بوده است. ضمن اینکه اختلاف اوباما و جمهوری خواهان بر سر مالیاتها و سقف بدهیها نقش عمده را در نوسان قیمت طلا به همراه داشته است.
پیشبینی افت طلا تا سطح حمایتی ۱۶۷۳ دلار
براساس این گزارش، «لاک لویت» تحلیلگر ارشد اقتصادی اظهار کرد: اونس جهانی طلا سطح حمایتی ۱۷۰۵ دلار را شکسته و مسیر را برای رسیدن این فلز زرد به سطح حمایتی ۱۶۷۳ دلار هموار کرده است.
براین اساس، سطح مقاومتی قیمت جهانی طلا در حال حاضر بین ۱۷۰۹ تا ۱۷۲۳ دلار است و انتظار میرود این فلز زرد سطح حمایتی ۱۶۴۷ دلار را در روزهای آتی حفظ کند.
عرضه طلای ۱۴ عیار منتفی شد
در بازار داخلی، اما با وجود منتفی اعلام شدن عرضه طلا با عیار کمتر از ۱۸ از سوی رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر، طراحان تولید طلای عیار پایین همچنان از جلب موافقت تولیدکنندگان میگویند.
محمد کشتیآرای گفت: با توجه به نتیجه نظرسنجی صورت گرفته مشخص شد مردم و اتحادیه طلا و جواهر تمایلی به کاهش عیار طلا نداشتند و بر این اساس، عرضه طلای ۱۴ عیار منتفی شد. او در گفتوگو با فارس با بیان اینکه طرح تولید طلای ۱۴ عیار منتفی شده اظهار کرد: با نظرسنجی که از مردم و اتحادیه طلا و جواهر صورت گرفت اغلب آنها مخالف کاهش عیار طلا بودند. وی افزود: نتیجه بررسیها نشان داد که نیازی به کاهش عیار طلا نیست و نباید طلا با عیار ۱۴ تولید شود.
رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر درخصوص علت افزایش دوباره قیمت ارز، گفت: قیمت ارز را عرضه و تقاضا مشخص میکند و در مقطعی میزان عرضه ارز افزایش یافت و برخی خبرها از عرضه بیشتر قیمت ارز حکایت داشت به همین دلیل قیمت ارز کاهش یافت.
وی تصریح کرد: هماکنون قیمت ارز نوسان زیادی ندارد و در سطح ۲۹۰۰ تومان است و برای کاهش بیشتر قیمتها باید عرضه ارز افزایش یابد؛ عرضه ارز در مرکز مبادلات با بازار تفاوت دارد، زیرا در بازار قیمت را در بازار عرضه و تقاضا تعیین میکند و به همین دلیل باید علاوه بر مرکز مبادلات باید به بازار آزاد هم ارز تزریق شود. پیشتر نیز رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران هم گفته بود که طلا با عیار ۱۴ سیاه میشود و کیفیت ندارد.
تفکر صنعتی بر اتحادیه طلا حاکم نیست
در واکنش به سخنان احمد وفادار رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران ، رییس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا، جواهر و نقره استان تهران با غیرکارشناسی دانستن این اظهارنظر که کاهش عیار طلا باعث سیاه شدن آن میشود، گفت: ۹۹ درصد واحدهای تولیدی فعال در صنعت طلا و جواهر با کاهش عیار طلا و ایجاد چند عیاری در بازار طلای کشور موافقت کردهاند.
عبادالله محمدولی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه طرح ۱۵ صفحهای مربوط به ایجاد چند عیاری در بازار طلا طی چند روز آینده به سازمان استاندارد ارائه میشود، افزود: هر چه که جلوتر میرویم، اهمیت تعدیل عیار طلا بیشتر میشود و این در حالی است که چند عیاری در کشورهای دیگر نیز وجود دارد.
او با اشاره به اینکه باید به مصرفکننده اجازه داد هر مصنوعی را که میخواهد با هر وزن و هر قیمتی در بازار طلا خریداری کند، اضافه کرد: آنهایی که به بقای صنف طلا و جواهر اهمیت میدهند باید از ایجاد چند عیاری در بازار این محصولات حمایت کنند.
محمدولی با بیان اینکه در گذشته نیز در کشور چند عیاری در بازار طلا و جواهر وجود داشت، اظهار کرد: متاسفانه هماکنون قالب تفکراتی که در صنف طلا و جواهر حاکم است، تفکرات توزیع و نه تفکرات تولیدی و صنعتی است. به عنوان مثال در اتحادیههای طلا و جواهر به طور کلی کمترین سهم مربوط به فعالان صنعتی در این حوزه است.
وی با اشاره به اینکه ساختار صنف طلا و جواهر در کشور ساختار چندان درستی نیست، افزود: اینکه گفته میشود با کاهش عیار، رنگ طلا سیاه میشود حرف غیرکارشناسی و قدیمی است؛ چرا که الان با روشهایی حتی رنگ بدلیجات هم دیگر سیاه نمیشوند.
رییس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا، جواهر و نقره استان تهران با بیان اینکه ایجاد تنوع عیاری در بازار طلا و جواهر باعث به وجود آمدن تقاضاهای جدید در این بازار از سوی مصرفکنندگان میشود، گفت: در مورد نظرسنجی که رییس اتحادیه طلا و جواهر براساس آن گفته که مصرفکنندگان با چند عیاری مخالفت کردهاند، اطلاعی ندارم، اما میدانم که ۹۹ درصد از واحدهای تولیدی بر ضرورت این کار تاکید کردهاند و تنها باید در راستای اجرای این کار در جامعه فرهنگسازی کرد.
انجمن صنفی کارفرمایان صنعت طلا، جواهر و نقره استان تهران پیشنهاد ساخت مصنوعات طلا را در عیارهای ۴، ۹، ۱۴ و ۱۷ مطرح کرده است. این در حالی است که رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر مدعی شده که کاهش عیار طلا کیفیت آن را پایین میآورد. رییس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر تهران هم با ایجاد تنوع عیاری در ساخت مصنوعات طلا مخالفت کرده است. در همین حال رییس سازمان ملی استاندارد ایران هم در گفتوگو با ایسنا از بررسی پیشنهاد تدوین استاندارد طلا با عیار کمتر از ۱۸ خبر داده و گفته است در صورتی که محاسن طلای کمتر از ۱۸ عیار بیشتر از معایب آن باشد، استاندارد این محصول تدوین میشود. فریدون بلغاری، مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران هم به ایسنا گفته است که در کشورهای دیگر طلا با عیارهای ۱۰، ۱۲ و ۱۴ تولید و عرضه میشود و مانند کشور ما این کالا با عیار بالا عرضه نمیشود.
ارسال نظر