دنیای اقتصاد- پس از آنکه قیمت دلار تا سطح دو هزار تومان بالا رفت، بهای سکه نیز در بازار تا آستانه ۸۰۰ هزار تومان پیش رفت؛ اما این پیشروی دوامی نداشت و با افت قیمت دلار و کاهش بهای اونس ظرف دو روز گذشته ارزش هر سکه با ۳۷ هزار تومان کاهش تا ۷۳۰ هزار تومان پایین آمد. کاهش ۲۰ هزار تومانی بهای سکه در بازار دیروز بیشترین افت قیمت در هفته جاری را رقم زد. در بازار ارز نیز قیمت تمامی ارزها افت داشت. بیشترین کاهش گرچه مربوط به پوند انگلیس بود، اما افت ۳۵ تومانی دلار بیش از همه خبرساز شد. افتی که به تصحیح قیمت در سایر بازار‌ها منجر شد. دلار و سکه باز هم ارزان شد

حرکت بازار در سراشیبی

گروه بازار پول- روند افزایشی قیمت ارز و سکه در بازار در این روزها کاملا برعکس شده و با تلاش برای رفع برخی نگرانی‌ها از بازار ارز و سهام قیمت‌ها در مسیر کاهشی قرار گرفته‌اند. برخی از نگرانی‌های منطقه‌ای نیز به مرور تاریخ مصرف خود را از دست می‌دهند که بر عادی‌سازی روند قیمت‌های بازار تاثیرگذار بوده است. دلار دیروز هم بخشی از ارزش خود در بازار داخلی را از دست داد.

روند افت قیمت دلار برای پایین آوردن قیمت آن ادامه دارد و با کاهش قیمت دلار به سطح ۱۹۴۵ تومان در ساعت ۲ بعدازظهر به وقت تهران عملا بازار شاهد کاهش روزانه ۳۵ تومانی قیمت برای آن بود.

قیمت‌ها در بازار

یورو نیز همین میزان ارزان شد و به نرخ ۲۴۶۵ تومان فروخته شد. قیمت سایر ارزها هم دیروز با سرعت بیشتری در مسیر کاهشی قرار گرفت. پوند انگلیس دیروز ۷۰ تومان و صد ین ژاپن ۵۵ تومان از ارزش خود را در بازار از دست دادند. ریال عربستان و درهم امارات نیزبه ترتیب ۱۳ و ۱۱ تومان کاهش قیمت داشتند.همچنین از قیمت دلار کانادا ۴۰ تومان و از قیمت دلار استرالیا ۶۰ تومان کاسته شد. در بازار سکه نیز روز گذشته تاثیر افت قیمت دلار و پایین آمدن قیمت جهانی طلا موجب کاهش ۲۰ هزار تومانی قیمت سکه شد. سکه به نرخ ۷۳۰ هزار تومان رسید. نرخ سکه طرح قدیم نیز با ۲۵ هزار تومان کاهش ۷۴۰ هزار تومان عنوان شد. نیم سکه ۱۵ هزار تومان و ربع سکه ۲۰۰۰ تومان ارزان شده و به ترتیب ۳۶۵ هزار تومان و ۱۹۰ هزار تومان در بازار فروخته شدند. در بازار طلا نیز قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار با ۸۰۰۰ تومان کاهش به ۳۲۱ هزار تومان رسید. هر گرم طلای ۱۸عیار هم بیش از ۱۸۰۰ تومان ارزان شد.

طلا در بازارهای جهانی

روز گذشته نرخ جهانی طلا در اولین روز کاری این هفته پس از نوسان بین ۱۵۹۰ تا ۱۵۹۹ دلار، تا غروب به وقت تهران به ۱۶۰۰ دلار رسید و نسبت به قیمت بسته شده هفته قبل تقریبا یک دلار افزایش ثبت کرد.

در بازارهای جهانی تحولات اروپا و مسائل مرتبط با قیمت نفت همچنان فشار خود بر قیمت جهانی طلا را حفظ کرده است. در اروپا خوش‌بینی دو روزگذشته نسبت به توافق رهبران اروپا در اجلاس بروکسل دوام چندانی نداشت. اگرچه وام ۱۲۰ میلیارد یورویی برای بانک‌های اسپانیایی نتیجه توافق اعضا بود اما در نهایت هماهنگی با بانک مرکزی اروپا به اجلاس دو سه روز آینده موکول شده است. این شرایط در حالی است که نرخ متوسط بیکاری ۱۷ عضو یورو در تازه‌ترین گزارش‌ها بیش از ۱۱ درصد اعلام شده که طی زمان انتشار یورو بی‌سابقه بوده است.

در بازار نفت قیمت‌ها همچنان از اختلاف بین اعضای اوپک بر سر میزان تولید از یک سو و افزایش ذخایر استراتژیک آمریکا از سوی دیگر کاهشی است. علاوه بر اینها افت نرخ رشد اقتصادی در جهان و اعلام ارقام تازه از شاخص‌های صنعتی در چین و چشم‌انداز منفی مصرف و تقاضای خرید نفت بر روند کاهشی قیمت موثر بوده است. تلاش برای بالابردن قیمت نفت از سوی برخی از اعضای اوپک در حالی است که میزان تولید روزانه عربستان تا ۱۰ میلیون بشکه افزایش یافته و گفته شده که این کشور نرخ ۶۰ دلار در هر بشکه را برای نفت هدف‌گذاری کرده است. این شرایط البته افزایش برابری دلار و افت قیمت سایر کالاهای پایه از جمله طلا را در پی خواهد داشت. با این حال برخی با بالارفتن نرخ تورم در جهان افزایش تقاضای سرمایه‌گذاری برای طلا را در شرایط رکود اقتصادی امکان‌پذیر می‌دانند.

پافشاری بر تثبیت نرخ رسمی دلار

شکاف قیمت رسمی دلار و غیررسمی یا به عبارت بهتر دلار مرجع بانک مرکزی و دلار بازار آزاد در این روزها حتی ۸۰۰ تومان هم شده بود. این میزان در روز گذشته البته اندکی بالاتر از ۷۰۰ تومان بود. اما از آنجا که قرار است ارز دولتی تنها برای واردات مواد اولیه و کالاهای اساسی استفاده شود و ازاین رو به دست افراد غیردولتی نخواهد افتاد، امکان رانت از این شکاف قیمت تقریبا نزدیک به صفر است. بانک مرکزی البته در این شرایط تصمیمی برای بالابردن قیمت دلار مرجع ندارد. محمود بهمنی با تاکید بر حفظ شرایط موجود اعلام کرده است که قیمت بازار باید به قیمت مرجع نزدیک شود. وی در تازه‌ترین سخنان خود تصریح کرد: هیچ برنامه‌ای هم برای افزایش نرخ مرجع دلار نداریم.

رییس کل بانک مرکزی در مورد اختلاف دلار دولتی و آزاد که طی چند روز اخیر بیش از ۷۰۰ تومان در هر دلار بوده، ضمن گلایه از قیمت‌های بازار تاکید کرد: فاصله دلار دولتی و آزاد نباید این‌قدر باشد اما هیچ برنامه‌ای هم برای افزایش نرخ مرجع دلار نداریم.

وی در مورد افزایش نرخ دلار طی چند روز اخیر عنوان کرد: فاصله نرخ دلار آزاد و دولتی منطقی نیست و نباید این قدر باشد.

پیش از این نیز رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده بود که بانک مرکزی قصد ندارد نرخ رسمی دلار را افزایش دهد بلکه می‌خواهد نرخ غیررسمی دلار به نرخ رسمی نزدیک شود.

پیش از این بارها کارشناسان اقتصادی و فعالان اقتصادی از جمله رییس اتاق بازرگانی ایران نسبت به فاصله نرخ رسمی و غیررسمی دلار ابراز نگرانی و عنوان کرده بودند. وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز از کمبود دلارهای دولتی برای حمایت از واردات کالاهای اساسی گلایه کرده بودند.