بانک مرکزی گزارش کرد
تصویر اقتصاد ایران در اولین ماه سال
افزایش ۸/۱۸ درصدی تورم بخش تولید
برگشت دو هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان چک
افزایش ۸/۱۸ درصدی تورم بخش تولید
برگشت دو هزار و 300 میلیارد تومان چک
گروه بازار پول- بانک مرکزی، گزارش شاخصهای ماهانه اقتصادی در نخستین ماه سال ۹۱ را منتشر کرد. از میان ۱۵ شاخص مختلفی که بانک مرکزی در این گزارش به آن پرداخته، روند افزایشی شاخصهای قیمت (در پایتخت و کل کشور) بهای تولیدکننده، بهای کالای صادراتی و دستمزد کارگران ساختمانی در مناطق شهری ایران در هر دو مقطع ماهانه و سالانه قابل توجه است. به طوری که شاخص بهای تولیدکننده در فروردین ۹۱ نسبت به فروردین سال گذشته، ۸/۱۸ و نسبت به اسفند ماه سال گذشته ۶/۱ درصد رشد داشته است. در میان این آمارها افزایش شاخص بهای کالاهای صادراتی نیز دیده می شود. چنانکه این شاخص در فروردین ۹۱ نسبت به فروردین ۹۰ بیش از ۱۹ درصد افزایش پیدا کرده است. در بخش دیگری از این گزارش، بانک مرکزی اعلام کرده که شاخص اسناد مبادله شده و برگشتی در فروردین ماه ۹۱ نسبت به اسفند ماه ۸۹ روند کاهشی داشته، اما در مقیاس سالانه، روند افزایشی بوده است. به طور مثال در این بخش اسناد برگشتی ۶/۱۶ درصد از نظر تعداد و ۲/۷۰ درصد از نظر مبلغ در فروردین ۹۱ نسبت به فروردین ۹۰ رشد داشته است.
افزایش 8/18 درصدی تورم تولیدکننده
شاخص بهای تولیدکننده متوسط قیمت کالاها و خدماتی است که بنگاهها به ازای تولید کالا و خدمات پرداخت میکنند. این شاخص به نوعی نشاندهنده افزایش هزینههای بخش تولید است و برخی از کارشناسان از آن به عنوان نرخ تورم در این بخش یاد میکنند؛ این شاخص از سوی اقتصاددانان به عنوان یک شاخص پیشنگر معرفی میشود و تغییرات آن با یک تاخیر زمانی در شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (نرخ تورم) خود را نشان میدهد.
بنا به گزارش بانک مرکزی این شاخص در فروردین ماه امسال نسبت به اسفند ماه سال گذشته 6/1 درصد افزایش پیدا کرده؛همچنین این آمار نشان می دهد که شاخص بهای تولید کننده ظرف یک ساله فروردین پارسال تا امسال 8/18 درصد رشد کرده است. شاخص بهای کالاها وخدمات مصرفی در مناطق شهری ایران ( تورم) در فروردین ماه به عدد 2/371 رسید که نسبت به اسفند ماه سال گذشته 6/2 درصد و نسبت به فروردین ماه سال گذشته 9/23 درصدافزایش داشت.
افزایش 3/19 درصدی شاخص
بهای کالای صادراتی
بخش دیگر گزارش بانک مرکزی به شاخص بهای کالاهای صادراتی در ایران اختصاص دارد؛ بنا به این آمار شاخص بهای کالای صادراتی در فروردین ماه امسال نسبت به اسفند ماه سال گذشته 2/1 درصد و در فروردین ماه امسال نسبت به فروردین ماه سال گذشته 3/19 درصد افزایش داشت. این شاخص، یکی از انواع شاخصهای قیمت است که تغییرات سطح عمومی قیمت کالاهای غیرنفتی صادراتی را نشان میدهد.
برای تهیه این شاخص، «قیمت ارزی کالاهای صادر شده به قیمت ریال» تبدیل میشود و روی هم رفته تغییرات این شاخص، نمایانگر تغییرات قیمت کالاهای صادر شده در بازارهای جهانی و نوسانات نرخ ارز است. به عبارت دیگر وقتی شاخص بهای کالاهای صادراتی روند صعودی پیدا میکند، نشانههای جدیدی از افزایش «قیمت تمام شده کالای صادراتی» را نمایان میسازد، چرا که با افزایش این شاخص، قیمت تمام شده کالای صادراتی بالاتر میرود.
افزایش 2/23 درصدی دستمزد
کارگران ساختمانی
بر اساس گزارش بانک مرکزی شاخص دستمزد کارگران ساختمانی در مناطق شهری ایران در فروردین ماه امسال نسبت به اسفند ماه سال گذشته 2/2 درصد افزایش داشته؛ بانک مرکزی میزان رشد این شاخص در مقیاس سالانه را 2/23 درصد ذکر کرده است. نوسان شاخص دستمزد کارگران ساختمانی در شهرها، تاثیر مستقیمی در محاسبه قیمت تمام شده مسکن دارد. به همین دلیل بانک مرکزی این شاخص را به عنوان یک شاخص مستقل هر ماهه مورد ارزیابی قرار میدهد.
افزایش ۶/۱۶ درصدی چکهای برگشتی
در بخش دیگری از این گزارش، به میزان اسناد مبادله شده و برگشتی در اتاق پایاپای اسناد بانکی پرداخته شده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، تعداد اسناد مبادله شده و برگشت داده شده هر دو نسبت به اسفند ماه سال گذشته کاهش پیدا کرده ؛ در فروردین 91 نسبت به اسفند 90 تعداد اسناد مبادله شده 6/46 درصد و تعداد اسناد برگشتی 5/44 درصد کاهش داشته است. اما این آمارها وقتی به صورت سالانه بررسی شود، نشان از افزایش این شاخص دارد. چنانکه در یک ساله فروردین ماه 90 تا 91 تعداد اسناد مبادله شده 7/5 درصد افزایش پیدا کرده و در عین حال اسناد برگشتی نیز 6/16 درصد رشد داشته است. بنا به آمارهای بانک مرکزی، در فروردین ماه ١٣٩١ در اتاق پایاپای اسناد بانکی تهران حدود دو میلیون و 900 هزار برگ سند به مبلغی معادل 41 هزار و 480 میلیارد تومان مبادله شده است. همین آمارها نشان می دهد که در فروردین ماه ۳۹۱ هزار برگ سند به مبلغ حدود دو هزار و 310 میلیارد تومان در اتاق پایاپای اسناد بانکی تهران برگشت داده شد .بنابر این آمار نسبت چکهای برگشتی به چکهای صادر شده از نظر مبلغ6/5 درصد است. از طرف دیگر از هر 100 برگ «چک» صادر شده در فروردین ماه 14 برگ،
برگشت خورده است.
افت ۶۰ درصدی معاملات بورس
بانک مرکزی در بخش دیگری از این گزارش به شاخص ارزش سهام معامله شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. بنا به آمار بانک مرکزی در فروردین ماه 91 بالغ بر7/3 میلیارد سهم به ارزش 3/11 هزار میلیارد ریال داد و ستد شده؛ این آمار نسبت به اسفند سال گذشته 2/61 درصد افت کرده است. در مقیاس سالانه نیز شاخص یادشده 9/55 درصد کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که «شاخص ارزش سهام معامله شده در بورس» در فروردین ماه 90 نسبت به اسفند ماه 89 نزدیک به 50 درصد و نسبت به فروردین 89 نزدیک به 140 درصد افزایش پیدا کرده بود.
بانک مرکزی متوسط قیمت یک سکه طرح قدیم در فروردین ماه امسال را ۷۵۹ هزار و ۹۳۶ تومان اعلام کرده؛ این قیمت برای سکه طرح جدید ۷۴۶ هزار و ۳۴۰ تومان بود. بنا بر آمار بانک مرکزی متوسط قیمت یک سکه بهار آزادی طرح قدیم در بازار شهر تهران نسبت به اسفند ماه سال گذشته ۱/۶ درصد کاهش و نسبت به فروردین ماه سال گذشته ۷/۶۸ درصد افزایش پیدا کرده است. این رقم برای سکه طرح جدید کاهش ۵/۶ درصدی شاخص قیمت به صورت ماهانه و افزایش ۶/۸۲ درصدی شاخص قیمت به صورت سالانه را نشان می دهد.بنا به گزارش بانک مرکزی، متوسط قیمت یک دلار آمریکا در بازار آزاد شهر تهران طی فروردین ماه امسال هزار و ۸۷۷ تومان بود. یورو نیز در این ماه به طور متوسط دو هزار و ۴۹۶ تومان فروش رفت. بانک مرکزی عنوان کرده که قیمت دلار در بازار آزاد طی یکسال گذشته ۴/۷۹ درصد و یورو در همین مدت ۲/۶۷ درصد افزایش داشته است.
ارسال نظر