ماجرای شگفتانگیز دوجکوین
دوجکوین را میتوان بهترین ارز دیجیتال میم یا میم کوین (MemeCoin) دانست که یک بار دیگر بهواسطه هیاهویی تبلیغاتی در رسانههای اجتماعی، خبرساز میشود. ارزهای دیجیتال میم یا میم کوینها مبتنی بر ایده طنزی هستند که مدتی در اینترنت رواج داشته سپس به یک ارز دیجیتال تبدیل شدهاند. به گزارش ارز دیجیتال، هر فردی که طی چند سال گذشته در فضای ارزهای دیجیتال فعال بوده باشد، بیشک با دوجکوین، با نماد اختصاری DOGE و البته اثر فعالیت شبکههای اجتماعی بر قیمت آن آشنایی دارد. این ارز دیجیتال، مشهور به «فورکِ یک فورک»، روی پلتفرم لایت کوین (فورک بیت کوین) ایجاد شده است و توانسته در فضای ارزهای دیجیتال، طرفدارانی پرشمار و اعتباری منحصربهفرد به دست آورد. برخلاف سایر پروژهها، دوجکوین از سال ۲۰۱۵ تاکنون شاهد هیچگونه ارتقا یا پیشرفت پروتکل نبوده است. درحقیقت، موفقیت دوجکوین بیشتر از تلاشهای فنی، ریشه در تلاشهای جامعه ارزهای دیجیتال و قدرت میم کوینها دارد.
با این حال، نمیتوان گفت که این «ارز دیجیتال» هیچ کاربردی ندارد. درواقع، اولین موردِ استفاده دوجکوین بهمنظور ارائه پاداش در مقیاس بسیار اندک برای تولید محتوا در شبکههای اجتماعی بود. دوجکوین یکی از اولین نمونههایی بود که نشان داد چگونه میتوان از ارزهای دیجیتال برای کسب درآمد از فضای تولید محتوا استفاده کرد. بهجای «لایک»های معمول و با ارائه پاداش در قالب میم کوین با ارزش واقعی دلاری، افرادی که در تالارهای گفتوگو مطلب به اشتراک میگذارند، مورد توجه بیشتری قرار خواهند گرفت و فعالیت آنها با جدیت و تاثیر بیشتری ادامه پیدا خواهد کرد. اعضای جامعه دوجکوین چنان مشارکت و تاثیر همافزایی داشتهاند که دارندگان این توکن توانستند از جاش وایز (Josh Wise)، راننده شرکت نسکار (NASCAR)، در مسابقات اتومبیلرانی و تیم سورتمهسُری (نوعی ورزش زمستانی) جامائیکا در سال ۲۰۱۴ حمایت مالی کنند.
ماجرای دوجکوین از کجا شروع شد؟
۱۰ بهمن، دوجکوین برای اولین بار پس از سال ۲۰۱۵، با صعودی حیرتانگیز و رشدی تقریبا ۱۰ برابری، برای مدت کوتاهی بین ۱۰ ارز دیجیتال برتر بازار جای گرفت. همهچیز از آنجا شروع شد که روز پنجشنبه و پس از شکلگیری موجی از گفتوگوهای چالشبرانگیز در رسانههای اجتماعی، راه برای خرید سهام شرکتهایی همچون گیم استاپ (GameStop) و ایامسی (AMC) توسط معاملهگران خُرد بسته شد. در آن زمان، گروه انبوهی از معاملهگران خُرد که در پلتفرم ردیت، گروه والاستریت بِتس (Wallstreetbets) را شکل داده بودند، ظاهرا با افزایش فشار خرید سهام، باعث غافلگیرکردن و تغییر استراتژی یکی از صندوقهای پوشش ریسک شدند که وارد موقعیت شورت (فروش) شده بود. پس از متضررشدن این صندوق پوشش ریسک، درحالیکه کارگزارهای خُرد، بهمنظور ایجاد تعادل در بازار معاملات سهام شرکت گیماستاپ و برخی دیگر از سهام را به حالت تعلیق درآوردند، برخی از کاربران ردیت انرژی افسارگسیخته معاملاتی خود را معطوف به دوجکوین کردند.
روز پنجشنبه، یکی از کاربران توییتری با نام کاربری «ویاسبی چیرمن» (WSB Chairman) از ۷۵۰,۰۰۰ دنبالکننده خود پرسید: آیا دوجکوین تا به حال به قیمت یک دلار دست یافته است؟
در پی این توییت، توفانی در رسانههای اجتماعی آغاز شد و دوجکوین به اولین آلت کوینی بدل شد که میزان کاربرد نام آن در توییتهای روزانه، از این میزان برای بیتکوین نیز فراتر رفت.
جاشوا فرانک (Joshua Frank)، همبنیانگذار و مدیرعامل شرکت تحقیقاتی ارزهای دیجیتال تای (The Tie)، درخصوص ارتباط بین فعالیت شبکههای اجتماعی و حرکات قیمت دوجکوین، طی مصاحبهای اظهار کرد: همه در سراسر جهان با این عقیده موافق هستند که هیچکس روی مبانی «فاندامنتال» دوجکوین سرمایهگذاری نمیکند. از آنجا که دوجکوین از پشتیبانی قابلتوجهی در پلتفرمهای مختلف رسانههای اجتماعی برخوردار است، قیمت آن واکنش شدیدی به مباحث مطرحشده در این شبکهها نشان میدهد. همچنین، ما متوجه شدهایم که افزایش حمایت از دوجکوین دورهای است؛ گاهی روزها یا هفتههای متوالی، این میم کوین روندی صعودی طی میکند و مشتریان خُردِ بسیاری روی آن سرمایهگذاری میکنند. افزایش قیمت دوجکوین با افزایش ناگهانی میزان فعالیت در فضای ارزهای دیجیتال همزمان شد و صرافیهایی همچون بایننس از افتتاح سِیلی از حسابهای جدید خبر دادند. درواقع، چند صرافی با کاهش چشمگیر حجم این آلت کوین روبه رو شدند و برداشت دوجکوین را متوقف کردند.
افزایش قیمت دوجکوین بیسابقه نیست
با وجود اشتیاقی که در حال حاضر نسبت به دوجکوین شکل گرفته است، این اولین بار نیست که گفتوگوهای شبکههای اجتماعی منجر به هیاهویی در بازار میمکوینهای معروف شدهاند. درواقع، تمام هیجان مربوط به میم کوینها بر اساس «مهندسی شوخی» و اقتصاد نوظهور مبتنی بر شوخی شکل گرفته است. مهندسی شوخی (Memetic Engineering) به تلاش برای همهگیرکردن شوخیها بهشکلی آگاهانه و بهمنظور تغییر رفتار افراد در جامعه گفته میشود. در سال ۲۰۲۰، ایلان ماسک (Elon Musk)، مدیرعامل شرکت تسلا، در دو مورد جداگانه در توییتهای خود به دوجکوین اشاره کرد و در هر دو مورد، باعث افزایش قیمت این توکن شد. سال گذشته، در یک نظرسنجی در توییتر برای تصمیمگیری در مورد اینکه چه کسی باید مدیرعامل دوجکوین شود، ایلان ماسک در رتبه اول جای گرفت. مدیر عامل تسلا بعدا از خود بهعنوان «مدیرعامل سابق دوجکوین» یاد کرد. تاثیر ماسک بر عملکرد قیمت ارزهای دیجیتال فقط محدود به دوجکوین نمیشود. پس از آنکه روز جمعه (۱۰ بهمن)، ماسک بیوی (bio) توییتر خود را به واژه «بیت کوین» تغییر داد، بیت کوین نیز جهش قابلتوجهی را تجربه کرد. درست مانند مورد دوجکوین در سال ۲۰۲۰، ماسک پرچم بیتکوین را نیز دوباره بالا برد تا در عرض چند دقیقه، پادشاه ارزهای دیجیتال بیش از ۵۰۰۰ دلار رشد کند و برای اولین بار از اواسط ژانویه، از مرز ۳۸۰۰۰ دلار بالاتر برود. بهدنبال ماسک، سایر طرفداران برجسته ارزهای دیجیتال، چه داخل و چه خارج از این صنعت، از جمله شرکتکنندگان در فضای گستردهتر فناوری و رسانههای اجتماعی نیز پرچمدار بیت کوین شدند. الکسیس اوهانیان (Alexis Ohanian)، همبنیانگذار ردیت و یکی از طرفداران شناختهشده اتریوم و همچنین جک دورسی (Jack Dorsey)، همبنیانگذار و مدیرعامل توییتر نیز با تغییر بیوی توییتر خود به واژه «بیت کوین» به این جریان پیوستند.