زمان اعلام سیاستهای بانک مرکزی درخصوص رمز ارزها
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ناصر حکیمی ضمن تشریح دیدگاه حاکمیت درخصوص رمز ارزها به بیان تازهترین خبرها در این زمینه پرداخت و اظهار کرد: رمز ارزها مانند هر پدیده دیگری هم تهدید دارد هم فرصت؛ طبیعی است بهصورت فرهنگی و سنتی و شاید بهخاطر یک عکسالعمل عادی انسانی، در برابر تغییر مقاومت میکنیم.وی افزود: وقتی یک پدیده جدید میآید، اولین رویکرد ممکن است، انکار باشد و برای انکار هم طبیعتا اول به تهدید و مضرات آن تمرکز میکنیم.معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با تاکید براینکه همین موضوع درباره رمز ارزها نیز صدق میکند، تصریح کرد: شاید در مرحله اول دیدگاه محافظهکارانه روی مخاطراتی که وجود دارد، تمرکز میکند؛ البته این مخاطرات وجود دارند و واقعی هستند.حکیمی ادامه داد: اما واقعیت این است که هوشمندی انسان یا سیاستگذار را باید به سمتی هدایت کند که از مزایای پدیده جدیدی که میآید (و از نظر ما متغیر مستقل است و چه بخواهیم و چه نخواهیم بازهم میآید)، بهرهبرداری کند و مواظب مخاطرات احتمالی آن هم باشد. وی با بیان اینکه درباره رمز ارزها نیز همین اتفاق در حال روی دادن است، افزود: رمز ارزها در مقولاتی مانند پولشویی، رصدناپذیر بودن برخی تراکنشها، خروج ارز و اخلالگر در سیستم پولی مخاطراتی دارند که برکسی پوشیده نیست، اما از طرفی فرصتهایی را برای سیستم بهوجود میآورد که بتوانیم با استفاده از آن نظامهای جایگزین مبادلات پولی را ایجاد کنیم.
مزایای رمز ارزها
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با تاکید بر اینکه رمزارزها شفافیت فوقالعادهای در مبادلات پولی ایجاد میکند، تصریح کرد: همچنین رمز ارزها میتواند موجب Securitize (ایمنسازی) داراییهای غیر مولد هم باشد. وی با بیان اینکه رمزارز باتوجه به شفافیتی که به همراه دارد، فرصتهای استثنایی در اختیار سیستم پولی قرار میدهد، افزود: بهویژه درخصوص نقدپذیر کردن یا قابلمعامله کردن داراییها، راه دیگری درحالحاضر وجود ندارد.حکیمی راهحلهایی که مبتنی بر نهادسازی باشد را بسیار پیچیده دانست و گفت: به همین دلیل این امر تاکنون محقق نشده است. ولی بلاکچین با حذف نهاد واسط و میانی میتواند توسعه این محصولات را در قالب رمز ارز و سایر محصولات خیلی راحت انجام دهد. معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی تاکید کرد: بنابراین بیش از هرچیز دیگری ضمن اینکه باید این هوشمندی را داشته باشیم که مخاطرات و تهدیدها را شناسایی کرده و در مقابل آن سیاستهای مناسب را اتخاذ کنیم نباید فرصتها را بهخاطر مخاطرات از دست بدهیم.
چرا سیاستهای بانک مرکزی درباره رمز ارزها اعلام نشد؟
وی در پاسخ به این سوال که بانک مرکزی قبلا از اعلام سیاستهای این بانک برای رمز ارزها تا پایان شهریور ۹۷ خبر داده بود ولی در عمل خبری از بانک مرکزی در این خصوص حداقل رسانهای نشد، علت چه بود، گفت: برنامهریزی ما این بود که سیاست بانک مرکزی درخصوص رمز ارزها تا آخر شهریور امسال اعلام شود، سیاستها حتی تدوین هم شده است منتها با توجه به مشغولیتهای زیادی که نهادهای تصمیمگیر در این خصوص دارند، هنوز این سیاستها در صف بررسی است.حکیمی تصریح کرد: واقعیت این است که از نظر فنی و تدوینی، کار در همان بازه زمانی شهریورماه به یک جمعبندی رسیده بود ولی از آن زمان به بعد توسط سیاستگذار و افرادی که باید در این خصوص تصمیمگیری کنند، در صف بررسی است.
با اصطلاح رمز ارز ملی ارتباط برقرار نمیکنم
این مقام مسوول بانک مرکزی همچنین درباره وضعیت بررسی رمز ارز ملی در این بانک اینطور پاسخ داد که بنده شاید خیلی با اصطلاح رمز ارز ملی ارتباط برقرار نکنم به این خاطر که ممکن است در کشور برای انواع کاربردها ارز رمز مختلفی داشته باشیم و لزوما ارز رمز ملی در کار نباشد.وی ادامه داد: من بیشتر اصطلاح ارز رمزهای مبتنی بر ریال را بهجای ارز رمز ملی استفاده میکنم که یک بحث حاکمیت پولی است که اتفاقا قسمتی از سیاستهایی که قبلا عرض کردم معطوف بر این است که یک ارز رمز مبتنی بر ریال، طلا، ارز و سایر داراییها یا ارز رمز خودکفا و خودبنیان با دیدگاه مختص به خودشان داشته باشیم. حکیمی گفت: برای مواجهه با هر کدام از این رمز ارزها باید دیدگاه خاص خودشان را داشته باشیم مبنیبر اینکه شامل چه مقرراتی میشوند و ناظر آن کدام دستگاه است.وی با تاکید بر اینکه بنابراین این اصطلاح که رمز ارز ملی وجود داشته باشد و رمز ارز دیگری نداشته باشیم بحثی خام و سادهانگارانه است، افزود: بهنظرم سیاست لازم در این خصوص باید مبتنیبر باز کردن فضا و تعیین محدودیتها و چارچوبهای لازم در حوزه رمز ارزها باشد.
وی با ابراز امیدواری از اعلام سیاستهای بانک مرکزی درخصوص رمز ارزها در ماههای باقی مانده از سال ۹۷ گفت: گمان میکنم این موضوع در همین سالجاری، اتفاق بیفتد و سیاستهای بانک مرکزی اعلام شود؛ اعلام سیاستها، تا حد زیادی موضع سیاستگذار پولی را راجع به رمز ارزها مشخص میکند و از طرف دیگر فضا را برای کسانی که میخواهند در این زمینه فعالیت کنند، شفاف و همراه با آگاهی از نگاه حاکمیت میکند. پیشتر نیز مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک اعلام کرد بود که رمز ارز ملی برای تبادلات مالی در اختیار بانکهای تجاری کشور قرار خواهد گرفت. سیدابوطالب نجفی درباره رمزارز ملی اشاره کرده بود که رمزارز ملی توسط شرکت خدمات انفورماتیک و به درخواست بانک مرکزی برای استفاده از فناوریهای نوین در توسعه خدمات نظام بانکی کشور طراحی و توسعه داده شده است. رمزارز ملی توسط بانک مرکزی صادر میشود و قابلیت آن را دارد که در یک بستر توزیع شده و فرد به فرد بدون هیچ نهاد واسطی جا به جا شود. هدف از توسعه این زیرساخت، امکانسنجی و ارزیابی قابلیتهای فناوری زنجیرهبلوک و رمزارزها در توسعه خدمات مالی و پرداخت در نظام بانکی کشور در سطوح بین بانکی و بانکداری خرد است.
وی عنوان کرده بود که در بحث رمزارزهای ملی، مساله پشتوانه اهمیت بسیار زیادی دارد و برای پشتوانه رمزارز ملی ایران، پول ملی کشور یعنی ریال انتخاب شده است. به این معنا که به ازای صدور هر واحد رمزارز ملی، معادل ریالی آن در حساب بانک مرکزی مسدود خواهد شد بنابراین صدور آن به هیچ وجه منجر به خلق نقدینگی نمیشود. از سوی دیگر این رمز ارز در بستر زنجیره بلوک خصوصی صادر میشود و برخلاف رمزارزهای جهانروا همانند بیتکوین، قابلیت استخراج آن (Mining) وجود ندارد.
ارسال نظر