سکه از دو مرز عبور کرد
بیمحلی دلار به مقاومتهای فنی
در بازار سکه نیز بازار نتوانست از دو کانال ۲ میلیون و ۷۰۰ و ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی حمایت کند و قیمت این فلز گرانبها بعدازظهر دیروز روی عدد ۲ میلیون و ۸۴۰ هزار تومان قرار گرفت. با توجه به بالا گرفتن نوسانات، قیمتهای متفاوت دیگری نیز پس از ساعت ۴ بعدازظهر ثبت شد و افزایش دامنه تغییرات موجب شد که معاملهگران حتی تا پاسی از شب خرید و فروشهای خود را ادامه دهند. معمولا در گذشته زمانی که بازار نوسانی میشد، خرید و فروشهای شبانه چاشنی برای بالا بردن بیشتر التهاب بازار بود. به گفته بازیگران فنی، عبور راحت دلار و سکه از مقاومتهای فنی نگرانیهای زیادی را برای معاملهگران آگاه بازار ایجاد کرده است. در واقع رشد هزار تومانی در کمتر از ۳ روز زمینه ساز آن شده است که افراد زیادی با هراس برای خرید دلار وارد بازار شوند؛ به گفته یکی از بازیگران ارزی، هر چقدر قیمت دلار بالاتر رفته، هم زمان ولع خرید نیز افزایش یافته است.
از نظر فعالان، عوامل زیادی در بالا رفتن نوسانات قیمت سکه و دلار نقش داشته است. برخی از این عوامل ریشه در گذشته دارند و برخی مربوط به تغییر و تحولات روزمرهاند. در میان عواملی که در روز گذشته به رشد نوسانات دامن زدند، میتوان به افزایش زیاد نرخ حواله درهم اشاره کرد. نرخ حواله درهم پس از عبور از مرز ۲ هزار تومانی، با شیب زیادی رشد خود را ادامه داده است و در ادامه این روند روز یکشنبه بالای مرز ۲ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شد. از آنجاکه نرخ برابری دلار به درهم در عدد ۶۷/ ۳ میخکوب است، معاملهگران داخلی از طریق نرخ حواله درهم به ریال، نسبت برابری دلار به ریال در بازار داخلی را محاسبه میکنند. با نرخ حواله درهم ۲ هزار و ۳۲۰ تومانی، ارزش دلار در بازار داخلی میتوانست در حدود ۸ هزار و ۵۰۰ تومان باشد. روز گذشته ارزش دلار در مناطق مرزی نیز به بالای ۸ هزار تومان رفت. بهعنوان مثال، برخی معاملهگران عنوان کردند، روز گذشته ارزش دلار در منطقه سلیمانیه عراق بالای ۸ هزار و ۴۰۰ تومان بوده است.
در کنار این دو عامل بیرونی، در روزهای اخیر واسطه گران ارزی از نبود شفافیت در بازار و کاهش حجم معاملات به سود خود استفاده کردهاند. با توجه به ممنوعیت معامله در بازار آزاد، بازار حالت شفافی ندارد. از آن جایی که معاملهگران نیز مانند گذشته در یک مکان مشخص بهصورت آزادانه معامله نمیکنند، بعضا مشاهده شده است که معاملاتی در حجم محدود هزار تا ۱۰ هزار دلاری نیز جهت قیمتهای بعدی بازار را تعیین میکند. بهعنوان مثال، وقتی چند معاملهگر چند معامله هزار تا ده هزار دلاری را با قیمتهایی بالای ۸ هزار تومان انجام میدهند، مبنای معاملات بعدی نیز در حجمهای بالاتر همین قیمتها قرار میگیرد. این در حالی است که در گذشته معاملات ۱۰۰ هزار دلاری جهت قیمتها در بازار را تعیین میکرد و بازار با چند معامله در حجم محدود قیمت خود را پیدا نمیکرد.
در کنار این در روزهای اخیر، دامنه نوسانات به اندازهای زیاد شده است که واسطهگیران ارزی بعضا با قیمتها بسیار بالاتری از نرخهای لحظهای به مردم عادی ارز میفروشند. بهعنوان مثال، زمانی که قیمت در میان دلالان در محدوده ۸ هزار و ۲۰۰ تومان قرار دارد، این دسته قیمتهای بسیار بالاتری را به افراد عادی خریدار پیشنهاد میدهند. قیمتگذاری این دلالان بیشتر به اطلاعات فرد خریدار از بازار بستگی دارد. اگر خریدار از وضعیت روزمره چندان مطلع نباشد، با قیمتهای بسیار بالاتری از نرخ روزانه مواجه خواهد شد. با این حال، چنین عواملی بیشتر نقش چاشنی نوسان را دارند و بازار به دلایل بنیادیتری در مسیر افزایشی قرار گرفته است. یکی از این مهمترین عوامل، نبود عرضه در بازار بوده است. به این موضوع، انتظارات افزایشی ناشی از برقراری دوباره تحریمها را میتوان اضافه کرد.
ارسال نظر