عقب‌نشینی شاخص تورم‌ساز

دنیای اقتصاد: رئیس‌کل بانک مرکزی از کاهش ۷ درصدی رشد نقدینگی در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ خبر داد. ولی‌الله سیف در یادداشتی در کانال تلگرامی خود، رشد نقدینگی سال گذشته را ۲/ ۲۳ درصد اعلام کرد. رشد نقدینگی در سال ۹۴، ۳۰ درصد بود. بر این اساس عقبگردی نزدیک به ۷ درصد، در رشد نقدینگی به نفع حفظ روند فعلی تورم، حاصل شده است. نکته دیگری که سیف در مورد این مساله به آن اشاره کرد، پایین‌تر بودن رشد نقدینگی سال گذشته نسبت به روند بلندمدت رشد نقدینگی است. این دو دستاورد؛ یعنی کاهش نسبت به سال گذشته و پایین‌تر بودن نسبت به روند بلندمدت، اطمینان بیشتری را در کنترل نرخ تورم حاصل می‌کند. او همچنین مجموعه متغیرهای اقتصادی کشور در سال گذشته را نشانه خروج غیرتورمی اقتصاد ایران از رکود عنوان کرد.

7 نشانه مثبت برای سرمایه‌گذار خارجی

رئیس شورای پول و اعتبار در ابتدای نوشته خود نشانه‌هایی آورده که از روند امیدوارکننده اقتصاد ایران در سال‌های آتی خبر می‌دهد. این نشانه‌ها عبارتند از: ثبات در بازار ارز، تداوم روند کاهشی نرخ تورم و دستیابی به نرخ تورم تک‌رقمی و حصول همزمان رشد اقتصادی دو رقمی در نه ماهه سال ۱۳۹۵. سیف رقم رشد نقدینگی و عملکرد تسهیلاتی بانک مرکزی را مکمل این تحولات در سال ۹۵ دانست. او در این باره نوشت: «براساس آخرین اطلاعات موجود، رشد نقدینگی در سال ١٣٩٥ به رقم ۲/ ۲۳ درصد رسید که با توجه به کاهش معنی‌دار آن نسبت به رقم مشابه سال قبل (٣٠ درصد) و نیز پایین‌تر بودن آن نسبت به روند بلندمدت رشد نقدینگی، اطمینان‌خاطر بیشتری را درخصوص کنترل نرخ تورم و صیانت از توفیقات حاصله در این خصوص به دست می‌دهد.» رئیس‌کل بانک مرکزی مجموعه این نشانه‌ها را سبب افزایش جذابیت اقتصاد ایران برای سرمایه‌گذاران خارجی عنوان کرد؛ چراکه این عوامل ثبات آفرین، چشم‌انداز روشن‌تری را از اقتصاد ایران در مجامع بین‌المللی به نمایش می‌گذارد.

موضوع بعدی که سیف در یادداشتش به آن پرداخت، افزایش تسهیلات شبکه بانکی در عین کاهش رشد نقدینگی بود. طبق گفته او، حجم تسهیلات پرداختی شبکه بانکی کشور در سال ١٣٩٥ به رقم ٥٤٨٣ هزار میلیارد ریال رسیده که نسبت به رقم مشابه سال ١٣٩٤ (۲/ ۴۱۷۳ هزار میلیارد ریال) به میزان ۴/ ۳۱ درصد افزایش نشان می‌دهد. وجود تنگنای مالی و مشکلات ساختاری در شبکه بانکی، موانعی بودند که بانک‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کردند؛ اما با این وجود رقم تسهیلات افزایش قابل‌توجهی یافت. به اعتقاد رئیس‌کل بانک مرکزی، این میزان تسهیلات پرداختی نشان از عزم و سهم بالای شبکه بانکی در تامین مالی فعالیت‌های مختلف اقتصادی دارد. او این مساله را به‌عنوان یکی از شاخص‌های عملکرد نظام بانکی کشور طرح کرد. البته سیف در این مسیر حمایت‌های دولت، مجلس و بدنه اجرایی بانک‌ها را مهم دانست.

خروج غیرتورمی از رکود

رئیس‌کل بانک مرکزی مجموعه تحولات صورت گرفته درخصوص متغیرهای واقعی و اسمی اقتصاد در سال ١٣٩٥ را تداعی‌کننده یک پیام امیدوارکننده دانست: خروج اقتصاد ایران از رکود. خروجی که از نظر او غیرتورمی بوده و این به معنی آغاز پویایی و سلامت در روند رشد اقتصادی کشور است. سیف اهمیت این موفقیت را دوچندان دانست و در این باره نوشت: «توفیقات حاصله در شرایطی به‌دست آمده که بسیاری از کشورها از جمله کشورهای منطقه با شرایط نامناسب اقتصادی روبه‌رو بوده و به تبع آن دستیابی به چنین موفقیت‌هایی در کشور از اهمیت بیشتری نسبت به شرایط عادی برخوردار است.»

بخش پایانی نوشته رئیس شورای پول و اعتبار به انتقاداتی اختصاص داشت که این روزها در فضای انتخاباتی علیه دولت یازدهم مطرح می‌شود. سیف با توجه به عملکرد مناسب اقتصادی دولت، این انتقادات را مغرضانه و غیرکارشناسی خواند که بیشتر با هدف تخریب دولت در آستانه انتخابات مطرح می‌شوند. در واقع از نظر رئیس‌کل بانک مرکزی، خاستگاه بیشتر این انتقادات سیاسی بوده و چندان بحث کارشناسی در آن مطرح نیست. سیف ضمن اعلام استقبال بانک مرکزی از انتقادات کارشناسی و دلسوزانه، هشدار داد که رویکردهای انتقادی مبتنی‌بر تخریب، نه‌تنها آثار مثبتی را به همراه ندارد، بلکه با انتشار و گسترش جو بدبینی، نتیجه‌ای جز ایجاد ناامیدی در آحاد مختلف جامعه به همراه نخواهد داشت. این مقام بلندپایه اقتصادی کشور از جناح‌های سیاسی خواست تا با خروج از فضای تخریب، پتانسیل‌های اجتماعی و سیاسی جامعه را در جهت بهره‌برداری هرچه بهتر از فرصت‌ها و موفقیت‌های پیش‌آمده بسیج کنند. سیف معتقد است که این کار، آغاز‌کننده مسیری است که زمینه لازم را برای حل و فصل مشکلات دیرینه و ساختاری اقتصاد کشور فراهم می‌کند.