دنیای‌اقتصاد: آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که دامنه نوسان قیمتی کالاها در هفته انتهای بهمن سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. براساس این آمارها در هفته انتهایی بهمن سال گذشته بیشترین افزایش قیمت‌های خوراکی در گروه سبزی‌های تازه و معادل ۳/ ۹ درصد بوده است. این در حالی است که در هفته انتهای بهمن سال‌جاری بیشترین نوسان افزایشی معادل ۵/ ۲ درصد و در گروه میوه‌های تازه ثبت شده است. این موضوع نشان می‌دهد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، تغییرات قیمتی کالاها در یک هفته، کمتر شده است. دامنه نوسان قیمتی، به بیشترین مقدار تغییرات قیمت در یک بازه زمانی، اطلاق می‌شود.

افزایش قیمت میوه‌ها و تخم مرغ

بانک مرکزی آمار گزارش خرده‌فروشی را در هفته منتهی به ۲۹ بهمن سال‌جاری منتشر کرد. گزارش خرده‌فروشی بانک مرکزی، تغییرات قیمتی یازده گروه منتخب مواد خوراکی را در بازه‌های هفتگی، ماهانه و سالانه، به تصویر می‌کشد. این گزارش، در هر هفته، ازسوی اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی منتشر می‌شود. در هفته انتهای بهمن سال‌جاری بیشترین افزایش قیمتی هفتگی در گروه میوه‌ها با ۵/ ۲ درصد افزایش ثبت شده است. به این معنی که متوسط قیمت‌های تمام میوه‌های این گروه در هفت روز ۵/ ۲ درصد رشد کرده است. به همین دلیل امکان دارد که سطح قیمت‌های برخی از کالاهای این گروه بیش از ۵/ ۲ درصد و برخی دیگر کمتر از این رقم افزایش داشته باشد. حتی این امکان وجود دارد که سطح قیمت برخی کالاها کاهش یافته باشد.

به‌طور مثال در هفته انتهای بهمن‌ماه، قیمت انار افزایش ۷/ ۶ درصدی را ثبت کرده است؛ اما طی هفته بهای موز ۲ درصد کاهش یافته است. این دو کالا، صدرنشین بیشترین افزایش و بیشترین کاهش در گروه میوه‌های تازه بودند. اما در هفته انتهایی بهمن‌ماه سال قبل، نوسان قیمتی در میوه‌ها بیشتر بوده است. به‌عنوان مثال در این زمان، قیمت لیموشیرین طی یک هفته ۳/ ۲۷ درصد گران شده است. همچنین در این زمان، قیمت تمام میوه‌ها افزایشی بوده است. البته شاید دلیل اصلی این موضوع به تغییرات آب و هوایی و میزان عرضه میوه‌ها بازگردد و نمی‌توان گفت، تغییرات قیمتی در یک یا چند کالا حاکی از بالا بودن نرخ تورم است. در هفته منتهی به ۲۹ بهمن سال‌جاری بهای تخم مرغ نیز نسبت به هفته قبل ۲/ ۲ درصد گران‌تر شده است. البته قیمت این کالا نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹ درصد کاهش یافته است. براساس گزارش بانک مرکزی، در هفته انتهایی بهمن سال‌جاری بهای یک شانه دو کیلویی تخم مرغ معادل ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است؛ اما در مدت مشابه سال قبل، یک شانه تخم‌مرغ معادل ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان به فروش می‌رسید. بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت این کالای خوراکی در هفته انتهای سال ۱۳۹۳ حدود ۹ هزار تومان بوده است.

کاهش تورم سبزی‌ها

بررسی آمارهای گزارش خرده‌فروشی نشان می‌دهد که در هفته انتهایی بهمن سال قبل، تورم هفتگی گروه سبزی‌ها معادل با ۳/ ۹ درصد بوده، این رقم در مدت مشابه سال‌جاری معادل منفی ۸/ ۰ درصد ثبت شده است. سطح قیمت‌های گروه سبزی نسبت به سال قبل ۳/ ۱ درصد پایین‌تر بوده است. در هفته آخر بهمن، بیشترین کاهش در این گروه متعلق به خیار بود که با ۱/ ۴ درصد افت قیمت، به ۲ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلو رسیده است. در هفته مورد بررسی، قیمت گوجه فرنگی نیز در هر کیلو ۲ هزار و ۲۰۰ تومان ثبت شده که نسبت به هفته قبل کاهش ۳ درصدی داشته است.

افزایش قیمت مرغ و گوشت

در هفته انتهای بهمن سال‌جاری تورم هفتگی گوشت مرغ معادل ۳/ ۱ درصد بوده است؛ اما در هفته مشابه سال قبل، تورم هفتگی گوشت مرغ منفی ۶/ ۳ درصد ثبت شده بود. براساس آمارهای بانک مرکزی قیمت هر کیلو گوشت مرغ در هفته انتهایی بهمن سال‌جاری معادل ۷ هزار و ۱۰۰ تومان بوده است. این قیمت در مدت مشابه سال قبل حدود ۶ هزار تومان ثبت شده بود. این موضوع تایید می‌کند که طی یک سال بهای مرغ هزار تومان گران‌تر به فروش می‌رسد. در هفته انتهایی بهمن‌ماه سال‌جاری تورم هفتگی گوشت قرمز معادل با منفی ۳/ ۰ درصد بوده که این رقم در هفته مشابه سال قبل نیز صفر درصد ثبت شده است. این موضوع نشان می‌دهد که در این موقع از سال، تورم گوشت قرمز در سطح پایینی قرار می‌گیرد. قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی با استخوان در هفته منتهی به ۲۹ بهمن‌ماه سال‌جاری معادل با ۴۱ هزار و ۲۰۰ تومان است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵/ ۱۲ درصد افزایش یافته است.

تغییرات سایر گروه‌ها

در هفته انتهایی بهمن سال‌جاری قیمت حبوب با یک درصد کاهش بیشترین افت هفتگی را به نام خود ثبت کرده، تورم هفتگی این گروه در مدت مشابه سال قبل معادل صفر درصد بوده است. قیمت حبوب در بازه ماهانه نیز حدود یک درصد کاهش یافته است. اما سطح قیمت‌های آن نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۲۰ درصد رشد کرده است. بیشترین افزایش در نخود گزارش شده؛ قیمت هر کیلو نخود در هفته انتهایی بهمن‌ماه سال‌جاری معادل ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۳ هزار تومان افزایش یافته است. در هفته انتهایی بهمن‌ماه سال‌جاری تورم هفتگی برنج ۴/ ۰ درصد ثبت شده است. این رقم در مدت مشابه سال قبل ۱/ ۰ درصد بوده است. اما نسبت به سال قبل سطح قیمت‌های گروه برنج ۱/ ۳۲ درصد رشد کرده است. در هفته مورد بررسی قیمت هر کیلو برنج داخله درجه یک معادل با ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان بوده؛ بهای این کالا در مدت مشابه سال قبل ۹ هزار و ۴۰۰ تومان بوده است. در هفته انتهایی بهمن‌ماه قیمت روغن نباتی طی هفته ثابت بوده و تورم هفتگی این گروه معادل صفر گزارش شده است. در مدت مشابه سال قبل تورم این گروه نیز معادل صفر درصد بوده است. این روند، در لبنیات نیز مشاهده می‌شود و تورم هفتگی این گروه هم در هفته انتهایی بهمن سال ۱۳۹۵ و هم در هفته انتهایی سال ۱۳۹۴ معادل صفر درصد بوده است. البته سطح قیمت‌های روغن نباتی نسبت به سال قبل ۴/ ۸ درصد افزایش یافته، همچنین افزایش قیمت لبنیات نسبت به هفته انتهایی بهمن سال قبل ۹/ ۷ درصد بوده است.

کاهش دامنه نوسان قیمتی خوراکی‌ها