فاطمه بهادری

اولین شهرک و بورس بین‌المللی طلا و جواهر از نیمه‌ دوم سال آینده شروع به فعالیت می‌کند. راه‌‌اندازی بورس بین‌الملل طلا و جواهر از مصوبات روز پنجشنبه احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری دولت نهم در سفر استانی‌اش به هرمزگان بود تا کشورمان صرفا ششمین مصرف‌کننده بزرگ طلای جهان از نظر آمار رسمی شورای بین‌المللی طلا نباشد. حتی به عقیده رییس انجمن صادرکنندگان طلا و جواهر کشور، ایران سومین یا چهارمین کشور طلایی دنیاست که سالانه بیش از ۳۰۰تن مصرف طلایی دارد و پیش‌بینی می‌شود این حجم به حدود ۵۰۰تن طلا افزایش یابد. با این وجود ۸۰‌سال از عمر بازار غیرشفاف و سنتی طلا می‌گذرد. شاید ۸۰‌سال برای بازار سنتی طلای کشور کافی باشد تا این صنعت با یک‌میلیون و ۲۰۰هزار نفر شاغل، سال آینده را طلایی‌تر از سال‌های قبل سپری کند.با توجه به پیش‌بینی افزایش قیمت طلای جهانی در سال آینده، بورس بین‌المللی طلای قشم می‌تواند محل سرمایه‌گذاری مناسبی برای افرادی باشد که می‌خواهند سرمایه‌گذاری مطمئنی در فضای پرریسک بازارهای سرگردان پولی و خودرو ... داشته باشند.

۹طرح طلایی سال آینده

طرح ایجاد شهرک و بورس بین‌المللی طلا از حدود سه سال گذشته و از سوی صندوق صادرات طلا و جواهر کشور مطرح و بررسی شد. مهدی رستمیان، رییس هیات‌مدیره صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ایران و علی فخر موحدی، مدیر صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ایران درخصوص جزئیات راه‌اندازی بورس بین‌المللی طلا، با تاکید بر اینکه براساس الویت‌بندی‌ها، ۹طرح کلی برای صنعت طلا و جواهر کشور در دست بررسی است، اعلام کردند: راه‌اندازی بورس و شهرک بین‌المللی طلا و جواهر در قشم از اولین طرح‌ها بود که امیدواریم در آینده در ۶نقطه اصلی کشور، مجموعه‌های کلان شهرک‌های طلا و جواهر راه‌اندازی شود. به عقیده آنان، در تمام دنیا معاملات شفاف و مبادلات اقتصادی در بورس‌ها انجام می‌شود و برای پیوستن به بورس‌های طلای دنیا، باید بورس طلا و جواهر در کشور راه‌اندازی شود. فخر موحدی معتقد است: در حالی که سالانه بیش از ۱۲۰میلیون دلار مصنوعات ساخته شده طلا و حداقل حدود ۵میلیارد دلار جواهرات به کشور به صورت قاچاق وارد می‌شود که راه‌اندازی بورس طلا می‌تواند از تقلبی بودن شمش‌ها و قاچاق طلا جلوگیری کند. با راه‌اندازی این بورس می‌توان بر ورود و خروج طلای کشور و میزان طلای موجود در بازار کنترل داشت تا مسوولین با آمار دریافتی، سیاست‌گذاری‌های مناسبی داشته باشند. همچنین همه مردم می‌توانند در بورس طلا سرمایه‌گذاری کنند و با اطمینان به سودی عادلانه برسند.

حضور سرمایه‌گذاران خارجی

با مذاکراتی که صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر کشور با چند کشور بین‌المللی داشته است، بورس طلا شاهد حضور فعالان بازار طلای بین‌المللی و کشورهای معتبر تولیدکننده طلا (مانند ایتالیا، تایلند، هند و...) خواهد بود تا بنابر گفته رستمیان و موحدی، کشورمان با این پل ارتباطی، به طور رسمی در بازارهای بین‌المللی حضور یابد. حتی انتخاب جزیره قشم که از ۲۸ کشور جهان بزرگ‌تر است و ۱۸۰۰ متر تا سرزمین اصلی فاصله دارد، برای حضور سرمایه‌گذاران خارجی بدون محدودیت‌های سرزمین اصلی جذابیت‌های فراوانی دارد. با این چشم‌انداز ۷۵هزار واحد فروشندگی، واسطه و بنکداری طلا در کشور سال ۸۷ را طلایی‌ترین سال فعالیت صنفی خود می‌بینند.