بازدهی مهرماه شاخص ارزی به زیر یک درصد رسید
پایینترین رشد ماهانه دلار در ۴ سال گذشته
گروه بازار پول: قیمت دلار در تمام مهرهای دهه ۹۰ روند افزایشی را طی کرده است، ولی از مهر ۹۲ سرعت رشد آن کمتر شد. در آخرین روز هفته گذشته، شاخص ارزی با ۵ تومان افزایش به قیمت ۳ هزار و ۵۹۳ تومان رسید تا میزان رشد آن در اولین ماه پاییز به ۷ دهم درصد برسد. این یکی از کمترین بازدهیهای دلار در مهر سالهای ۹۰ تا ۹۵ بود. پیش از این، این ارز تنها در اولین ماه پاییز۹۰ رشد زیر یک درصد را تجربه کرده بود. به گفته برخی فعالان، افزایش تقاضای تجاری در پاییز یکی از مهمترین عواملی است که زمینه رشد اولین ماه از سومین فصل را فراهم میکند.
گروه بازار پول: قیمت دلار در تمام مهرهای دهه ۹۰ روند افزایشی را طی کرده است، ولی از مهر ۹۲ سرعت رشد آن کمتر شد. در آخرین روز هفته گذشته، شاخص ارزی با ۵ تومان افزایش به قیمت ۳ هزار و ۵۹۳ تومان رسید تا میزان رشد آن در اولین ماه پاییز به ۷ دهم درصد برسد. این یکی از کمترین بازدهیهای دلار در مهر سالهای ۹۰ تا ۹۵ بود. پیش از این، این ارز تنها در اولین ماه پاییز۹۰ رشد زیر یک درصد را تجربه کرده بود. به گفته برخی فعالان، افزایش تقاضای تجاری در پاییز یکی از مهمترین عواملی است که زمینه رشد اولین ماه از سومین فصل را فراهم میکند. با این حال، با تقویت عرضه در طول سالهای گذشته، میزان رشد دلار نیز کندتر شده است. روز پنجشنبه، برخلاف رشد قیمت دلار، سکه تمام بهار آزادی در مسیر کاهشی قرار گرفت و با هزار تومان افت به قیمت یک میلیون و ۹۴ هزار تومان رسید. با افت روز آخر، کاهش سکه در اولین ماه پاییز به ۲ درصد رسید، این در حالی بود که فلز گرانبهای داخلی شهریورماه رشد ۱/ ۰ درصدی را به ثبت رسانده بود. افت بهای اونس در بازارهای جهانی و پایین آمدن از مرز هزار و ۳۰۰ دلار مهمترین عامل فشار بر سکه بود.
روند مهرماهی بازدهی
بررسیها نشاندهنده آن است که در اولین ماه پاییز در دهه ۹۰، قیمت دلار نسبت به ماه پیش از آن رشد قیمت را تجربه کرده است. شاخص بازار ارز پس از اینکه در مهرماه ۹۰ تنها نیم درصد افزایش قیمت را تجربه کرد، در مهر ۹۱ با یک شوک افزایشی مواجه شد. دلار که در آخرین روز از شهریور سال ۹۱ در بازار آزاد به قیمت ۲ هزار و ۴۳۵ تومان رسیده بود، در اولین ماه از پاییز همان سال نهتنها از مرز ۳ هزار تومان عبور کرد، بلکه حتی برخی آمارهای غیررسمی از رسیدن آن به مرز ۳ هزار و ۵۰۰ تومان حکایت دارند. همچنین بر اساس آمارهای بانک مرکزی، در حالی که متوسط قیمت دلار در شهریور ۹۱ به ۲ هزار و ۳۲۳تومان رسید، میزان آن در مهر ۹۱، ۳ هزار و ۱۳۵ تومان ثبت شد، موضوعی که نشاندهنده رشد بالای ۳۴ درصد بود. از مهر ۹۲ روند رشد ماهانه مهر کند میشود. بهطوری که دلار که در مهر ۹۲، ۴/ ۲ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود، در مهر ۹۳ و ۹۴ به ترتیب، بازدهی ۶/ ۱و۳/ ۱ درصدی را تجربه میکند. این روند در اولین ماه پاییز سال ۹۵ نیز ادامه پیدا میکند. دلار در مهرماه سال جاری، تنها ۷ دهم درصد رشد قیمت را تجربه کرد تا میزان رشد آن تقریبا مشابه با مهر ۹۰ شود.
مرزشکنی مقطعی
در اولین ماه از سومین فصل سال ۹۵، دلار معاملات خود را با کاهش قیمت آغاز کرد، هرچند که خیلی زود در مسیر افزایشی قرار گرفت. در اولین روز کاری مهرماه، دلار با یک تومان کاهش به قیمت ۳ هزار و ۵۶۵ تومان رسید. پس از این، شاخص ارزی عمدتا روند افزایشی را طی کرد، بهطوریکه تا نیمه ماه تا قیمت ۳ هزار و ۵۹۵ تومان بالا رفت. پس از این فضای بازار کمی آرام شد تا اینکه در روزهای نوزدهم و بیست و دوم مهرماه، دلار در فضای نیمه تعطیل بازار دو افزایش متوالی را تجربه کرد تا پس از حدود ۹ ماه از مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومان عبور کند. آخرینبار در بهمن ۹۴، قیمت این ارز در کانال ۳ هزار و ۶۰۰ تومان قرار داشت. به گفته فعالان، در شرایطی که به دلیل تعطیلیهای تاسوعا و عاشورا، بازار حالت نیمهتعطیل به خود گرفته بود، معاملهگران غیررسمی با تحرکات خود قیمت را در مسیر افزایشی قرار دادند. با این وجود در آخرین هفته مهرماه، قیمت دلار کمی تعدیل شد و نهایتا در انتهای کانال ۳ هزار و ۵۰۰ تومان به کار خود پایان داد. به گفته فعالان، در آخرین هفته مهرماه، تاثیر بازیگران غیررسمی بازار بر قیمت کمتر شد و بازارساز دست بالا را داشت. به این ترتیب، در حالی که در اولین روز هفته گذشته، قیمت تا ۳ هزار و ۶۰۴ تومان بالا رفت، از روز یک شنبه فضای بازار کاهشی شد. به گفته فعالان، شنبه گذشته، معاملهگران دلار برای حفظ مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومان تلاش زیادی کردند، ولی با ادامه عرضه، شاخص ارزی به زیر مرز یادشده رفت. دلار روز یکشنبه از مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومان پایین آمد و با ۶ تومان کاهش به قیمت ۳ هزار و ۵۹۸ تومان رسید. حتی در ادامه هفته، قیمت این ارز تا ۳ هزار و ۵۸۸ تومان نیز افت کرد، هرچند که در آخرین روز هفته، ۵ تومان از کف یاد شده بالا آمد و با قیمت ۳ هزار و ۵۹۳ تومان به کار خود پایان داد. ثبت این قیمت نشاندهنده افزایش هفت دهم درصدی دلار د رمهرماه بود. این در حالی بود که شاخص ارزی در شهریورماه رشد ۹ دهم درصد را تجربه کرده بود.
افزایش یا کاهش؟
شماری از فعالان ارزی اعتقاد دارند که روند افزایشی دلار در دومین ماه پاییز نیز ادامه پیدا خواهد کرد. به گفته این دسته، بهطور سنتی این انتظار وجود دارد که تا انتهای آذرماه، تقاضای تجاری در بازار قیمت را تحتتاثیر قرار دهد. از سوی دیگر، عبور دلار از مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومان در مقطعی از مهرماه، انتظارات فنی برخی از معاملهگران را افزایشیتر کرده است. به گفته این دسته، معاملهگران ارزی تا پیش از یکسانسازی نرخ ارز تمام تلاش خود را خواهند کرد که قیمت را وارد سطوح بالاتری کنند. با این حال، گروه دیگری در بازار باور دارند که قیمت دلار افزایش بیشتری را تجربه نخواهد کرد. به گفته این دسته، عرضه ارز در هفته انتهایی مهرماه افزایش یافت، این موضوع نشاندهنده آن بود که بازارساز ارز تمایلی به ماندن دلار در کانال ۳ هزار و ۶۰۰ تومان ندارد.
ارسال نظر