کارنامه بخش اعتباری بانک‌ها

بانک مرکزی در دومین گزارش از عملکرد سه ساله خود که به مناسبت هفته دولت منتشر کرده، به اقدامات انجام شده در بخش اعتباری پرداخته است. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی برخی از این اقدامات به شرح زیر است:

- مستثنی شدن بنگاه‌های کوچک و متوسط از شرط نداشتن بدهی غیرجاری و چک برگشتی به‌منظور بهره‌مندی از تسهیلات و تعهدات، ضمنا موسسه اعتباری می‌تواند بدهی غیرجاری کمتر از ۱۰میلیارد ریال بنگاه‌های مشمول این دستورالعمل را به مدت یک‌سال امهال کند.

- از محل منابع داخلی بانک‌های عامل تا پایان تیرماه مبلغ ۳۱۵۰۰میلیارد ریال تسهیلات پرداخت برای خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۵ پرداخت شده است.

- به موجب مصوبه مورخ ۵ مرداد ۹۵ شورای پول واعتبار سقف فردی تسهیلات نوسازی و بهسازی مسکن روستایی از ۱۵۰میلیون ریال به ۲۰۰ میلیون ریال افزایش یافت.

- در راستای طرح کاهش آلایندگی کلان‌شهرها از محل منابع عادی بانک‌ها‌ی عامل (ملی‌ایران، ملت، تجارت، سپه، توسعه تعاون) جمعا مبلغ ۲۲ هزار میلیارد ریال سهمیه بابت طرح جایگزینی خودرو‌های فرسوده (خودروهای سنگین) درنظر گرفته شده است.

اقدامات بخش اعتباری در سال ۱۳۹۴

- انعقاد دو فقره قرارداد و یک فقره متمم قرارداد برای اجرای طرح‌های زیربنایی دولتی از محل تسهیلات مالی خارجی به استناد ماده ۶۲ قانون محاسبات عمومی کشور جمعا به مبلغ ۳۲۴۴۱,۵ میلیارد ریال معادل ۸/ ۰ میلیارد یوآن چین، ۱/ ۱ میلیارد دلار و ۶/ ۱۳میلیارد روپیه هند.

- صدور ۱۹ فقره مجوز ماده (۲۲) قانون عملیات بانکی بدون ربا برای اعطای تسهیلات به شرکت‌های دولتی و دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی کشور جمعا به مبلغ ۱۰۱۳۲ میلیارد ریال.

- در راستای تحقق اهداف دولت تدبیر و امید، برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی، تاکنون قراردادهای خطوط اعتباری‌ به مبلغ ۲۷۷۳۰ میلیارد ریال برای ۱۲۹۹۷۵ دستگاه خودرو و ۳ هزار دستگاه ماشین‌آلات کشاورزی با بانک‌های عامل منعقد شد که تا تاریخ ۱۵/ ۵/ ۱۳۹۵ مبلغ ۲۷۷۲۸ میلیارد ریال برای خرید اسناد تجاری تعداد ۱۲۷۴۹۴ دستگاه خودرو پرداخت پادار شده است.

- بابت خرید دین اسناد تجاری ناشی از فروش اقساطی کالاهای واسطه‌ای، مجموع ارزش ریالی موجودی‌ کالاهای انبار شده حدود ۵۱۷۵۳ میلیارد ریال بوده که تاکنون مبلغ ۲۱۳۵۰ میلیارد ریال قرارداد خط اعتباری با بانک‌های عامل منعقد شده و از این محل مبلغ ۸۱۵۳ میلیارد ریال از آن به حساب بانک‌های عامل واریز شده است.

- به‌منظور رفع تنگناهای اقتصادی واحدهای تولیدی، به موجب مصوبه مورخ ۲۴/ ۷/ ۱۳۹۴ شورای پول و اعتبار مقرر شد کارت اعتباری خرید کالاهای ایرانی نیز ازسوی بانک‌ها صادر شود و بانک مرکزی نسبت به تامین مالی طرح مذکور جمعا به مبلغ ۴۲ هزار میلیارد ریال اقدام کند. براین اساس تا تاریخ ۳۱/ ۴/ ۱۳۹۵ به میزان ۲۸۶ میلیارد ریال از طریق خطوط اعتباری به حساب بانک‌های عامل واریز شد.

- هیات‌وزیران کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در همه استان‌های کشور تشکیل شد که در تحقق اهداف کارگروه مذکور به تمام مدیران عامل بانک‌ها، بر همکاری و مساعدت بیشتر از سوی شبکه بانکی کشور با کارگروه تاکید شد.

- از شهریور سال ۱۳۹۴ تاکنون به میزان ۸۹۴۷۷ میلیارد ریال اوراق مشارکت انتشار یافته که ۶۴۷۸۰ میلیارد ریال از آن به فروش رسیده است. ۳۰ درصد از فروش این اوراق به تامین مالی طرح قطار شهری شهرداری‌های تهران، اصفهان و مشهد اختصاص یافت و مابقی به پیمانکاران طلبکار از دولت واگذار شده است.

- با توجه به قانون بودجه سال ۱۳۹۴ کل کشور به میزان ۵۰ هزار میلیارد ریال اسناد خزانه اسلامی توسط دولت به‌منظور تسویه‌‌ بدهی دولت به طلبکاران با عاملیت بانک ملی ایران و در پنج مرحله انتشار یافت.

- در پایان سال ۱۳۹۴ سود قطعی اوراق مشارکت انتشار یافته توسط شهرداری‌های قم و قزوین در سال ۱۳۸۸ محاسبه و اعلام شد. سود قطعی اوراق مشارکت شهرداری قم به میزان ۵/ ۲۳ درصد (۵/ ۳درصد مازاد سالانه) و شهرداری قزوین به میزان ۳/ ۲۰ درصد (۳/ ۰ مازاد سالانه) اعلام شد.

- در دو فصل پایانی سال ۱۳۹۴ به میزان ۱۷۰ هزار میلیارد ریال اوراق گواهی سپرده مدت ویژه سرمایه‌گذاری (عام) توسط شبکه‌ بانکی کشور انتشار یافت که ۱۱۷ هزار میلیارد ریال از آن به فروش رسید.

- حسب تصمیمات متخذه در شورای پول و اعتبار موضوع افزایش سقف فردی تسهیلات خرید و ساخت مسکن قضات و مدیران ارشد فاقد پایه قضایی تا مبلغ هزار (۱۰۰۰) میلیون ریال با معرفی قوه‌قضائیه و با دوره بازپرداخت حداکثر ۲۰ ساله (با رعایت ضوابط و نرخ‌های مندرج در مصوبات شورای پول و اعتبار) و مشابه شرایط تسهیلات مسکن اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها به بانک‌های عامل مربوطه ابلاغ شد.

- حسب تصمیمات متخذه در بانک مسکن و در راستای تشویق مردم به پس‌انداز، با درخواست این بانک مبنی‌بر افزایش حداقل مبلغ سپرده‌گذاری در صندوق پس‌انداز مسکن جوانان از ۱۷۰ هزار به ۲۰۰هزار ریال و افزایش سقف تسهیلات حساب مزبور از مبالغ ۷۱۰ ، ۶۵۰ و ۶۳۰ میلیون ریال در سال ۱۳۹۲ به ترتیب به مبلغ ۸۰۰ ، ۷۶۰ و ۷۴۰ میلیون ریال در سال ۱۳۹۴ به ترتیب در تهران، شهرهای بزرگ و سایر شهرها، موافقت شد.

- حسب تصمیمات متخذه در یک‌هزار و دویست‌ و هفتمین جلسه مورخ ۳۱ شهریور ۱۳۹۴ شورای پول و اعتبار با افزایش سقف کلی تعهدات طرح مسکن مهر بانک مسکن از ۵۰۰ هزار به ۵۵۵۳۸۴میلیارد ریال (به‌منظور افزایش سقف فردی طرح‌های مهر از ۲۵۰ به ۳۰۰ میلیون‌ریال) مشروط به عدم استفاده از خط اعتباری جدید و از محل وصولی‌های طرح مزبور (ظرف مدت امهال شده خطوط اعتباری) و صرفا برای تکمیل طرح‌های تعهد شده بانک مسکن (و عدم پذیرش طرح‌های جدید)، در صورت تشخیص و تایید بانک با افزایش سقف فردی یادشده بر هر طرح، موافقت شد. بانک مسکن از ابتدای طرح تا ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ (از محل منابع اخذ شده از بانک مرکزی) به میزان ۵۰۱۹۹۷ میلیارد ریال قرارداد بابت طرح‌های تسهیلات مسکن مهر منعقد کرده که از مبلغ مزبور به میزان ۴۶۷۱۶۴ میلیارد ریال آن از سوی بانک مذکور اعطا شده است.

- سیاست‌های تسهیلگر در حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم و افزایش ظرفیت تسهیلات‌دهی بانک (مصوبه ۲۸/ ۷/ ۱۳۹۴).

- تسری دستورالعمل مسکن یکم به «متقاضیان با حداقل سن ۱۸ سال با درآمد مستقل» و «پلاکی که از تاریخ صدور پروانه ساخت آن حداکثر ۱۵ سال سپری شده باشد (بدون توجه به پایان کار ساختمانی).

- تسری سقف فردی تسهیلات خرید و ساخت مسکن حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم بانک مسکن در شهرهای بالای ۲۰۰هزار نفر جمعیت، برای مراکز استان‌های کشور.

- مجوز اعطای تسهیلات ساخت و احداث انفرادی مسکن از محل حساب صندوق پس‌انداز مسکن یکم بانک مسکن، علاوه‌بر تسهیلات خرید مسکن.

- حسب تصمیمات متخذه در جلسه ۲۸ مهر ۹۴ شورای پول و اعتبار افزایش سقف تسهیلات ساخت و خرید مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم، به شرح زیر است:

-شهر تهران؛ ۶۰۰ میلیون ریال به ازای هر واحد مسکونی.

- مراکز استان و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت؛ ۵۰۰میلیون ریال.

- سایر مناطق شهری؛ ۴۰۰ میلیون ریال به ازای هر واحد مسکونی.

تا اطلاع ثانوی با تقلیل نرخ سپرده قانونی حساب سپرده سرمایه‌گذاری ممتاز (تسهیلات مسکن اوراق گواهی حق تقدم) از ۱۰ درصد به ۲ درصد و همچنین با نرخ سود تسهیلات عقود غیرمشارکتی برای تسهیلات این حساب به میزان ۵/ ۱۸ درصد و با الزام به رعایت تعادل در منابع ومصارف حساب مذکور ‌از سوی بانک مسکن موافقت‌ شد.

- بر اساس مصوبه ۱۱ اسفند ۹۴ شورای پول و اعتبار اعطای تسهیلات مسکن از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم به زوجین خانه اولی روی یک پلاک ثبتی از ۸۰۰، ۶۰۰ و ۴۰۰ میلیون ریال به:

- ۱۶۰۰ میلیون ریال در شهر تهران (هریک از زوجین حداکثر ۸۰۰ میلیون ریال).

- ۱۲۰۰ میلیون ریال در مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت (هریک از زوجین حداکثر ۶۰۰ میلیون ریال).

- ۸۰۰ میلیون ریال در سایر مناطق شهری (هریک از زوجین حداکثر ۴۰۰ میلیون ‌ریال) و با رعایت حداکثر تسهیلات معادل ۸۰درصد ارزش ملک موافقت شد.

- پرداخت تسهیلات برای خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۴ از محل منابع داخلی بانک‌های عامل به میزان ۵۱ هزار میلیارد ریال.

- پرداخت تسهیلات برای خرید تضمینی سایر محصولات کشاورزی از محل منابع داخلی بانک‌های عامل بابت خرید تضمینی سایر محصولات کشاورزی به‌جز گندم به مبلغ ۳۹۰۸ میلیارد ریال.

- هرساله بخشی از منابع بانکی (حسب مصوبات دولت) با نرخ‌های ۴و ۵ درصد بابت حوادث غیرمترقبه تخصیص می‌یابد و تضمین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نیز اخذ می‌شود. طی سال ۱۳۹۴ جمعا مبلغ ۶۷۴۹ میلیارد ریال در این زمینه به بانک‌ها ابلاغ شد.

- از محل قانون بودجه ۱۳۹۴مبلغ ۲ هزار میلیارد ریال بابت آزادسازی زندانیان معسر محکوم به پرداخت دیه به بانک‌ها ابلاغ شد که حسب آخرین عملکرد ماخوذه از بانک‌ها تا پایان سال ۱۳۹۴مبلغ ۳۵۲ میلیارد ریال بابت موضوع فوق تسهیلات پرداخت شده است.