تضعیف طلا در گام پنجم

گروه بازار پول:‌ اونس طلا در اولین هفته ماه مه، پنجمین ماه سال میلادی، ۳/ ۰ درصد از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۱۲۸۸ دلار رسید تا بخشی از قوت فنی خود را از دست داده باشد. با این همه اونسی که سال ۲۰۱۶ را با قیمت ۱۰۶۱ دلار آغاز کرده است، هم‌اکنون فاصله زیادی از کانال ۱۳۰۰ دلار ندارد. خوش‌بینی کوتاه‌مدت به روند فلز زرد ادامه دارد، اما افت هفته گذشته از شدت آن کاسته است. ۵۶ درصد کارشناسان حرفه‌ای و ۶۳ درصد سرمایه‌گذاران خرد انتظار دارند طلا در هفته جدید کاری که از فردا دوشنبه آغاز می‌شود، رشد کند، ولی این درصدها کاهش «افزایشی»‌های بازار را نشان می‌دهد. دلیل کاهش خوش‌بینی را می‌توان در روند هفته گذشته جست‌وجو کرد.

افت از اوج

اونس طلا که هفته را با قیمت ۱۲۹۲ دلار‌ آغاز کرده بود، در اولین روز کاری هفته تا اوج ۱۵ ماهه ۱۳۰۶ دلاری هم بالا رفت،‌ اما در نهایت روی قیمت ۱۲۹۰ دلار ایستاد. رشد روز دوشنبه اونس تا اوج ۱۵ ماهه موضوع عجیبی نبود چراکه فلز زرد در هفته پیش از آن ۶۰ دلار جهش قیمت را تجربه کرده بود. اما در قیمت‌های بالا معمولا بخشی از معامله‌گران به سودگیری رو می‌آورند و قیمت‌ها را کاهش می‌دهند. جالب اینجا است که این سودگیری تا روز جمعه ادامه داشت. دیگر خبر مهم روز، اوج‌گیری ارزش ین ژاپن مقابل دلار آمریکا به بالاترین نرخ در ۵/ ۱ سال گذشته بود که بازارهای سهام این کشور را بیش از پیش تحت‌فشار قرار داد. بانک مرکزی ژاپن ماه‌ها است تلاش می‌کند با سیاست‌های انبساطی ارزش پول این کشور را پایین نگه دارد، اما نگرانی‌های اقتصادی، ین را که از پناهگاه‌های ارزی است تقویت کرده است. رشد ین از عوامل ضعف دلار بوده است. البته برخی داده‌ها از اقتصاد آمریکا و همچنین تعویق افزایش نرخ‌های بهره در این کشور نیز اثر مشابهی داشته‌اند. با این همه دلار از میانه هفته با جهش اصلاحی روبه‌رو شد. روز دوشنبه بازارهای چین تعطیل بودند، اما بازارهای سهام دیگر با افت خود در مقعطی به طلا کمک کردند. بازارهای سهام آمریکا دوشنبه تحت‌فشار قرار گرفتند گرچه بعد از کف روزانه بالا آمدند.

ادامه افت

قیمت نهایی روز سه‌شنبه ۱۲۸۶ دلار بود. افت ۴ دلاری روز سه‌شنبه ناشی از سودگیری معامله‌‌گرانی بود که روز دوشنبه بالاترین قیمت‌ها را در ۱۵ ماه گذشته تجربه کرده بودند. در این روز شاخص دلار نیز با جهش اصلاحی روبه‌رو شد تا فشار بیشتری بر طلا وارد شود. همزمان بهای نفت خام نیز تضعیف شد تا عامل خارجی دوم نیز به ضرر طلا عمل کرده باشد. سه‌شنبه در بازارهای جهانی سهام، ریسک‌پذیری افزایش و در نتیجه فشار فروش کاهش یافت که تقاضای طلا به‌عنوان سرمایه امن را نیز کاهش داد. البته بخشی از بازارهای سهام در ابتدای روز تحت فشار داده‌های بد از اقتصاد چین قرار گرفتند. شاخص مدیران خرید کائیکسین برای ماه آوریل ۴/ ۴۹ واحد اعلام شده است. این شاخص برای دومین اقتصاد بزرگ جهان در ماه مارس، ۷/ ۴۹ واحد اعلام شده بود.

دیگر خبر روز سه‌شنبه، کاهش نرخ‌های بهره توسط بانک مرکزی استرالیا بود که گامی دیگر از سوی یک بانک مرکزی در جهت انبساطی‌تر کردن سیاست‌های پولی بود. در این روز اتحادیه اروپا هم در گزارشی عنوان کرد که رشد منطقه یورو در سال ۲۰۱۶ با کاهش روبه‌رو خواهد شد. این کاهش که مهم‌ترین دلیل آن کاهش رشد اقتصاد چین است، رشد منطقه یورو را براساس پیش‌بینی‌ها به ۶/ ۱ درصد خواهد رساند. در ماه فوریه رشد ۷/ ۱ درصدی برای منطقه یورو پیش‌بینی شده بود. اخبار بد اقتصادی همیشه به نفع طلا است، اما سه‌شنبه اثر عوامل کاهشی بیشتر بود.

ورود به محدوده 1270

اونس روز چهارشنبه به قیمت ۱۲۷۹ دلار افت کرد تا ۷ دلار دیگر از ارزش خود را از دست داده باشد. این افت نیز باز ناشی از سودگیری معامله‌گران و اثرگذاری عوامل خارجی بود. در سومین روز کاری هفته همزمان با ادامه فروش‌های سودگیری، ادامه رشد شاخص دلار و افت نفت خام به ضرر طلا تمام شد. چهارشنبه گزارش ADP از اشتغال‌زایی آمریکا نیز منتشر شد که نشان می‌داد اقتصاد آمریکا در ماه آوریل ۱۵۶ هزار شغل ایجاد کرده است، رقمی که کمتر از انتظارهای ۲۰۰ هزار موردی بود. این رقم بد به رشد طلا کمک کرد با این همه فلز زرد در کل توان رشد بیشتر را نداشت. البته مانند همیشه گزارش اشتغال‌زایی دولت که در اولین جمعه هر ماه منتشر می‌شود، بیشتر مورد انتظار بود. به این ترتیب اونس در این روز تحت‌تاثیر عوامل گوناگون کف و سقف ۱۲۷۱ و ۱۲۸۸ دلاری را تجربه کرد، اما در نهایت روی قیمت ۱۲۷۹ دلار ایستاد.

باز هم افت

بدشانسی طلا در روز پنج‌شنبه نیز تکرار شد؛ چراکه اونس در این روز نیز از اوج روزانه پایین آمد. اونس در این روز تا بهای ۱۲۸۵ دلار جهش کرد اما بعد تحت‌تاثیر رشد شاخص دلار با افت روبه‌رو شد و روی قیمت ۱۲۷۷ دلار ایستاد. همزمان با رشد شاخص دلار، بهای نفت خام نیز با کاهش روبه‌رو شد تا فشار مضاعفی بر طلا وارد شود. به این ترتیب روند روز سه‌شنبه در دو روز بعد از آن هم تکرار شد تا اونس ظرف ۴ روز کاری از قیمت ۱۲۹۲ دلار به قیمت ۱۲۷۷ دلار برسد.به این ترتیب معکوس شدن روند دلار از یکسو و ناتوانی طلا در ماندن در کانال ۱۳۰۰ دلار باعث شد اونس نه تنها از کانال ۱۳۰۰ دلار پایین بیاید؛ بلکه دو محدوده دیگر نیز افت کرد. اونس در روزهای منتهی به جمعه عمدتا در محدوده‌های ۱۲۷۰ و ۱۲۸۰ دلار نوسان داشت، اما روند افت روز جمعه پایان گرفت.

لطف داده‌های بد

اونس روز جمعه را با قیمت ۱۲۸۴ دلار آغاز کرد و بعد به نوسان‌های انتظاری رو آورد. این انتظار تا زمان انتشار گزارش اشتغال‌زایی بخش غیرکشاورزی آمریکا در ساعت ۵ بعدازظهر به وقت تهران ادامه یافت. مهم‌ترین داده هر ماه میلادی، گزارش اشتغال‌زایی بزرگ‌ترین اقتصاد جهان است که در اولین جمعه هر ماه منتشر می‌شود. در اولین جمعه ماه مه، آمار ماه آوریل منتشر شد که به‌شدت مورد توجه معامله‌گران بود. داده‌های گزارش وزارت کار آمریکا از آنجا مهم است که وضعیت بازار کار ایالات‌متحده به شدت بر سیاست پولی کمیته بازار آزاد فدرال رزرو تاثیر می‌گذارد. براساس گزارش روز جمعه اقتصاد آمریکا در ماه آوریل، ۱۶۰ هزار شغل ایجاد کرده است. رقم مورد انتظار ۲۰۳هزار مورد بود. به این ترتیب این داده بسیار بدتر از انتظارها بود و موجب جهش طلا شد. اونس که در ساعت ۵ به قیمت ۱۲۷۹ دلار رسیده بود، در مقطعی از روز جمعه تا قیمت ۱۲۹۸ دلار هم جهش کرد؛ اما در نهایت روی قیمت ۱۲۸۸ دلار ایستاد.

نتیجه نوسان‌های شدید اونس طلا در هفته گذشته افت اندک اونس بود. اما افت روزهای قبل از جمعه، خوش‌بینی‌ها را کم کرده است، گرچه رشد روز آخر، تعداد خوش‌بین‌ها را قابل توجه نگه داشته است. در گزارش بعدی «دنیای اقتصاد» پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت کارشناسان را به همراه رویدادها و داده‌های مهم هفته در اختیار خواهید داشت.در شرایطی که اونس پس از جهش بیش از ۲۰ درصدی در ۴ ماه اول سال جاری میلادی،‌ماه پنجم را با افت قیمت‌ها آغاز کرده، تحلیلگر ارشد اقتصادی موسسه اوپن‌هایمر می‌گوید که قیمت جهانی طلا در شرایط کنونی الگویی شبیه سال ۱۹۹۹ میلادی دارد و قیمت طلا در کوتاه‌مدت با فشار بیشتری روبه‌رو خواهد شد.اونس در آن سال پس از جهش ابتدای سال با افت روبه‌رو شد.

تضعیف طلا در گام پنجم