در سه ماه نخست سال ۲۰۱۶ رقم خورد
بالاترین رشد طلا در ۳۰ سال
مهمترین دلیل رشد طلا در سه ماه گذشته نوسانهای شدید بازارهای سهام، کاهش رشد اقتصادی چین و نگرانی از فشارهای ضدتورمی کاهش بهای انرژی بود که تقاضای طلا بهعنوان سرمایه امن را تشدید کرد. با توجه به عدم قطعیتی که درباره آینده اقتصادهای عمده (از جمله اروپا و ژاپن) و اقتصاد جهان وجود دارد، احتمال ادامه رشد طلا جدی است، با این همه باید توجه کرد که بیشتر بازارهای سهام بخش عمده یا تمام زیان ماههای گذشته را جبران کردهاند و اقتصاد ایالات متحده نیز که بزرگترین اقتصاد جهان است به احیای خود ادامه میدهد.
اونس طلا در ادامه روند افتی که در اواخر ماه مارس تجربه کرده بود، روز جمعه، اولین روز ماه آوریل، تحت تاثیر دادههای خوب گزارش اشتغالزایی آمریکا حدود یک درصد افت کرد، با وجود این، ماندن اونس در سومین محدوده کانال ۱۲۰۰ دلار نشانه قدرت این کالای گرانبها در هفتههای پیش رو است. گزارش روز جمعه نشان داد که اقتصاد آمریکا در ماه مارس، ۲۱۵ هزار شغل ایجاد کرده است. رقم مورد انتظار ۲۰۵ هزار مورد بود. به این ترتیب رقم اعلام شده نه تنها بالای ۲۰۰ هزار مورد- که همیشه خوب در نظر گرفته میشود- بود، بلکه از انتظارات هم بهتر بود. این گزارش و گزارشهای مشابه ماههای گذشته باعث شده احتمال افزایش دوباره نرخ بهره وجوه فدرال افزایش پیدا کند، اما گمان بر این است که این اتفاق زودتر از ماه نوامبر اتفاق نخواهد افتاد. البته پیشتر تصور بر این بود که این افزایش به ماه دسامبر موکول خواهد شد. بدین سان، انقباضیتر شدن سیاست پولی مهمترین بانک مرکزی جهان به ضرر طلایی خواهد بود که فعلا از عدم قطعیت درباره زمان تغییر یا تعدیل سیاستها نفع میبرد. آنچه میتواند مقامهای کمیته بازار آزاد فدرال رزرو را مردد کند، وضعیت اقتصادهای دیگر جهان است، ولی روند احیای اقتصاد آمریکا اگر با همین شتاب پیش برود، تردیدها کمرنگتر خواهد شد.
بیل اونیل، از بنیانگذاران شرکت سرمایهگذاری کالاهای پایه «لاجیک ادوایزرز» به رویترز میگوید: «کسانی هستند که فکر میکنند با توجه به دادههای اخیر، فدرال رزرو در ماه ژوئن به افزایش نرخهای بهره دست خواهد زد، ولی من با این امر موافق نیستم. بازار اکنون احساسی است و ما از مقامهای فدرال رزرو سیگنالهای متفاوتی دریافت میکنیم. آنچه باعث نگرانی شده این است که مقامهای مسوول خود دو دسته شدهاند.» اونس در هفته گذشته تا بعد از آنکه جنت یلن، رئیس فدرالرزرو گفت که بانک مرکزی آمریکا در افزایش نرخهای بهره محتاط خواهد بود، رو به رشد داشت، اما با انتشار سیگنالهایی خاص از چند مقام فدرال رزرو، افت کرد. نتیجه این افت و خیزها رشد ۶ دلاری بهای اونس در آخرین هفته ماه مارس بود. فعلا اوضاع به نفع طلا است تا بهترین عملکرد طلا در سه ماه اول سال میلادی در ۳۰ سال گذشته تعجببرانگیز نباشد. اونس طلا سال ۲۰۱۵ را با قیمت ۱۰۶۱ دلار به پایان برد تا ثبت قیمت ۱۲۲۲ دلار در روز ۳۱مارس، جهش بهای فلز زرد در سه ماه نخست سال ۲۰۱۶ را به ۲/ ۱۵ درصد برساند. عوامل افزایشیای که به طلا نفع رساندهاند تا حدی قدرت خود را از دست دادهاند، اما هنوز به شدت کارآ هستند.
فلز زرد در ماههای آینده در کنار توجه به بازارهای سهام به شدت تحرکات فدرال رزرو را هم دیدهبانی خواهد کرد. افزایش احتمالی نرخهای بهره هزینه نگهداری داراییهایی مانند شمش را افزایش خواهد داد، در حالی که ارزش دلار را تقویت خواهد کرد. بازارهای سهام هم از انقباضی شدن سیاست پولی فدرالرزرو خوشحال نخواهند شد، گرچه از معلوم شدن سیاستها استقبال خواهند کرد. روز جمعه با اعلام دادههای خوب از بازار کار آمریکا، بازارهای سهام آمریکا و اروپا افت کردند؛ چراکه احساس کردند در آینده نزدیک دیگر خبری از انبساطی که به نفع شاخصهای بورس تمام خواهد شد، نخواهد بود. البته انعطاف بازارهای سهام خود میتواند به این معنا باشد که افزایش نرخهای بهره در سال جاری میلادی ممکن است. دیگر عاملی که رویترز در گزارشی به آن بهعنوان عامل احتمالی فشار روی طلا اشاره کرده، کاهش تقاضای فیزیکی چین و هند است که بزرگترین مصرفکنندگان طلا در جهان هستند. با این همه با افت احتمالی اونس، خریدها افزایش پیدا خواهد کرد تا احتمال افت کانالی اونس کم باشد، امری که البته ناممکن نیست. عوامل بنیادین به همراه تقویت شدید چهره فنی طلا میتواند باعث ادامه رشد ارزش فلز زرد در ادامه سال ۲۰۱۶ باشد، ولی برخی از کارشناسان هم بر این باورند که شکسته شدن مرز کانالی ۱۲۰۰ دلار چندان برای «کاهشی»های بازار دشوار نخواهد بود.
ارسال نظر