لزوم ایجاد تعادل بین نرخ خوراک و محصولات
در کشورهای حاشیه خلیجفارس که به عنوان رقبای اساسی ایران هستند مانند عربستان، کویت، بحرین، قطر، امارات و عمان نه تنها نرخ خوراک موضوع حلشدهای است که نه تنها دیگر به آن پرداخته نمیشود بلکه مهمترین دغدغه اینکشورها توسعه تجاری و پروژههای پتروشیمی است و برنامههایی که تا سالها برای این مهم در نظر دارند.
در کشورهای حاشیه خلیجفارس که به عنوان رقبای اساسی ایران هستند مانند عربستان، کویت، بحرین، قطر، امارات و عمان نه تنها نرخ خوراک موضوع حلشدهای است که نه تنها دیگر به آن پرداخته نمیشود بلکه مهمترین دغدغه اینکشورها توسعه تجاری و پروژههای پتروشیمی است و برنامههایی که تا سالها برای این مهم در نظر دارند. اکنون در دنیا نرخ خوراک پتروشیمیها در حال کاهش است و قیمت محصولات تولیدی نیز همینطور ولی در ایران با اینکه قیمت محصولات در حال کاهش است قیمت خوراک همچنان ثابت مانده که منطقی نیست. به طور مثال قیمت خوراک متان مدتها است در ایران 13 سنت تعیین شده است، در حالی که زمانی نرخ محصولات متان بالای 400 دلار بوده و اکنون نیز زیر 300 دلار است.
یا اینکه قیمت اتان اکنون در ایران در حالی مدتها ۲۴۰ دلار است که قیمت محصول تولیدی آن یعنی اتیلن زمانی به ۱۰۰۰ دلار و زمانی به ۷۰۰ دلار رسیده بود و اکنون حدود ۱۰۰ دلار است. برای اینکه کشور ما بتواند در شناورسازی قیمت خوراک به نتیجه برسد اول باید مطمئن باشد خوراک به میزان کافی وجود دارد چون در حال حاضر تامین خوراک متان هنوز با مشکل مواجه است. از سوی دیگر باید ساختاری تشکیل شود که قیمتگذاری خوراک براساس آن کامل و حرفهای صورت بگیرد. برای این کار و در صورت داشتن برنامهای برای توسعه باید از قیمتهای دنیا آگاهی داشته باشیم و بین قیمت خوراک و محصولات پتروشیمی تعادل ایجاد کنیم.
محمدمهدی گرجی
سرپرست موقت بازرگانی پتروشیمی مارون
ارسال نظر