ریسک بالای بازارگردانی صندوق زمین و ساختمان
ابوالفضل شهرآبادی معاون تامین مالی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان بر اساس ضوابط تاسیس صندوق زمین و ساختمان مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار، این صندوق، شخصیتی حقوقی است که با دریافت مجوز از سازمان تاسیس و به جمعآوری وجوه از سرمایهگذاران داخلی و خارجی و تخصیص آن به ساخت پروژه یا پروژههای ساختمانی میپردازد. همچنین پس از اتمام ساخت پروژه، عواید حاصل از آن میان سرمایهگذاران تقسیم خواهد شد. صندوق زمین و ساختمان دارای تعدادی رکن است. مدیر صندوق، مدیر ساخت، متعهد پذیرهنویسی و بازارگردان بهعنوان ارکان اجرایی، و مدیر ناظر، متولی و حسابرس بهعنوان ارکان نظارتی در نظر گرفته شدهاند که همگی آنها با تایید صلاحیت توسط سازمان بورس و اوراق بهادار انتخاب میشوند.
ابوالفضل شهرآبادی معاون تامین مالی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان بر اساس ضوابط تاسیس صندوق زمین و ساختمان مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار، این صندوق، شخصیتی حقوقی است که با دریافت مجوز از سازمان تاسیس و به جمعآوری وجوه از سرمایهگذاران داخلی و خارجی و تخصیص آن به ساخت پروژه یا پروژههای ساختمانی میپردازد. همچنین پس از اتمام ساخت پروژه، عواید حاصل از آن میان سرمایهگذاران تقسیم خواهد شد. صندوق زمین و ساختمان دارای تعدادی رکن است. مدیر صندوق، مدیر ساخت، متعهد پذیرهنویسی و بازارگردان بهعنوان ارکان اجرایی، و مدیر ناظر، متولی و حسابرس بهعنوان ارکان نظارتی در نظر گرفته شدهاند که همگی آنها با تایید صلاحیت توسط سازمان بورس و اوراق بهادار انتخاب میشوند. برای صندوق زمین و ساختمان نیز همانند سایر صندوقهای سرمایهگذاری، واحدهای سرمایهگذاری تعریف شده است که سرمایهگذاران میتوانند بهصورت عمومی و از طریق سیستم بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس ایران اقدام به سرمایهگذاری در این صندوقها کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند.
مزایای صندوق زمین و ساختمان
مهمترین مزیت صندوق زمین و ساختمان جایگزینی تامین مالی از طریق تسهیلات بانکی با تامین مالی از طریق بازار سرمایه برای صاحبان پروژه است. بهاین صورت سرمایهگذاری روی پروژههای ساختمانی از حالت بدهی محور به سمت پروژههای مشارکتی سوق پیدا کرده و بهاین ترتیب با فراگیر شدن این صندوقها، فشار سازندگان از روی سیستم بانکی جهت دریافت تسهیلات تا حدود زیادی برداشته میشود. صندوق زمین و ساختمان برای سرمایهگذاران در این حوزه نیز مزایایی را به همراه دارد. کسب سود از رونق بازار مسکن با سرمایهگذاری اندک، کاهش ریسک سرمایهگذاری در پروژههای ساختمانی به دلیل سرمایهگذاری غیرمستقیم، نقدشوندگی بالای واحدهای سرمایهگذاری به دلیل وجود بازارگردان، فرصت ایجاد تنوع در سبد سرمایهگذاری سرمایهگذاران حرفهای و کاهش ریسک پرتفوی، شفافیت بالا و کاهش احتمال سوء استفاده از منابع پروژه به دلیل وجود ارکان نظارتی، از این دست مزایا هستند. از طرفی فرصت ایجاد برند رسمی برای ارکان صندوقهای زمین و ساختمان نیز وجود دارد. بهعنوان مثال مدیر ساخت پروژه پس از اتمام موفقیتآمیز پروژه ساختمانی، یک مورد مثبت در پرونده خود در زمینه فعالیت و همکاری با بازار سرمایه به ثبت خواهد رساند و میتواند خیلی سریع در بازار مسکن و سرمایه بهعنوان یک پیمانکار شایسته شناخته شود. از منظر کلان نیز تشکیل صندوقهای زمین و ساختمان دارای مزایایی است که تقویت طرف عرضه واحدهای ساختمانی در بازار املاک و مسکن از مهمترین آنها به شمار میآید. همچنین به دلیل اینکه پشتوانه صندوقهای زمین و ساختمان بهصورت دارایی سرمایهای و فیزیکی است، این موضوع میتواند سرمایهگذارانی را که تفکر سنتی داشته و اعتقادی به سرمایهگذاری در داراییهای مالی و غیرملموس ندارند، به ورود در بازار سرمایه تشویق کرده و در حقیقت پلی برای آشنایی بیشتر این افراد با این بازار تلقی شود. به این صورت با استفاده از صندوقهای زمین و ساختمان نقدینگی بیشتری به بازار تزریق خواهد شد. با این اوصاف، این صندوقها میتوانند در شرایط رونق بازار مسکن، نقش مهمی در تجهیز منابع مالی برای امور ساخت و ساز ایفا کرده و سرمایههای کوچک را در این بخش جذب و فعال کنند. همچنین سبب میشوند که فعالیتهای ساخت و ساز در بازار مسکن با یک نظارت دقیق و رعایت اصول فنی صورت پذیرد.
معایب و ریسکهای صندوق زمین و ساختمان
به هر ترتیب مطابق اصول و قواعد سرمایهگذاری، کسب بازدهی از طریق سرمایهگذاری در صندوقهای زمین و ساختمان نیز با ریسکهایی همراه است. ریسک استفاده نامناسب مدیر صندوق از منابع به اشتباه یا حتی به قصد دریافت کارمزد بیشتر از این دست مسائل است. بهعنوان مثال مدیر صندوق با همکاری مدیر ساخت زمینی را به قیمتی بالاتر از ارزش بازار خریداری کرده و این موضوع به افزایش بهای تمام شده پروژه و در نهایت کاهش بازدهی صندوق منجر شود. از دیگر معایب صندوق زمین و ساختمان ریسک مدیر ساخت پروژه است ، به این مفهوم که چنانچه مدیر ساخت به هر دلیلی از ادامه ساخت منصرف شود، پروژه به حالت تعلیق در میآید. مواردی از قبیل بالاتر بودن بهای
تمام شده پروژه به دلیل کارمزد بالای ارکان، ریسک عدم پیشرفت پروژه مطابق زمانبندی در نظر گرفته شده، و تعهدات سنگین بازارگردان را نیز میتوان در زمره معایب این صندوقها برشمرد. در شرایط رکود بازار مسکن، ریسک بازارگردان ممکن است تا حدی بالا رود که مجبور باشد تمام واحدهای سرمایهگذاری صندوق را از سرمایهگذاران بازخرید کند. این امر باعث شده است در حال حاضر شرکتهای تامین سرمایه از پذیرش مسوولیت این رکن، خودداری کنند. از دیدگاه کلان نیز ریسکهایی صندوقهای زمین و ساختمان را تهدید میکند. کاهش تقاضا برای مسکن سبب میشود تا قیمت تعادلی مسکن پایین آمده و به همین ترتیب با پایین آمدن قیمتها بازدهی صندوق نیز کاهش یابد. حتی ممکن است در مواردی واحدهای ساخته شده به دلیل نبود تقاضا فروش نرفته و تسویه صندوق با مشکل مواجه شود. از این مورد بهعنوان ریسک تسویه صندوق یاد میشود. در واقع صندوقهای مزبور، در بهترین حالت فقط طرف عرضه مسکن را تقویت میکنند، نه طرف تقاضا را. به همین جهت در شرایطی مانند اوضاع کنونی که بازار مسکن دچار رکود معاملات شده است، صندوقهای زمین و ساختمان اثربخشی خود را از دست دادهاند. در کشورهای پیشرو در بازار سرمایه، برای رونق بخشی به بازار مسکن نیز صندوقهای املاک و مستغلات وجود دارد، اما ساز و کار این صندوقها با صندوقهای زمین و ساختمان متفاوت است. این صندوقها که در جهان با نام
Real Estate Investment Trust (REI T)T شناخته میشوند، علاوه بر ساخت و ساز مسکن میتوانند در خرید و فروش و اجاره املاک و مستغلات، از همه نوع تجاری، اداری و مسکونی وارد شوند. در حالی که صندوقهای زمین و ساختمان در ایران میتوانند فقط در امر ساخت فعالیت کنند، نه در خرید و فروش و اجاره. این امر ممکن است به جهت جلوگیری از گرایش این صندوقها به امر سفته بازی در مسکن، لحاظ شده باشد، ولی در شرایط رکود مسکن، این صندوقها را بهطور کلی از فعالیت باز میدارد.
از دیگر معایب این صندوقها دشواری و پیچیدگی فرآیند تاسیس آنهاست. با وجود اینکه سازمان بورس و اوراق بهادار در یک سال اخیر تلاش کرد تا از پیچیدگی این فرآیند بکاهد، ولی تا کنون شاهد راهاندازی فقط یک صندوق از این دست بودهایم.
ارسال نظر