توافقی برای اقتصاد آسیا پاسیفیک

راجیو بیسواس

اقتصاددان ارشد حوزه آسیاپاسیفیک در موسسه «آی اچ اس گلوبال اینسایت»

توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی گروه ۱+۵ ظرفیت افزایش جریان سرمایه و تجارت در منطقه آسیا پاسیفیک را دارد. رای قاطع شورای امنیت برای به رسمیت شناختن توافق هسته‌ای وین، آغاز این روند است.

هنوز موانع سیاسی وجود دارد که اگر برطرف شوند و در اجرای توافق مشکل ایجاد نکنند، توافق می‌تواند به افزایش فرصت‌های تجاری میان ایران و منطقه آسیا-پاسیفیک منجر شود. ایران یکی از بزرگ‌ترین بازارهای نوظهور جهان است و پس از ترکیه و عربستان سعودی سومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه است که در سال ۲۰۱۴، ۳۶۰میلیارد دلار تولید ناخالص داشته و ۷۸ میلیون نفر جمعیت دارد. اقتصادهای بزرگ آسیا-پاسیفیک همین حالا هم از بازارهای هدف نفت ایران و از صادرکنندگان عمده به این کشور هستند.

تجارت دو طرفه چین و ایران در سال ۲۰۱۴ به ۵۲ میلیارد دلار رسیده است، درحالی‌که تجارت هند و ایران نیز در سال گذشته میلادی به ۱۵ میلیارد دلار رسیده بود. اگر تحریم‌های اقتصادی ایران برداشته شود، ایران تبدیل به یکی از بهترین فرصت‌های موجود در آسیاپاسیفیک می‌شود. رفع تحریم‌ها بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک نمی‌تواند نتیجه‌ای جز افزایش تبادلات تجاری در این منطقه داشته باشد.

اما حتما رونق خاصی نیز در صنعت نفت ایران ایجاد خواهد شد. اگر فقط هند را در نظر بگیرید، این کشور ۸/ ۸ میلیارد دلار به ایران بدهکار است و علاوه‌بر آن مایل به حضور در ایران است. پیش از تحریم ها، عمده مشتریان نفتی ایران، چین، هند، ژاپن و کره‌جنوبی بودند؛ اما حالا اگر تحریم‌ها برداشته شود، مشتریان تازه‌ای نیز از راه خواهند رسید.

ایران برای کشورهای آسیاپاسیفیک در درازمدت منبع مهم نفت و گازی خواهد ماند. این امر در کنار افزایش تجارت ایران با کشورهای این منطقه پیامدهای مهمی برای اقتصاد ایران و اقتصاد این منطقه خواهد داشت. در کل می‌توان گفت که چشم‌انداز اقتصادی توافق هسته‌ای وین برای ایران و این منطقه خاص، خوب و مثبت است.