چشم‌انداز دلگرم‌کننده

لوسیا موتیکانی روزنامه نگار رویترز بارش‌های نامعمول برف، خیز دلار و اختلال‌های مربوط به اعتصاب‌های بنادر غربی در سه ماه نخست سال ۲۰۱۵ باعث کوچک شدن اقتصاد ایالات متحده شده است، اما اقتصاد آمریکا همین حالا هم شاهد بازگشتی قوی است. دولت آمریکا روز جمعه اعلام کرد که تخمین‌ها نشان می‌دهد تولید ناخالص ملی این کشور در نخستین فصل سال ۷/ ۰ درصد کمتر شده است. ماه گذشته پیش‌بینی شده بود که آمریکا در این دوره ۲/ ۰ درصد رشد کرده باشد. افزایش کسری بودجه و کاهش موجودی کسب و کارها مهم‌ترین عامل افت اقتصاد آمریکا بوده است.

تخمین رشد ۲ درصدی برای سه ماه دوم نشان می‌دهد که اقتصاد آمریکا احتمالا در نیمه نخست سال ۲۰۱۵، بدترین عملکرد خود از سال ۲۰۱۱ را رقم خواهد زد. به این ترتیب بیش از پیش آشکار می‌شود که احیای اقتصاد از بحران سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹، نامنظم بوده است.

اما گزارش‌ها در مورد بخش مسکن و هزینه‌های کسب‌و‌کار نشان می‌دهد که احتمال بازگشت اقتصاد وجود دارد و این امر خود ممکن است باعث شود فدرال رزرو تا پایان امسال نرخ‌های بهره را افزایش دهد.

اقتصاددانان هشدار می‌دهند که احتمال دارد افت اقتصاد به دلیل اثرگذاری عوامل موقت بوده باشد و اقتصاددانانی مانند مقام‌های فدرال رزرو سانفرانسیسکو حتی دقت تخمین‌های رشد را مورد تردید قرار داده‌اند. تخمین میزان رشد تولید ناخالص داخلی در سال‌های گذشته ضعیف بوده است.

رابرت دای، اقتصاددان ارشد موسسه «کمریکا این دالاس» می‌گوید: «واضح است که اقتصاد ضعیف‌تر از آن چیزی است که ما می‌خواهیم، اما داده‌های فصل اول در این موضوع اغراق می‌کند. رشد به اندازه‌ای خواهد بود که میزان اشتغال‌زایی را مناسب نگه دارد و به فدرال رزرو اجازه دهد برنامه‌های خود تا ماه سپتامبر را چنان که می‌خواهد پیش ببرد.»

جالب اینجا است که اگر درآمدها را در نظر بگیرید، اقتصاد آمریکا در فصل نخست ۴/ ۱ درصد رشد کرده است. رشد تقاضای داخلی و هزینه کسب‌و‌کارها برای تجهیزات جدید قوی‌تر از برآوردها بوده است؛ اما فشار دلار قوی و افت بهای انرژی ادامه دارد. اقتصاد آمریکا چندی است تحت فشار هر دو روند قرار گرفته است. کسری تجاری زیاد را نیز باید به این موارد افزود. اثر کسری تجاری بر میزان رشد، بیشترین تاثیر در ۳۱سال گذشته بوده است.

با این همه، هنوز ممکن است که رشد در ادامه سال ۲۰۱۵ سرعت بگیرد. داده‌های موجود از سه ماه دوم نشان می‌دهد که بزرگ‌ترین اقتصاد جهان ممکن است در دومین فصل سال بازگشت خوبی داشته باشد. پل اشورث، اقتصاددان ارشد آمریکایی در موسسسه «کپیتال اکونومیکس» تورنتو، می‌گوید: «چشم‌انداز اقتصاد ایالات متحده دلگرم‌کننده است.»