قطر و امارات؛ مقاوم در برابر شوک نفتی

نویسنده: فانبار برمینگهام منبع: اینترنشنال بیزنس تایمز امیر قطر معتقد است به دلیل بودجه محافظه‌کارانه‌ای که این کشور ارائه کرده است، کاهش قیمت نفت تاثیری بر اقتصاد این کشور نخواهد داشت. بر‌اساس گزارشی که توسط رویترز منتشر شده است شیخ تمیم بن‌ حمد‌آل ثانی به شورای مشورتی این کشور گفته است که: «برادران عزیز ما درحال حاضر با کاهش قیمت نفت و سوخت رو‌به‌رو هستیم. اما می‌خواهم تاکید کنم که اقتصاد ما قوی است و تحت تاثیر این کاهش قرار نخواهد گرفت و بودجه ما بر‌اساس برآوردهای محتاطانه از قیمت نفت تنظیم شده است.»

این سخنان یک روز پس از آن ایراد شد که موسسه رتبه‌بندی استاندارد اند پورز اعلام کرد از کشورهای حوزه خلیج‌فارس، دو کشور قطر و امارات در برابر شوک قیمت نفت، کمترین آسیب‌ را می‌بینند، اما دو کشور عمان و بحرین با بیشترین خطر رو‌به‌رو هستند.

براساس آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا در پنج سال منتهی به سال ۲۰۱۳ نفت حدود ۶۰ درصد از کل درآمدهای دولت قطر را تشکیل داده است و در سال ۲۰۱۲ نفت و گاز ۸/۵۷ درصد به تولید ناخالص داخلی این کشور افزوده است.

این کشور در سال ۲۰۱۳ روزانه ۷۳۰ هزار بشکه نفت تولید کرده که تنها کسری از تولید گاز این کشور محسوب می‌شود.

در تاریخ ۱۰ نوامبر قیمت نفت به کمتر از بشکه‌ای ۷۵ دلار رسید و تحلیلگران هشدار دادند در صورت کاهش قیمت نفت به زیر بشکه‌ای ۷۰ دلار، سازمان اوپک باید برای جلوگیری از تنزل قیمت، تولید را کاهش دهد. اما این سازمان در نشست خود با کاهش تولید موافقت نکرد بنابراین، انتظار می‌رود افت قیمت نفت همچنان ادامه داشته باشد. آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می‌دهد قطر بودجه خود را برای سال ۲۰۱۳-۲۰۱۲ با قیمت نفت صادراتی ۶۵ دلار در هر بشکه تنظیم کرده بود. این در شرایطی است که در این دوره، متوسط قیمت نفت صادراتی این کشور تقریبا به ۱۱۰ دلار در هر بشکه رسیده بود. قطر به شدت تلاش کرده است منابع رشد اقتصادی خود را متنوع کند، در نتیجه فعالیت‌های غیرنفتی بخش عمده‌ای از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می‌دهد. قطر به دنبال آن است که به یک مرکز اصلی مالی و سرمایه‌گذاری تبدیل شود، بنابراین به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های زیرساختی روی آورده است تا از این طریق گردشگران را به این کشور جذب کند. قطر در تنوع بخشیدن به منابع رشد اقتصادی خود، بخش گردشگری را در مرکز توجه قرار داده است. از سوی دیگر،

شیخ عبدالله بن ناصر بن‌ خلیفه آل ثانی، نخست‌وزیر قطر، معتقد است کاهش قیمت نفت موجب نگرانی است و به همین دلیل فرآیند تنوع بخشیدن به منابع رشد اقتصادی در این کشور باید تسریع شود. او در جلسه‌ای با رهبران کسب و کارها و اعضای اتاق بازرگانی قطر در دوحه گفت: «کاهش قابل توجه قیمت نفت در هفته‌های اخیر اقتصاد قطر را با چالش‌های چشمگیری مواجه می‌کند.

با این وجود، اقتصاد ما قوی است و می‌تواند تغییرات شدیدی را که ممکن است دیگر اقتصادها را تحت تاثیر قرار دهد، تحمل کند.» او همچنین گفت: «بی‌ثباتی قیمت نفت هشداری است که به ما اهمیت تنوع بخشیدن به منابع رشد اقتصادی و اهمیت نقش بخش خصوصی را یادآور می‌شود. بنابراین باید بر افزایش رقابت‌پذیری اقتصاد و جذب بیشتر سرمایه‌گذاران داخلی و بین المللی تمرکز کرد.» او ادامه داد: «اکنون زمان آن فرا رسیده است که بخش خصوصی نقش اصلی را در توسعه اقتصادی ایفا کند. دولت نقش نظارتی و قانون‌گذاری را ایفا خواهد کرد و بخش خصوصی را به پذیرفتن مسوولیت ترغیب خواهد کرد.»