«علی‌بابا» نماد 4 تحول در اقتصاد جهان

مایکل شومان کارشناس اقتصاد آسیا در تایم داستان علی‌بابا تبدیل به افسانه شده است. سایت‌های «تائوبائو» و «تمال» که متعلق به علی‌بابا هستند دو برابر آمازون جنس می‌فروشند. فروش سهام این شرکت در بازار سهام نیویورک ۸/۲۱ میلیارد دلار درآمد نصیب علی‌بابا کرده- که بیشتر از کسب درآمد عمومی شدن فیسبوک بود- و ارزش علی‌بابا به ۱۶۸ میلیارد دلار رسیده- که چهار برابر یاهو است. حالا دانستن این چهار نکته مهم است. ۱- شرکت‌های مهم بیشتر و بیشتری از جهان در حال توسعه خواهد آمد

تصویر ذهنی ما از چین هنوز به شکل کارخانه‌ای است که میلیون‌ها نفر انسان فقیر در آن جان می‌کنند. البته که هنوز کارخانه‌هایی مثل این وجود دارند اما چینی که فقط به فکر تولید ارزان بود در حال پیوستن به تاریخ است. پرجمعیت ترین کشور جهان آنچنان به سرعت در حال توسعه است که تولیداتی را به بازار عرضه کرده که در تمام صنایع بازیگری عمده شده‌اند. لنووو هم‌اکنون بزرگ‌ترین سازنده رایانه شخصی در جهان است یا هواوی در حال به چالش کشیدن بهترین رقبای غربی اش است.

علی‌بابا سطح کارش را از این هم چند پله بالاتر برده است. جک ما و همکارانش شرکتی را خلق کرده‌اند که با غول‌هایی مانند فیسبوک و ای‌بی برابری می‌کند و مساله این است که علی‌بابا موردی منحصر به فرد نیست. شرکت‌های چینی بسیار بیشتری هستند که عملکردی مشابه دارند. مساله دیگر این که چین ممکن است رهبر اقتصادهای نوظهور باشد، اما تنها اقتصاد مهم نوظهور نیست. هند شرکت‌های فناوری اطلاعاتی ایجاد کرده که قابلیت رقابت با برترین شرکت‌های غربی را دارند.

۲- توازن بازارهای سهام تغییر می‌کند

از زمانی که در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی ایده سرمایه‌گذاری در جهان در حال توسعه محبوب شد، همیشه خطی بین بازارهای نوظهور و بورس‌های توسعه‌یافته‌تری مانند بورس‌های ایالات‌متحده، اروپا و ژاپن کشیده شده است. بازارهای نوظهور پرخطرتر به نظر می‌رسیدند، اما اوضاع عوض شد. موفقیت علی‌بابا در فروش سهام نشان می‌دهد که دیوار چین در حال فرو ریختن است. این که یک شرکت چینی مستقر در‌هانگژو می‌تواند پول بیشتری از فروش سهام فیسبوک که در کالیفرنیا واقع است به دست آورد، نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران اکنون با شرکت‌های کشورهای در حال توسعه مانند شرکت‌های کشورهای توسعه‌یافته برخورد می‌کنند. نگرانی‌های موجود درباره اقتصادهای در حال توسعه یک شبه از بین نخواهد رفت، اما با گذر زمان بازارهای سهام میزبان شرکت‌های بیشتر و بیشتری از شانگهای، بمبئی، استانبول و سائوپائولو خواهند بود.

۳- مصرف‌کنندگان جهان در حال توسعه بر جهان حکمفرمایی خواهند کرد

داستان اقتصاد جهان از زمان جنگ دوم جهانی این طوری بوده است: بر حمل و نقل و فناوری‌های ارتباطاتی سرمایه‌گذاری شد و تولید جهان به سوی کشورهای فقیر حرکت کرد. اما میلیاردها نفری که در کشورهای فقیر زندگی می‌کردند، توانایی خرید تولیدات خود را نداشتند. اکنون اقتصاد جهان در حال توازن‌بخشی دوباره است. مصرف در آمریکا و اروپا با افزایش نرخ بیکاری و کاهش حداقل دستمزد افت کرده، در حالی که افزایش درآمد در چین و دیگر کشورهای در حال توسعه مصرف را بالا برده است. به این ترتیب مصرف‌کنندگان این کشورها موتور رشد اقتصاد جهان شده‌اند. اگر در قرن بیستم مصرف آمریکا بر جهان غالب بود، در قرن بیست و یکم مصرف چین و هند کنترل اوضاع را در دست گرفته‌اند.

علی‌بابا نمونه کامل این قدرت جدید است. در سال ۲۰۱۳ خریداران چینی ۲۴۸ میلیارد دلار جنس از وب‌سایت‌های تحت پوشش علی‌بابا خرید کرده‌اند. این مبلغ را با فروش ۱۱۰ میلیارد دلاری اجناس در آمازون مقایسه کنید. شرکت‌هایی که به خانوارهای پکن، دهلی نو و جاکارتا جنس بفروشند، به زودی در اقتصاد جهان غالب خواهند شد.

۴- شما ممکن است به استخدام یک شرکت چینی یا هندی درآیید

جک ما می‌گوید که برنامه‌هایی برای استفاده از درآمد چند میلیارد دلاری اش از فروش سهام دارد تا حضور علی‌بابا را در ایالات‌متحده و اروپا پررنگ تر کند. شرکت‌های بازارهای در حال توسعه در حال تبدیل به سرمایه‌گذاران مهم جهان هستند. وقتی شرکت‌های چین، هند و دیگر اقتصادهای نوظهور سرمایه‌گذاران بزرگ و بزرگ‌تر شوند، کارآفرینان بزرگ‌تر و بزرگ‌تری خواهند شد.

شرکت‌هایی مانند لنوو، هواوی، گیلی و تاتا،‌هائر و دیگر شرکت‌هایی از این دست همین حالا هم در گرداگرد جهان هزاران نفر را استخدام کرده‌اند. با گذر زمان، ممکن است پیشنهادی از یک شرکت تحت کنترل علی‌بابا دریافت کنید.