قریب به دو ماه از اعلام خبر توزیع بسته‌هایی با نام «بسته امنیت غذایی» توسط وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌گذرد؛ به‌دنبال اعلام این خبر معاون اول رئیس‌جمهور نیز دستورالعمل اقلام این بسته را ابلاغ کرد. این در حالی‌است که تا به امروز در مورد زمان دقیق اجرای طرح و توزیع این بسته خبری منتشر نشده است، اگرچه در مورد ارزش اقلام توزیعی، خانوارهای مشمول و شیوه توزیع و محل تامین منابع آن، اطلاع‌رسانی شده است. در این طرح که ۵/۳ میلیون خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی را شامل می‌شود، به ازای هر فرد، سهمی ۲۰ هزار تومانی در نظر گرفته شده و دولت سامانه‌ای را پیش‌بینی کرده است که شبکه‌های توزیع، موظفند نشانی مراکز توزیع، نام مسوول فروشگاه، کد پستی و مشخصات دستگاه‌های کارتخوان را در این سامانه ثبت کنند، همچنین تامین کالاهای مربوط به سبد کالا به عهده تعاونی‌ها و سایر شبکه‌های توزیع گذاشته شده است.

پس از بحث‌های مربوط به طرح هدفمندی یارانه‌ها، دو دوره توزیع سبد کالا و اکنون صحبت از توزیع بسته‌های امنیت غذایی به میان آمده است. گستردگی جامعه مشمولان، صورت و شکل این حمایت‌ها، نحوه توزیع و اساسا زاویه نگاه حمایتی دولت به دهک‌های کم‌درآمد و راه‌حل‌هایش برای شکستن حلقه فقر، موضوعاتی بوده که همواره و در طی اجرای این طرح‌ها، محل بحث بوده‌است.

از این رو و با عنایت به اینکه این‌بار حمایت دولت از اقشار ضعیف جامعه قرار است در قالب توزیع بسته‌های امنیت غذایی صورت گیرد، ملاحظات فوق را در قالب چند پرسش با برخی از صاحبنظران این حوزه در میان گذاشته‌ایم و در این شماره باشگاه سعی بر این بوده است که به بررسی موضوع امنیت غذایی در کشور، سیاست‌های مناسب در راستای تحقق این مهم و به‌طور خاص بررسی معایب و مزایای توزیع بسته امنیت غذایی در مقایسه با طرح‌های مشابه پیشین و همسویی آن با هدف حمایت از دهک‌های پایین به‌منظور ارتقای سطح سلامت جامعه به‌عنوان پیش‌نیاز اولیه توسعه پایدار کشور بپردازیم.

پرسش‌های طرح شده وانعکاس پاسخ کارشناسان به آنها در ادامه خواهد آمد:

۱- اجرای این طرح را تا چه اندازه در راستای تامین امنیت غذایی اقشار نیازمند و آسیب‌پذیر جامعه می‌دانید؟

۲- با توجه به الگوهای موجود در کشورهایی که در مبارزه با فقر موفق بوده‌اند و در نظر گرفتن مختصات و ویژگی‌های داخلی کشور، آیا این طرح را راه‌حلی درخور و مناسب جهت حمایت و کاهش آسیب‌پذیری دهک‌های پایین درآمدی می‌دانید؟

۳- با توجه به شاخص‌های توسعه‌ای که در ارتباط مستقیم با تغذیه افراد یک جامعه هستند، میزان، نوع اقلام و تعداد دفعات توزیع این بسته چگونه و با چه ارزش و میزانی باید در نظر گرفته شود که وضعیت کشور در این شاخص بهبود یابد؟

۴- بسته غذایی در مقایسه با پرداخت نقدی تا چه اندازه می‌تواند ارجحیت داشته باشد؟ یا به‌عبارتی، به‌نظر شما کدام یک از این دو شیوه حمایتی، با توجه به بحث‌های اقتصادی و اجتماعی، مناسب‌تر و اثرگذارتر است؟