جدال بر سر مقرراتگذاری
هدف، تهیه دفاعیات قدرتمند برای ارائه به کمیسیون اوراق بهادار است. ریپل لبز همچنین برای دفاع از خود در این کمیسیون، خانم ماری وایت، رئیس پیشین کمیسیون یاد شده در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما را به استخدام درآورده است. ریپل لبز تنها یکی از شرکتهایی است که در زمینه ارزهای دیجیتال فعالیت میکنند و بهدنبال افزایش نفوذ در واشنگتن هستند و این تلاشها درحالی انجام میشود که دولت جو بایدن تدوین سیاستها برای تعیین مسیر صنعت انقلابگونه ارزهای دیجیتالی را آغاز کرده است. صنعت ارزهای دیجیتالی غیرمتمرکز به سرعت درحال رشد است و حرکت سرمایهگذاران کوچک و بزرگ و شرکتها به سوی این ارزها اثرات فراگیر بر بازارهای مختلف و اقتصاد خواهد داشت. تحولات یک سال اخیر در این صنعت توجه قانونگذاران، کارشناسان و دولتها را هم به خود جلب کرده است.
رئیس اتاق بازرگانی دیجیتالی، نهادی که یک گروه لابیگر در حوزه ارزهای دیجیتالی است ماه گذشته در یک گردهمایی مجازی خطاب به دیگر گروههای لابیگر، مدیران شرکتهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال و دو قانونگذار مجلس نمایندگان که هوادار گسترش ارزهای یاد شده هستند گفت: «تحولی بسیار عظیم در حال رخ دادن است، اگر ما برنامهریزی و اقدام را خیلی زود آغاز نکنیم همه چیز در معرض ریسک قرار خواهد گرفت.» تاکنون ارزهای دیجیتالی یک حوزه بسیار پرریسک برای سرمایهگذاری بوده، اما از پیش این حوزه از سرمایهگذاری بر نحوه رفتار بسیاری از سرمایهگذاران، شرکتها و حتی برخی بانکهای مرکزی اثر گذاشته و سبب تغییر رفتار آنها شده است. شرکتی نظیر ریپل لبز که در سانفرانسیسکو مستقر است مدیریت پلتفرمهایی را در دست دارد که به مشتریها امکان میدهد از طریق یک سیستم، پرداختهای بینالمللی را تقریبا به شکل فوری انجام دهند و این سیستم در خارج از شبکههای پولی دولت آمریکاست.
ارزش بازار ارزهای دیجیتال از ۲۰۰ میلیارد دلار در دو سال قبل به ۲۴۰۰ میلیارد دلار رسیده و این رقم دو برابر میزان دلاری است که در سطح جهان در گردش است. رشد ارزهای دیجیتال بسیار سریع بوده و تمام آنچه اکنون شاهد آن هستیم با ایجاد بیتکوین در یک دهه قبل آغاز شد. اکنون این باور وجود دارد که آینده صنعت ارزهای دیجیتالی، حداقل در آمریکا، در واشنگتن رقم خواهد خورد. در نتیجه شرکتهای فعال در این حوزه به سرعت درحال به استخدام درآوردن و جلب نظر افراد ذینفوذ هستند.
هیات مشاوران در اتاق بازرگانی دیجیتالی شامل مقامات پیشین فدرال از جمله یک عضو سابق کنگره و رئیس جدید کمیسیون معاملات فیوچر کامودیتیهاست. او عضو هیاتمدیره شرکت بلاکفی (BlockFi) یعنی یک شرکت خدمات مالی است که تلاش میکند بین ارزهای دیجیتال و مدیران سرمایهگذاری ارتباط برقرار کند. از سوی دیگر، اخیرا رئیس پیشین کمیته مالی مجلس سنا و مشاور ارشد پیشین باراک اوباما نیز در صنعت ارزهای دیجیتال به پستهای بالا منصوب شدهاند. افشای سوابق لابیگریها نشان میدهد تا اوایل سالجاری میلادی طی حداقل ۶۵ توافق، مسائل مربوط به صنعت ارزهای دیجیتال یا بلاکچین حل و فصل شده است. سال ۲۰۱۹ این تعداد ۲۰ مورد بود.
ریپل و کوینبیس جزء شرکتهایی هستند که برای لابیگری بیشترین پرداختها را انجام میدهند. گروههای تجاری از جمله انجمن بلاک چین نیز جزء این دسته است. افزایش شدید لابیگریها نشان میدهد اثرات و سهم صنعت ارزهای دیجیتال و بلاکچین در اقتصاد در حال افزایش است. شرکت افتی ایکس که در حوزه دادوستد ارزهای دیجیتال فعالیت میکند برای به نتیجه رساندن یک پرونده حقوقی درحال خرج کردن ۱۳۵ میلیون دلار است. اخیرا ایلان ماسک، ثروتمند معروف، نظر خود را درباره دوجکوین بیان کرد و گفت دوجکوین آینده ارز است. دوجکوین یک ابزار مالی غیرقابل توقف است که بر جهان سیطره پیدا خواهد کرد.»
دیدگاههای ماسک بیش از دیگران بر قیمت بیتکوین و دوجکوین اثر میگذارد. هر روز تعداد زیادی از مدیران شرکتهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاران بزرگ در بورس و نیز اقتصاددانها درباره فعالیت این بازار اظهارنظر میکنند و هیجانها درباره این بازار ادامه دارد. بهدلیل آنکه شرکتهای فعال در این صنعت درحال استخدام مقامات پیشین دولتی هستند، ادعاهایی درباره تضاد منافع مطرح شده است. جی کلیتون که تا ماه دسامبر رئیس کمیسیون اوراق بهادار بود اکنون مشاور صندوق سرمایهگذاری وان ریور دیجیتال است که صدها میلیون دلار برای مشتریها در بیتکوین و اتریوم سرمایهگذاری کرده است. کلیتون از اظهارنظر در این زمینه اجتناب کرد. یک روز قبل از آنکه او از ریاست کمیسیون اوراق بهادار استعفا دهد این نهاد از شرکت ریپل لبز شکایت کرد و جالب است بدانید این شرکت رقیب بیتکوین است. کمیسیون اوراق بهادار ادعا کرده بود ریپل لبز به شکل غیرقانونی ۳/ ۱ میلیارد دلار از سرمایهگذاران گرفته است.
از سوی دیگر ماه جاری میلادی شرکت بایننس یو اس که مدیریت یک صرافی ارز دیجیتال را برعهده دارد، برایان بروکس را به عنوان مدیرعامل انتخاب کرد. او تا ماه ژانویه رئیس «دفتر حسابرسی ارز» بود. این دفتر به تدوین مقررات برای بانکها کمک میکند. یک روز قبل از آنکه او از سمت خود کنارهگیری کند دفتر یاد شده به بانک دیجیتالی انکوریج مجوز داد و به این ترتیب بانک یاد شده به نخستین بانک دیجیتالی آمریکا تبدیل شد. سخنگوی بروکس گفته است: «شرکت بایننس یواس یک بانک نیست، بنابراین نمیتوان مساله تضاد منافع را مطرح کرد.» این گونه موارد کم نیست.
تاکنون صنعت ارزهای دیجیتال به یک حامی بزرگ در مبارزات انتخاباتی تبدیل نشده است، البته مواردی از کمک مالی مدیران شرکتهای فعال در این حوزه به گروههای سیاسی حامی نامزدهای انتخاباتها وجود دارد. شرکتهای یاد شده فهرستی بلند از اهداف لابیگری دارند. ماه مارس نامهای هشت صفحهای از سوی این صنعت برای جو بایدن ارسال و در آن خواستههای شرکتها مطرح شد. رسیدن به مقررات مورد رضایت شرکتهای بزرگ مبادلهکننده ارزهای دیجیتال اصلا کار آسانی نیست و روند پیشرو یک روند زمانبر خواهد بود. رهبران صنعت ارزهای دیجیتال معتقدند دولت بایدن برعکس دولت قبل، با شرکتها همراهی خواهد کرد. البته دیدگاههایی که تاکنون از سوی وزیر دارایی مطرح شده بسیار ناامیدکننده بوده است. خانم جنت یلن چندی پیش گفته بود: «ارزهای دیجیتالی داراییهایی بسیار مستعد سفتهبازی هستند و نوسان در آنها شدید است. من نگران زیانهایی هستم که به سرمایهگذاران وارد خواهد شد.» تلاشها برای اثرگذاری بر واشنگتن از مدتها قبل از شروع کار دولت جدید آغاز شده بود. پیشبینی میشود این تلاشها ادامه پیدا کند و با توجه به حرکت سرمایهگذاران و شرکتها به سوی بازار ارزهای دیجیتالی، احتمالا تلاشهای یاد شده موفق خواهند بود و آنچه در آینده تدوین میشود تحت تاثیر این فشارها قرار خواهد داشت.