هدف‌گیری طبقه متوسط - ۱۶ شهریور ۹۶

فوربس
مارگارت هریست

کارآفرینان شرکت‌های خدمات مالی می‌گویند کسب‌وکارهایی که در حال انجام دادن آن هستند، بیش از آنچه بانک‌های غربی در مورد سهم بازار خود نگرانی دارند، ثمرات خواهند داشت. آنان معتقدند که به ایجاد یک طبقه متوسط جدید در جهان در حال توسعه کمک می‌کنند که نتایج عظیمی برای اقتصاد جهانی به همراه خواهد داشت. اسکات پیکن، موسس و مدیرعامل «ولث مایگریت» که یک شرکت سرمایه‌گذاری در املاک است و در حوزه فین‌تک نیز آشنایی دارد، می‌گوید: «میلیاردها نفر در جهان وجود دارند که به یکدیگر متصل نیستند، بنابراین آنها به‌طور موثری درون اقتصاد جایی ندارند. اگر 7 میلیارد نفر روی کره زمین زندگی کنند و تنها 2 میلیارد نفر از نظر اقتصادی فعال باشند، چه می‌شود اگر این میزان سه برابر شود؟»

به گفته پیکن، در پایان سال 2016، تنها حدود نیمی از جمعیت جهان به اینترنت دسترسی داشتند و در آسیا و آفریقا این نرخ حتی کمتر نیز بود. با این حال، استفاده از اینترنت در مناطق جهان سوم به‌طور نمایی در حال رشد است و این بازارهای نوظهور نیز فرصت مناسبی برای بروز فین‌تک یا همان فناوری‌های مالی ایجاد می‌کنند. وی همچنین معتقد است: «در کشورهای برتر جهان، داشتن اپلیکیشن‌های فین‌تک خوب است، اما افراد جایگزین‌های بسیاری دارند. اما در کشورهای در حال توسعه این یک الزام خواهد بود.»

یکی از داستان‌های موفق فین‌تک مورد شرکت «ام-پزا» است که در سال 2007 در کنیا آغاز به‌کار کرد و تحت نظر شرکت «ودافون» بود. تا سال 2014 این شرکت ارتباطات از راه دور، بیش از 15 میلیون مشترک داشت حجم معاملات آنها مبلغ بسیار هنگفتی بود به‌گونه‌ای که حدود 60 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور برنامه‌های تلفن همراه را در بر می‌گرفت. خدمات این شرکت به کشورهای آلبانی، جمهوری دموکراتیک کنگو، مصر، غنا، هند، لسوتو، موزامبیک، رومانی و تانزانیا نیز گسترش یافت.

در گزارشی که سال گذشته از سوی موسسه بین‌المللی مکینزی منتشر شد، نتیجه گرفته می‌شد که تطبیق گسترده و استفاده از فناوری‌های مالی می‌تواند تولید ناخالص داخلی تمام اقتصادهای نوظهور را تا 6 درصد یا در مجموع حدود 7/ 3 تریلیون دلار تا سال 2025 افزایش دهد. افزون بر این می‌تواند دسترسی به بازار را برای 6/ 1 میلیارد نفر از افراد فاقد بانک ایجاد کند و 1/ 2 تریلیون دلار دیگر را به صورت وام به افراد و کسب‌وکارهای کوچک انتقال دهد، درآمدهای مالیاتی دولتی را افزایش دهد و ترازنامه شرکت‌های خدمات مالی را تا 2/ 4 تریلیون دلار بالا ببرد. علاوه‌بر این، برای دستیابی به فرصت‌های مالی برای آن دسته از افرادی که پیشتر آن را نداشته‌اند، فین‌تک بسیاری از پتانسیل‌ها را برای شرکت‌های مالی و مشتریانشان در کشورهای توسعه یافته فراهم می‌آورد. برای مثال، فین‌تک در عصر یادگیری ماشین می‌تواند سطحی از خدمات را برای طبقه متوسط فراهم کند که تا پیش از این تنها از سوی سرمایه‌گذاران ثروتمند مورد بهره‌برداری قرار می‌گرفتند.

تینگ لی، مدیرعامل گروه مالی «یونفنگ» نیزمی‌گوید: «در حال حاضر، مشاوران روباتیک خدمات استانداردی فراهم می‌آورند. شما یک پروفایل آنلاین پر می‌کنید، آنها شما را می‌شناسند، سپس خدمات استانداردی براساس دسته‌بندی ذکر شده ارائه می‌دهند. اما این مرحله نخست است. در آینده این مشاوران از فناوری یادگیری ماشین استفاده می‌کنند تا وضعیت ریسک و نیازهای هر سرمایه‌گذار را محاسبه کرده و رفتار وی را مشخص کنند تا دیدی جامع از وی به دست آورند.» جای شگفتی نیست که مدیران جدید به دنبال ابزارهای مالی مدرن هستند تا به آنها در کارهایشان کمک کند. لی همچنین معتقد است که بانک‌ها باید در طراحی محصولات و خدمات خود برای جهان تلفن همراه وارد این بازی شوند. یکی از دلایل تجربه ضعیف کاربر این است که افراد شاغل در فناوری اطلاعات در شرکت‌های بزرگ ارائه‌کننده خدمات مالی عموما از افرادی که در حوزه فاینانس و تامین مالی کار می‌کنند، فاصله دارند. بر اساس گزارش «نبض فین‌تک در فصل چهارم سال 2016»، درحالی‌که سرمایه‌گذاری در شرکت‌های فین‌تک در سال 2016 نسبت به سال 2015 کاهش یافته و از 47 میلیارد دلار به 25 میلیارد دلار رسیده است، در فاصله سال‌های 2016-2013 بیش از 4200 قرارداد به ارزش 113 میلیارد دلار در این بخش روی داد. افت سرمایه‌گذاری در سال 2016 ممکن است تا حدودی به‌دلیل نااطمینانی‌های جهانی باشد و تحلیل‌ها حاکی از آن است که در سال 2017 سطح سرمایه‌گذاری در فین‌تک و نیز هوش‌مصنوعی افزایش خواهد یافت.