حلقه مفقوده دانشگاه و صنعت
بحث ارتباط دانشگاه و صنعت از دیرباز در بسیاری از کشورها مطرح بوده است. برخی از کشورها بنا به نیاز و ساختار صنعتی و دانشگاهی خود این ارتباط را تا حد ممکن تبیین، طراحی و به اجرا در آوردهاند. اما به علت پیچیدگی موضوع، استقرار چنین ارتباطی در بسیاری از کشورها همچنان با مشکلات فراوانی مواجه است.
پیشرفت تکنولوژی کنونی کشورهای پیشرفته بدون توجه به آموزش عملا امکانپذیر نیست و این کشورها در حقیقت از وابستگی حیاتی آموزش و تکنولوژی، به ارتباط صنعت و دانشگاه رسیدهاند. البته برای اجرای این پدیده در جامعه باید بسترسازی شود و دانشگاه موظف است نیروی انسانی خلاق را تربیت کند و صنعت نیز قدرت پذیرش خود را افزایش دهد.
بحث ارتباط دانشگاه و صنعت از دیرباز در بسیاری از کشورها مطرح بوده است. برخی از کشورها بنا به نیاز و ساختار صنعتی و دانشگاهی خود این ارتباط را تا حد ممکن تبیین، طراحی و به اجرا در آوردهاند. اما به علت پیچیدگی موضوع، استقرار چنین ارتباطی در بسیاری از کشورها همچنان با مشکلات فراوانی مواجه است.
پیشرفت تکنولوژی کنونی کشورهای پیشرفته بدون توجه به آموزش عملا امکانپذیر نیست و این کشورها در حقیقت از وابستگی حیاتی آموزش و تکنولوژی، به ارتباط صنعت و دانشگاه رسیدهاند. البته برای اجرای این پدیده در جامعه باید بسترسازی شود و دانشگاه موظف است نیروی انسانی خلاق را تربیت کند و صنعت نیز قدرت پذیرش خود را افزایش دهد.باید اشاره شود که هرگاه در جامعه صحبت از ارتباط دانشگاه و صنعت میشود، بیشتر اذهان متوجه دانشگاههای صنعتی میشود. در حالی که این گمان، برداشت درستی از موضوع نیست و صنایع با طیف وسیعی از علوم مختلف سر وکار دارند. دانشگاهها از یکسو تامینکننده نیروی انسانی متخصص در سطح عالی هستند و از سوی دیگر بسیاری از تواناییهای علمی، تحقیقاتی و آزمایشگاهی در آنجا متمرکز شده است. بنابراین دانشگاه بهعنوان مجموعهای آکادمیک که بهطور مستمر پردازش علمی و پژوهشی در آن صورت میگیرد، میتواند تقویت کننده نهاد صنعت باشد و از این طریق است که صنعت و اقتصاد در یک جامعه میتواند توسعه و ارتقا یابد. به اعتقاد کارشناسان در فرآیند انتقال تکنولوژی، دانشگاهها میتوانند هم در تشخیص تکنولوژی مناسب و هم در یادگیری تکنولوژی خارجی و تولید تکنولوژی فعالیت کنند و فعالیت دانشگاهها نباید صرف تولید مقاله باشد. صنعت باید نیازهای خود را از دانشگاه بخواهد و دانشگاه نیز انعطاف لازم را از خود نشان دهد تا در نهایت یک الگوی مناسب ایجاد شود.
نقش آموزشی دانشگاه در فرآیند توسعه، بر پایه تربیت نیروی انسانی بهعنوان کلید راهگشای توسعه صنعتی استوار است. نقش تحقیقاتی آن نیز در تحقیقات بنیادی و کاربردی که شرط لازم برای موفقیت توسعه صنعتی است، تبلور مییابد. انتظارات اقشار مختلف، نقش دانشگاهها در پاسخگویی به نیازهای روبه افزایش جوامع مختلف از جمله کشور ما، بیشتر از هر زمانی با اهمیت مینماید. بنابراین باید یک نوع توافق چند منظوره بین دانشگاه و جامعه ایجاد شود، در غیر این صورت توسعه اجتماعی کمرنگ میشود.تولید نشریات علمی و انتشار مقالات مفید و کاربردی در مجلات علمی که از فعالیتهای علمی مراکز دانشگاهی به حساب میآید، میتواند در توسعه صنعتی و ارتقای کیفیت زندگی جوامع نقشی موثر داشته باشد. مراکز دانشگاهی همچنین به ترویج و اشاعه آموزش عالی و تخصصهای فنی میپردازند که خود بهعنوان موتور محرکه توسعه صنعتی، نقشی مهم ایفا کند. از طرف دیگر توسعه علوم نقش پررنگی در اقتصاد کشورها دارد و ارتباط این دو نهاد، باعث توسعه اقتصادی کشور از تمام جوانب خواهد شد.
موانع برقراری ارتباط صنعت و دانشگاه
از وقتی که دانشگاهها بهوجود آمدهاند، تحقیقات نیز در کنار آنها رشد کرده و تحقیقات علمی- تخصصی ارزشمند موجب به کمال رسیدن یک موضوع یا تئوری علمی شده است؛ ولی به اعتقاد کارشناسان در کشور ما این مهم کمتر مدنظر قرار گرفته است و در دانشگاهها سیستم مناسبی برای تحقیق وجود ندارد. تاکنون برنامههای متنوع و روشنی در نظر گرفته نشده است که افراد در حال تحصیل و فارغالتحصیلشدگان را به تحقیق وادارد. تحصیلکردهها از دل صنعت بیرون نیامدهاند تا کارآزموده باشند و استادان دانشگاهها که به تحقیق میپردازند بیشتر کسانی هستند که از صنعت اطلاعات کمی دارند. از طرفی هر چند اکثر دستاندرکاران اصلی صنعت کشورمان، فارغالتحصیلان دانشگاهها هستند، ولی وقتی همین فارغالتحصیلان به مسوولیتی میرسند با دانشگاه بیگانه میشوند. در صفحه امروز باشگاه اقتصاددانان رابطه بین صنعت و دانشگاه را بررسی خواهیم کرد و به جوانب مختلف این موضوع میپردازیم.
ارسال نظر