قطب سوم خودروسازی
براساس سند چشمانداز توسعه، ایران تا سال ۱۴۰۴ باید به تولید ۳ میلیون دستگاه خودرو دست یابد که تا کنون برای ۵/ ۱ میلیون دستگاه خودرو سواری ظرفیتسازی شده و برای نیمی دیگر نیز باید خطوط تولید ایجاد شود. همچنین از ۳ میلیون خودرو که باید در سال ۱۴۰۴ تولید شود، بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته باید یک میلیون دستگاه صادر شود. تحلیلهای کارشناسی میگویند خودروسازان فعلی توان رسیدن به چنین دستاوردی را ندارند و باید به سوی تعامل و همکاری بیشتر با خودروسازان مطرح جهان کنند. اخیرا رنو، قرارداد تولید سالانه ۱۵۰ هزار خودرو را در ایران امضا و نهایی کرده است.
براساس سند چشمانداز توسعه، ایران تا سال ۱۴۰۴ باید به تولید ۳ میلیون دستگاه خودرو دست یابد که تا کنون برای ۵/ ۱ میلیون دستگاه خودرو سواری ظرفیتسازی شده و برای نیمی دیگر نیز باید خطوط تولید ایجاد شود. همچنین از ۳ میلیون خودرو که باید در سال ۱۴۰۴ تولید شود، بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته باید یک میلیون دستگاه صادر شود. تحلیلهای کارشناسی میگویند خودروسازان فعلی توان رسیدن به چنین دستاوردی را ندارند و باید به سوی تعامل و همکاری بیشتر با خودروسازان مطرح جهان کنند. اخیرا رنو، قرارداد تولید سالانه ۱۵۰ هزار خودرو را در ایران امضا و نهایی کرده است. این قرارداد بزرگترین قرارداد خوروسازی ایران توصیف میشود. ارزش این قرارداد ۶۶۰ میلیون یورو اعلام شده است. بر اساس این قرارداد سهم هر یک ازطرفهای ایرانی، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و نگین خودرو بیست درصد بوده و ۶۰ درصد سهم نیز از آن رنو است. در نتیجه این قرارداد از پایان سال ۹۷ دو مدل «رنو داستر» و «رنو سیمبل» وارد بازار خواهد شد. همچنین رنو باید در ایران یک مرکز مهندسی و فروش نیز ایجاد کرده و ۳۰ درصد تولیدات ایران را صادر کند.
اما در این میان، ورود رنو به ایران، بحث قطب سوم خودروسازی را دوباره بر سر زبانها آورد. سالها است که مسوولان کشور از راهاندازی قطب سوم خودروسازی سخن میگویند. هم اکنون سهم قابل توجهی از بازار متعلق به دو خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران خودرو و سایپا است. به گونهای میتوان گفت این دو خودروساز بازار را در انحصار خود دارند.نگاهی به سابقه این دو شرکت نشان میدهد، در طول سالیان گذشته حمایتهای بسیاری برای رشد آنها صورت گرفته است، از سیاستهای تعرفهای تا همکاری بانک مرکزی برای اعطای اعتبارات خودرویی برای رونق بازار خودرو.این حمایتها به سالهای اخیر محدود نمیشود و در طول سه دهه اخیر حمایتهای دولتی عملا آنها را بی رقیب گذاشته و بسیاری از تولیدات این دو خودرو ساز را که فاقد استانداردهای بینالمللی هستند بر شهروندان تحمیل کرده است.همچنین از سوی دیگر کارشناسان معتقدند این صنعت باید از حمایتهای دولتی برای رقابت با برندهای مطرح جهان برخوردار شود و در واقع این حمایتهای بی هدف و غیر کارشناسی دولت بود که صنعت خودرو را در برابر برندهای خارجی تضعیف کرد. کارشناسان در این پرونده باشگاه اقتصاددانان به بررسی صنعت خودرو، ظرفیتهای سرمایهگذاری و قرارداد ایران و رنو پرداختهاند.
ارسال نظر