آینه مناظرات

بیزینس اینسایدر

۶ نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در مناظرات انتخاباتی شرکت کردند تا به معضلات سیاسی و فرهنگی برای انتخابات ۱۹ مه بپردازند که سیاست داخلی و اقتصاد جمهوری اسلامی ایران را برای چند سال آینده شکل خواهد داد. حسن روحانی، رئیس‌جمهوری عملگرا در مناظره سه‌ساعته نخست، از سوی رقیبانی که وی را به‌دلیل عملکرد اقتصادی به چالش می‌کشند، نقد شده است.

روحانی که به دنبال تصدی دوباره سمت خویش است، باوجود موفقیت در توافق هسته‌ای با ۶ قدرت بزرگ جهانی در سال ۲۰۱۵ که منجر به برداشته شدن بیشتر تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران شد، با چنین انتقادهای اقتصادی مواجه است. وی که در سال ۲۰۱۳ در انتخابات ریاست‌جمهوری به پیروزی رسیده بود، از شرایط اقتصادی دولت خود در مناظره نخست دفاع و اظهار کرد که تحت افترا قرار گرفته است.

معاون اول روحانی، اسحاق جهانگیری، که به‌عنوان کاندیدای پوششی در انتخابات حاضر شده است، نیز معتقد است که تعامل با دنیا برای رونق اقتصادی اساسی و ضروری است. با این حال، برخی کاندیداها روحانی را به سوء مدیریت و شکست در مبارزه با بیکاری متهم می‌کنند. این دو کاندیدا قول داده‌اند در صورت پیروزی در انتخابات میلیون‌ها شغل ایجاد کنند، اما اقتصاددانان می‌گویند که این وعده‌ها «غیرواقع‌گرایانه» هستند. تحلیلگران می‌گویند قالیباف به‌عنوان مهم‌ترین فرد به چالش‌کشنده روحانی پس از انتخابات نخست ظاهر شده است. برخی مقامات و کاندیداها سیاست اقتصادی را مورد انتقاد قرار داده و می‌گویند باز شدن روابط دیپلماتیک در نتیجه توافق هسته‌ای به اندازه وعده‌هایی که رئیس‌جمهوری قول داده بود عمل کند، مزایا در پی نداشته است.

نرخ رسمی بیکاری در ایران تنها ۱۲ درصد است اما تحلیلگران مستقل آن را حدود ۲۰ درصد برآورد می‌کنند. افزون بر این، موانع مختلفی موجب شده است سرمایه‌گذاران خارجی از بازگشت به بازار ایران بترسند که ازجمله آنها می‌توان به تحریم‌های طولانی مدت و یکجانبه ایالات متحده آمریکا علیه ایران و نیز نقش سنگین و عمده برخی نهادها در اقتصاد اشاره کرد.

رئیس‌جمهوری ایران به‌طور گسترده‌ای روابط داخلی و بیش از همه اقتصاد را مدیریت می‌کند و البته می‌تواند بر تصمیمات مربوط به سیاست خارجی تاثیرگذار باشد، هرچند حرف آخر را نمی‌زند. تحلیلگران معتقدند روحانی شانس بالایی برای انتخاب مجدد دارد حتی باوجود این امر که در اقتصاد آسیب‌پذیر است. زیرا وی تنها کاندیدایی است که از حمایت اصلاح‌طلبان برخوردار است. این در حالی است که تندروها در معرفی یک کاندیدای واحد شکست خورده‌اند. سایر کاندیداهای شرکت کننده در انتخابات یکی مصطفی میرسلیم وزیر ارشاد محافظه‌کار پیشین و دیگری معاون پیشین رئیس‌جمهوری، مصطفی هاشمی‌طبا که میانه‌رو است، هستند.