تخریب سازنده
محمدرضا اخوان: انسان از آغاز حیات خود همواره با تحولات و دگرگونیهای زیادی روبهرو بوده است. اگرچه سرعت رشد و پیشرفت در ابتدا بسیار کند بود، پیشرفتهای علمی و تکنولوژیک چند قرن اخیر بار تحول و توسعه را به خوبی کشیده است. این فرآیند دگرگونیهای پی در پی و ایجاد تکنولوژیها و فناوریهای نوین که پیامدهای مثبت بسیاری را برای اقتصاد کشورها به دنبال داشته تخریب سازنده (creative destruction) مینامند. پیشرفتهای پیوسته در وسایل ارتباطی یکی از نمونههای روشن این فرآیند است. بشری که ابتدا با علامت و اشاره و وسایل ابتدایی ارتباط برقرار میکرد، بعدها با اختراع چاپ دچار تحول بزرگی شد که زمینه بسیاری از فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی را پدید آورد.
محمدرضا اخوان: انسان از آغاز حیات خود همواره با تحولات و دگرگونیهای زیادی روبهرو بوده است. اگرچه سرعت رشد و پیشرفت در ابتدا بسیار کند بود، پیشرفتهای علمی و تکنولوژیک چند قرن اخیر بار تحول و توسعه را به خوبی کشیده است. این فرآیند دگرگونیهای پی در پی و ایجاد تکنولوژیها و فناوریهای نوین که پیامدهای مثبت بسیاری را برای اقتصاد کشورها به دنبال داشته تخریب سازنده (creative destruction) مینامند. پیشرفتهای پیوسته در وسایل ارتباطی یکی از نمونههای روشن این فرآیند است. بشری که ابتدا با علامت و اشاره و وسایل ابتدایی ارتباط برقرار میکرد، بعدها با اختراع چاپ دچار تحول بزرگی شد که زمینه بسیاری از فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی را پدید آورد. با افزایش جمعیت و پراکندگی آنان در سطح کره خاکی نیاز به اطلاعات و تبادل آن بیشتر شد.
انسان که برای ارسال پیامهای خود، زمانی از دوندگان مقاوم، اسبهای تندرو و کبوتران نامه بر استفاده میکرد و زمانی دیگر، از مطبوعات و روزنامهها، اما نتوانست نیاز اصلیاش را که تبادل سریع اطلاعات بود، برطرف سازد. اختراع تلفن تحول دیگری را در حوزه ارتباطات ایجاد کرده و کمک شایانی به توسعه شهرها و ارتباطات کرد. بعدها با ظهور رادیو و تلویزیون این روند ادامه پیدا کرد تا اینکه در دهههای اخیر گسترش کامپیوتر و تکنولوژیهای مرتبط با آن و بهویژه بعدها با فراگیر شدن شبکه اینترنت، دنیای ارتباطات دچار تحول عظیمی شد. با پیشرفت تکنولوژی در دهههای اخیر این تغییرات و دگرگونیها در سایر بخشها و صنایع نیز با سرعت و شتاب بیشتری صورت پذیرفت بهطوری که بسیاری از اقتصاددانان رشد اقتصادی را در گرو میزان این پیشرفتها میدانند. پرونده امروز باشگاه اقتصاددانان تئوری تخریب سازنده را مورد بررسی قرار میدهد.
ارسال نظر