پردرآمدترین مسابقات تاریخ اروپا

بلومبرگ

یک سال بعد از رسوایی گسترده در بالاترین سطح فوتبال جهان، خوشنامی و امور مالی فیفا هنوز هم با ابهامات زیادی مواجه است. حدود ۱۵۰ مایل آن طرف‌تر اما شرایط برای یوفا، مهم‌ترین بخش زیر چتر فیفا بسیار متفاوت است. یورو ۲۰۱۶ در فرانسه، بزرگترین رویداد در تاریخ این مسابقات است با تیم‌های بیشتر، بازی‌های بیشتر و شهرهایی که میزبان این بازی‌هاست. درآمد بیشتر برای یوفا را به همه اینها اضافه کنید. این سازمان انتظار درآمد ۲ میلیارد یورویی را دارد که از درآمد ۴/ ۱ میلیارد یورویی چهار سال پیش زمانی که لهستان و اوکراین میزبان این بازی‌ها بودند، بیشتر خواهد بود. تورنمنتی که در آن ۱۶ تیم حضور داشتند.

از نظر درآمد و میزان محبوبیت جام ملت‌های اروپا تنها پس از جام جهانی قرار می‌گیرد. تورنمنت جام ملت‌های اروپا امسال با ۲۴ تیم برگزار می‌شود و این به معنی فروش بلیت بیشتر و حق پخش تلویزیونی بالاتر است. حق پخش این مسابقات امسال ۰۵/ ۱ میلیارد یورو است که نشان‌دهنده افزایش ۲۵ درصدی نسبت به دوره گذشته در سال ۲۰۱۲ است. حق اسپانسرشیپ مسابقات هم با افزایشی ۴۰ درصدی به ۴۵۰ میلیون یورو رسیده است و مابقی درآمدها از طریق بلیت فروشی‌خواهد بود. مسابقات جام ملت‌های اروپا یکی از مسابقات قاره‌ای در جهان است لیکن درآمدی به مراتب بالاتر از سایر مسابقات قاره‌ای دارد. درآمد حق پخش تورنمنت جام ملت‌های آمریکا که هم اکنون در حال برگزاری است معادل ۱۱۲ میلیون دلار است. همچنین حق پخش کلیه مسابقات فوتبال آسیا در طول ۱۰ سال برابر یک میلیارد دلار است که شامل انواع مسابقات از جمله جام ملت‌های این قاره است و سال ۲۰۲۰ قرارداد ۱۰ ساله آن پایان می‌یابد. در پی حق پخش بیش از یک میلیارد یورویی، برآورد تعداد تماشاگران تلوزیونی این مسابقات برابر ۱۳۰ میلیون نفر برای بازی‌های مراحل مقدماتی است که پیش‌بینی می‌شود این رقم تا بازی فینال به ۳۰۰ میلیون نفر برسد. این در حالی است که فینال مسابقات «سوپربال۵۰» در آمریکا که یکی پربازدیدترین رقابت‌هاست تنها ۱۱۰ میلیون بیننده دارد. آقای «لورنت اپشتاین» مدیر بازاریابی یوفا در این زمینه به طعنه گفته است ما ۵۱(کل تعداد مسابقات یورو) فینال سوپر بال در یورو ۲۰۱۶ خواهیم داشت.

حدود سه‌چهارم درآمد حق پخش تلویزیونی این رقابت‌ها از خود قاره اروپا به‌دست می‌آید اگرچه تلویزیون‌های ملی اسپانیا و ایتالیا به علت قیمت بالا از خرید این بازی‌ها خودداری کردند. اپشتاین، مدیر بازاریابی یوفا می‌گوید که با وجود رشد اقتصادی کند جهان و خصوصا اروپا، فروش حق پخش این بازی‌ها در آمریکا، برزیل و خاورمیانه نیز خوب بوده است. در این مسابقات دو و نیم میلیون بلیت به فروش رفته است که نسبت به یک‌ونیم میلیون بلیت فروش رفته در سال۲۰۱۲ افزایش مناسبی را نشان می‌دهد که البته بخشی از آن مربوط به افزایش تعداد تیمها است و بخشی استقبال بیشتر از مسابقات را نشان می‌دهد. این بلیت‌ها برخی به فروش عمومی رسیده‌اند و برخی به‌عنوان سهمیه به برخی از شرکت‌ها واگذار شده است. اپشتاین، مدیر بازاریابی یوفا معتقد است برخی قوانین سختگیرانه درخصوص هدیه دادن بلیت موجب کمتر شدن فروش شده است. بسیاری از کمپانی‌ها مایل بوده‌اند این بلیت‌ها را به‌عنوان هدیه یا جایزه به مشتریان بدهند ولی به دلیل قوانین تطبیق (قوانینی که باید هویت فرد که بلیت به نام اوست و فرد دارنده یکسان باشد) اهدای بلیت‌ها عملا امکان‌پذیر نبوده است. شبح تروریسم در فرانسه نیز در سخت‌تر شدن این قوانین موثر بوده است. ۲۰ سال پس از یورو ۹۶ مجددا میزبانی این مسابقات به یکی از قدرت‌های اقتصادی اروپا رسیده است و این عامل یکی از موجبات افزایش ۴۰ درصدی درآمدهای اسپانسرشیپ در مسابقات شده است.

در فهرست حامیان مالی فوتبال معمولا چند شرکت ثابت قرار دارند مانند آدیداس، کوکا کولا و برخی دیگر از شرکت‌های چند ملیتی که در برنامه بازاریابی خود نگاه تبلیغاتی ویژه‌ای به این مسابقات دارند. هرچند برای کل اقتصاد بزرگ فرانسه این تورنمنت مانند قطره‌ای در یک سطل آب است. پژوهشگران دانشگاهی مرکز پژوهش‌های لیموژ درآمدهای فرانسه از محل مخارج تماشاگران و طرفداران در این رقابت‌ها را ۳/ ۱ میلیارد یورو برآورد کرده‌اند. شواهد به‌دست آمده از سایر کشورها همچنین نشان می‌دهد اثرات اقتصادی این پیامدهای اقتصادی کوتاه‌مدت و گذراست. اقتصاددانان واحد اطلاعات بلومبرگ در مقاله‌ای که ۲۵ مه‌ منتشر شد، نوشتند: «این رقابت‌ها می‌توانند هفته‌ها برای فرانسه افزایش تقاضا و بهبود داشته باشند ولی کارهای بسیار بیشتری برای بهبود اقتصاد فرانسه لازم است.»