جنگ نفتی ایران و عربستان - ۲۰ خرداد ۹۵
بخش اقتصادی دویچهوله آلمان
شرکت ملی نفت عربستان سعودی (آرامکو) در نامهای به مشتریان خود اعلام کرد که هر بشکه نفت خود را به کشورهای شمال غربی اروپا با ۳۵ سنت تخفیف و به کشورهای حوزه مدیترانه با ۱۰ سنت تخفیف به فروش میرساند. «جنگ نفت» میان ایران و عربستان سعودی ابعاد تازهای به خود گرفته است. به گزارش شبکه تلویزیونی n-tv آلمان در روز دوشنبه ۶ ژوئن (۱۷ خرداد) شرکت ملی نفت عربستان سعودی (آرامکو) طی نامهای به مشتریان خود اطلاع داده که نفت خود را برای کشورهای اروپای شمال غربی با ۳۵ سنت تخفیف در هر بشکه و برای کشورهای حوزه مدیترانه با ۱۰ سنت تخفیف در هر بشکه عرضه میکند.
بخش اقتصادی دویچهوله آلمان
شرکت ملی نفت عربستان سعودی (آرامکو) در نامهای به مشتریان خود اعلام کرد که هر بشکه نفت خود را به کشورهای شمال غربی اروپا با ۳۵ سنت تخفیف و به کشورهای حوزه مدیترانه با ۱۰ سنت تخفیف به فروش میرساند. «جنگ نفت» میان ایران و عربستان سعودی ابعاد تازهای به خود گرفته است. به گزارش شبکه تلویزیونی n-tv آلمان در روز دوشنبه ۶ ژوئن (۱۷ خرداد) شرکت ملی نفت عربستان سعودی (آرامکو) طی نامهای به مشتریان خود اطلاع داده که نفت خود را برای کشورهای اروپای شمال غربی با ۳۵ سنت تخفیف در هر بشکه و برای کشورهای حوزه مدیترانه با ۱۰ سنت تخفیف در هر بشکه عرضه میکند. تصمیم عربستان سعودی مبنی بر کاهش ۲۵ سنتی هر بشکه نفت برای کشورهای اروپایی در حالی اتخاذ شده که ایران همزمان با برداشته شدن بخشی از تحریمهای بینالمللی صادرات نفت خود را بالا برده و قصد دارد آن را به سطح پیش از تحریمها برساند و اروپا یکی از مقاصد صادرات نفت ایران است.
بیش از ۲۵تانکر غول پیکر نفتی متعلق به کشورهای اروپایی و آسیایی نفت ایران را بار زدهاند. این رقم نشان میدهد که صادرات نفت ایران پس از برداشته شدن تحریمها علیه این کشور در ژانویه امسال، بسیار بیشتر از پیشبینی کارشناسان افزایش خواهد داشت. اقدام عربستان برای کاهش ناگهانی قیمت نفت خود از جنبه دیگری نیز غیرمنتظره بود؛ تقاضای نفت خام در نیمه دوم سال همیشه بهطور سنتی بیشتر از نیمه اول خواهد بود و حالا درست در آغاز نیمه دوم سال میلادی، عربستان قیمت نفت خود را کاهش داده است. این تصمیم در حالی گرفته شده که در آخرین اجلاس اوپک در هفته گذشته، کشورهای صادرکننده نفت نتوانستند بهرغم نزول قیمت این ماده خام، بر سر کاهش تولید به توافق برسند. این عدم توافق بیش از هرچیز ناشی از اختلاف ایران و عربستان دو تولیدکننده عمده نفت بر سر موضوعات نفتی و البته سیاسی ومنطقهای بود. اختلاف ژئوپلیتیک دو کشور در منطقه و جنگ نیابتی آنها در سوریه و یمن یکی از موانع اصلی به توافق رسیدن این دو کشور است. علاوه بر آن ایران مصمم است که تولید نفت خود را به سطحی بالاتر از زمان تحریمها پیش از ژانویه برساند. در مقابل عربستان سعودی مایل است میزان تولید کشورهای اوپک در سطح ماه ژانویه باقی بماند و بالاتر نرود.
ایران از ماه فوریه و پس از برداشته شدن تحریمهای بینالمللی صادرات نفت به اروپا را آغاز کرده است. در چنین شرایطی پایین آوردن قیمت نفت از سوی عربستان برای کشورهای اروپایی نشان از حساسیت رقابتی دارد که میان این کشور و ایران به خصوص بر سر مشتریان اروپایی در جریان است. صادرات نفت ایران به اروپا روزانه به ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است. در ماههای آینده این رقم به ۷۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا خواهد کرد، چرا که ایران قراردادهای جدیدی برای صادرات نفت به کشورهای یونان، فرانسه و ایتالیا بسته است. در مقابل عربستان سعودی بنا بر گزارش آژانس بینالمللی انرژی در سال گذشته بهطور متوسط روزانه ۸۰۰ هزار بشکه نفت به اروپا صادر کرده است. در این رقابت داغ، ایران از یک نظر نسبت به عربستان سعودی دست بالا را دارد، چرا که اقتصاد این کشور تنها وابسته به نفت نیست.یکی از مقامات نفت ایران پیشتر گفته بود که بازنده بزرگ این جنگ نفتی، عربستان سعودی خواهد بود. از سوی دیگر ایران پس از برداشته شدن تحریمهای بینالمللی میتواند نفت خود را به هر میزان که میخواهد به خصوص به کشورهای آسیایی صادر کند. از آنجا که عربستان سعودی اعلام کرده قیمت نفت را برای کشورهای آسیای دور در هر بشکه ۳۵ سنت بالا میبرد، این کار دست ایران را برای فروش نفت به این کشورها بازتر خواهد کرد.
ارسال نظر