اقتصاد گردشگری - ۱۰ خرداد ۹۵
گردشگری یکی از صنایع مهم به شمار میرود که در سالهای اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. این توجه بهویژه از سوی کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای مبتنی بر صادرات کالاها رخ داده است. در دو سال گذشته با کاهش شدید قیمت نفت و سایر کالاها، کشورهایی که بخش اعظمی از درآمدهای خود را مدیون چنین منابعی بودند با دشواریهایی در تامین بودجه و مخارج خود روبهرو شدند. گردشگری یکی از راههای نجات چنین اقتصادهایی به شمار میرفت تا بتوانند با جذب گردشگران خارجی بخشی از آسیب وارد شده به منابع ارزی خود را جبران کنند.
گردشگری یکی از صنایع مهم به شمار میرود که در سالهای اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. این توجه بهویژه از سوی کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای مبتنی بر صادرات کالاها رخ داده است. در دو سال گذشته با کاهش شدید قیمت نفت و سایر کالاها، کشورهایی که بخش اعظمی از درآمدهای خود را مدیون چنین منابعی بودند با دشواریهایی در تامین بودجه و مخارج خود روبهرو شدند. گردشگری یکی از راههای نجات چنین اقتصادهایی به شمار میرفت تا بتوانند با جذب گردشگران خارجی بخشی از آسیب وارد شده به منابع ارزی خود را جبران کنند. ایران نیز در بین کشورهایی قرار دارد که دچار چنین وضعیتی شده است؛ اما هنوز به دلیل پارهای مشکلات توان جذب گردشگران خارجی را به میزانی که در حد ظرفیت و استعداد آن باشد، نداشته است.
یکی از موانع برای رسیدن ایران به چنین هدفی که تا حدودی به خروج از وابستگی درآمدهای ارزی به نفت نیز کمک میکند، تحریمهایی بود که از سوی قدرتهای جهانی بر کشور اعمال شده بود و مشکلاتی را برای مسافران و گردشگران ایجاد میکرد. از سوی دیگر، این تحریمها منجر به تصویر نهچندان مناسبی برای سفر به کشور شده بود. رویهمرفته، این مسائل موجب شد تا بهرغم اینکه ایران در گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال گذشته بهعنوان ارزانترین مقصد سفر در رقابت قیمتی انتخاب شده بود و با داشتن میراث فرهنگی غنی که در جهان جزو ۱۰ کشور برتر قرار گرفته بود، باز هم گردشگران خارجی به اندازهای که شایسته است به کشور مسافرت نکنند. پیشبینی میشود پس از رفع تحریمها، ایران بتواند با تدوین راهکارهای مناسب، به یکی از مقاصد مهم جلب گردشگران خارجی بدل شود.
البته در این میان نباید از ضعف زیرساختهای مربوط به حوزه گردشگری از جمله هتلها و سایر مواردی از این دست غافل شد. باید به خاطر داشت که در بسیاری از کشورها، از جمله ترکیه و مصر، گردشگری علاوهبر درآمدزایی در بهبود وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی کشور مانند ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی نقش مهمی دارد. پیگیری تجارب این کشورها با توجه به زمینههای مناسبی که ایران در این حوزه دارد، گامی مثبت در رشد و توسعه اقتصادی خواهد بود. عواید ناشی از گردشگری به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم بر اقتصاد اثر میگذارند. اثر مستقیم مربوط به حوزههایی از جمله هتلها، آژانسهای مسافرتی، خطوط هواپیمایی و خدمات حملونقل مسافر است؛ در حالی که اثر غیرمستقیم و القایی شامل اثرات ناشی از سرمایهگذاری و اثرات درآمدی القایی است. در ادامه به بررسی چشمانداز وضعیت گردشگری ایران در آینده نزدیک پرداخته شده است.
ارسال نظر