صندوق ۲ تریلیون دلاری
بلومبرگ
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان در حال استخدام بانکداران ارشد جهان برای تبدیل این صندوق به یکی از بزرگترین صندوقهای ملی جهان است. این صندوق که حدود ۱۰۰ میلیارد دلار سهام در شرکتهای داخلی عربستان دارد هماکنون در حال همکاری با شرکت بینالمللی «کرنفری» آمریکا برای استخدام افراد حرفهای برای پستهایی مانند بخش داراییهای شخصی، بخش سرمایهگذاریهای مسکن، مدیریت ریسک، مدیریت بازار و دیگر پستهای مهم این صندوق ملی است. بنا به گفته محمد بنسلمان جانشین ولیعهد عربستان، این کشور در حال آمادهسازی خود برای دوران افول نفت است و در نظر دارد با گسترش حجم صندوق سرمایهگذاری عمومی به حدود دو هزار میلیارد دلار به این هدف خود دست یابد.
بلومبرگ
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان در حال استخدام بانکداران ارشد جهان برای تبدیل این صندوق به یکی از بزرگترین صندوقهای ملی جهان است. این صندوق که حدود ۱۰۰ میلیارد دلار سهام در شرکتهای داخلی عربستان دارد هماکنون در حال همکاری با شرکت بینالمللی «کرنفری» آمریکا برای استخدام افراد حرفهای برای پستهایی مانند بخش داراییهای شخصی، بخش سرمایهگذاریهای مسکن، مدیریت ریسک، مدیریت بازار و دیگر پستهای مهم این صندوق ملی است. بنا به گفته محمد بنسلمان جانشین ولیعهد عربستان، این کشور در حال آمادهسازی خود برای دوران افول نفت است و در نظر دارد با گسترش حجم صندوق سرمایهگذاری عمومی به حدود دو هزار میلیارد دلار به این هدف خود دست یابد. عربستان پیشتر اعلام کرده بود قصد دارد بخش قابلتوجهی از سهام شرکت ملی نفت آرامکو را به فروش برساند تا پول حاصل از این فروش را به صندوق سرمایهگذاری عمومی منتقل کند و بهطور فنی درآمد حاصل از سرمایهگذاری را به منبع درآمد عربستان تبدیل کند.
هماکنون صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سهام دولتی موجود در شرکتهای این کشور را در دست دارد به گونهای که سهام شرکتهای پتروشیمی و همچنین برخی بانکهای این کشور در اختیار این شرکت است. قرار است پس از عرضه اولیه سهام شرکت آرامکو در سال ۲۰۱۷ یا ۲۰۱۸ صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان نقش اصلی را در اقتصاد این کشور ایفا کند. بنا به گفته یاسر الرمایان، دبیرکل این صندوق سرمایهگذاری عمومی، عربستان قصد دارد تا سهم سرمایهگذاری خارجی خود را از پنج درصد کنونی به ۵۰ درصد در سال ۲۰۲۰ افزایش دهد. در صورتی که حجم سرمایه این صندوق به دو هزار میلیارد دلار افزایش یابد، این صندوق میتواند بزرگترین شرکتهای جهان شامل اپل، آلفابت (مالک گوگل) و مایکروسافت را که سه شرکت بزرگ جهان محسوب میشوند خریداری کند. با افت قیمت نفت مقامات سعودی اقرار کردند که کسری بودجه این کشور به ۹۸ میلیارد دلار رسید اما سپس صندوق بینالمللی پول این رقم را ۱۴۰ میلیارد دلار اعلام کرد. ذخایر ارزی عربستان در سومین ماه سال جاری میلادی ۶ میلیارد دلار کاهش یافت و به ۵۷۹ میلیارد دلار رسید. ترمیم قیمت نفت، کاهش هزینهها و فروش اوراق قرضه داخلی موجب شده تا روند کاهش خالص داراییهای خارجی عربستان برای سومین ماه متوالی کند شود. این نشان میدهد که روند پرشتاب کم شدن حجم داراییهای ارزی عربستان که در سال ۲۰۱۴ آغاز شده بود، در حال تعدیل شدن است.
خالص داراییهای خارجی عربستان در سال گذشته میلادی همزمان با افت قیمت نفت برنت به زیر ۵۰ دلار به میزان ۱۱۵ میلیارد دلار کاهش یافت و مقامات سعودی را ناگزیر ساخت تا اقدام به کاهش هزینهها و بازنگری در پروژههای دولتی کنند. در ماه دسامبر، مقامات عربستانی مجموعهای از اقدامات اقتصادی از جمله کاهش یارانهها و طرحهایی برای اخذ مالیات بر ارزش افزوده را اعلام کردند. قیمت نفت برنت در ماه مارس ۱۰ درصد ترمیم شد. عربستان برای تامین بودجه خود به راههای دیگری همچون فروش اوراق قرضه و استفاده از داراییهای ذخیره شده خود متوسل شده است. محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان طرحی را برای انجام اصلاحات مالی و اقتصادی طی ۱۵ سال آینده اعلام کرد. بر اساس این طرح، دولت عربستان قصد دارد درآمدهای غیرنفتی خود را تا سال ۲۰۲۰ به میزان بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش دهد تا بتواند در بودجه خود توازن برقرار کند.
ارسال نظر