10 نشانه ظهور انقلاب جدید صنعتی

مجمع جهانی اقتصاد

در گفت‌وگو با ۸۰۰ کارشناس برجسته و مدیراجرایی بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، تصویر آینده دیجیتال انسان را از آنها جویا شدیم. این روند چگونه قابل توضیح است؟ چه زمانبندی در این خصوص وجود دارد؟ (انقلاب صنعتی جدید) چه تاثیراتی بر جامعه خواهد داشت؟ در ادامه، ۱۰ نشانه ظهور و ورود به انقلاب صنعتی چهارم را بررسی می‌کنیم.

1. اقتصاد اشتراکی:شرکت‌های Uber و Airbnb (برای اجاره خودرو و خانه از طریق اینترنت)، جزو با ارزش ترین شرکت‌های نوپا در بخش اقتصاد اشتراکی (sharing economy) هستند؛ ۶۷ درصد پاسخ‌دهندگان بر این باورند که تا سال ۲۰۲۵ اغلب سفرها به جای خودروهای شخصی، با استفاده از خودروهای به اشتراک گذاشته شده انجام خواهند شد.


۲. حضور دیجیتالی: حدود ۱۰ سال قبل، حضور دیجیتالی (digital presence) به معنای داشتن آدرس ایمیل بود. اما درحال حاضر حتی پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها دارای صفحه‌ای در فیس بوک، حساب کاربری توییتر و حتی وب‌سایت شخصی هستند. ۸۴ درصد کارشناسان معتقدند که تا سال ۲۰۱۵، بالغ بر ۸۰ درصد مردم جهان از حضور دیجیتالی برخوردار خواهند بود.


۳. بینایی به‌عنوان یک رابط کاربری جدید: ۸۶ درصد پاسخ‌دهندگان معتقدند که تا سال ۲۰۲۵، بیش از ۱۰ درصد عینک‌های مطالعه از قابلیت اتصال به اینترنت برخوردار خواهند بود که امکان دسترسی به داده‌ها و برنامه‌های مختلف را فراهم می‌کند.


۴. محاسبات فراگیر: هنوز ۵۷ درصد جهان دسترسی به اینترنت ندارند؛ ۸۰ درصد پاسخ‌دهندگان معتقدند که در دهه آینده حدود ۹۰ درصد از جمعیت جهان به‌صورت منظم به اینترنت دسترسی خواهند داشت.


۵. ابررایانه در جیب: سال گذشته نرخ نفوذ جهانی تلفن همراه ۵۰ درصد بود؛ ۸۱ درصد کارشناسان معتقدند که در دهه آینده ۹۰ درصد جهان از تلفن‌های همراه هوشمند استفاده خواهند کرد. نه تنها نرخ نفوذ تلفن همراه افزایش خواهد یافت، بلکه خود دستگاه‌های تلفن همراه نیز پیچیده‌تر (و پیشرفته‌تر) خواهند شد.


۶. ذخیره‌سازی برای همه: امکان تولید حجم عظیمی از محتوا بدون نگرانی از محل ذخیره‌سازی در آینده فراهم می‌شود؛ ۹۱ درصد کارشناسان معتقدند که تا سال ۲۰۲۵، اغلب مردم (۹۰ درصد) از امکان ذخیره‌سازی دیجیتال رایگان و نامحدود برخوردار خواهند بود.


۷. اینترنت اشیا: عینک، لباس، لوازم جانبی - با افزایش قدرت رایانه و کاهش قیمت سخت افزاری - امکان اتصال به اینترنت را پیدا می‌کنند. به عقیده ۸۹ درصد پاسخ‌دهندگان، در یک دهه آینده بالغ بر یک تریلیون حسگر به اینترنت اشیاء متصل خواهند شد. این توسعه تقریبا بدون محدودیت است: این حسگرها ایمنی را افزایش می‌دهند (از هواپیما تا سلامت غذا)، بهره‌وری را بهبود می‌بخشند و به مدیریت موثرتر و پایدارتر منابع کمک می‌کنند.


۸. شهرهای هوشمند و خانه‌های هوشمندتر: ۷۰ درصد پاسخ‌دهندگان معتقدند که تا سال ۲۰۱۵، نیمی از ترافیک اینترنت مربوط به خانه‌های هوشمند و دستگاه‌هایی مانند یخچال هوشمند، ترموستات و سیستم ایمنی خواهد بود؛ ۶۴ درصد کارشناسان معتقدند که شهری با جمعیت ۵۰ هزار نفری، نیازی به استفاده از چراغ راهنمایی و رانندگی نخواهد داشت. همچنین ۷۹ درصد بر این باورند که ۱۰ درصد خودروها پشت چراغ قرمز، خودروهای خودران خواهند بود.


۹. داده‌های بزرگ برای بینش‌های بزرگ: نخستین سرشماری حدود ۶هزار سال قبل انجام شد و در این مدت، تغییرات چندانی صورت نگرفته است؛ در بسیاری از کشورها، ساکنان فرم‌هایی را از طریق ایمیل دریافت می‌کنند. ۸۳ درصد پاسخ‌دهندگان معتقدند که تا سال ۲۰۱۵ دست کم یک کشور سرشماری و آمار خود را با منابع عظیم داده‌ها جایگزین خواهد کرد.


۱۰. روبات ها، تصمیم‌گیری و دنیای کار: کمتر از نیمی از پاسخ‌دهندگان (۴۵ درصد) معتقدند که تا سال ۲۰۲۵، نخستین ماشین هوش مصنوعی (AI) در هیات‌مدیره یک شرکت حضور خواهد داشت؛ ۷۵ درصد معتقدند که در ۱۰ سال آینده، ۳۰ درصد حسابرسی‌ها توسط ربات‌ها انجام خواهند شد؛ همچنین ۸۶ درصد کارشناسان بر این باورند که نخستین داروساز روباتیک را در آمریکا شاهد خواهیم بود.