نفت ۲۰ دلاری؛ «یک احتمال واقعی»
منبع: Cnbc
افزایش تنش بین ایران و عربستان بهعنوان دو کشور بزرگ تولیدکننده نفت، با کاهش عرضه نفت، قیمت آن را در ابتدای سال ۲۰۱۶ افزایش داد. برنستاین تحلیلگر ارشد در حوزه نفت و گاز میگوید: «شدت گرفتن تنشها بین دو تولیدکننده بزرگ اوپک، سرمایهگذاران را دچار مشکل کرده است؛ چرا که بیشتر نفت عربستان سعودی از استان شرقی آن تولید میشود که شیعه نشین است. » او میگوید: «اگر تنشهای بین ایران و عربستان سعودی شدت بگیرد، استان شرقی بهطور بالقوه زیان خواهد دید. » سال پیش، قیمت نفت به دنبال مازاد عرضه، بیش از ۴۰ درصد کاهش یافته بود.
منبع: Cnbc
افزایش تنش بین ایران و عربستان بهعنوان دو کشور بزرگ تولیدکننده نفت، با کاهش عرضه نفت، قیمت آن را در ابتدای سال ۲۰۱۶ افزایش داد. برنستاین تحلیلگر ارشد در حوزه نفت و گاز میگوید: «شدت گرفتن تنشها بین دو تولیدکننده بزرگ اوپک، سرمایهگذاران را دچار مشکل کرده است؛ چرا که بیشتر نفت عربستان سعودی از استان شرقی آن تولید میشود که شیعه نشین است.» او میگوید: «اگر تنشهای بین ایران و عربستان سعودی شدت بگیرد، استان شرقی بهطور بالقوه زیان خواهد دید.» سال پیش، قیمت نفت به دنبال مازاد عرضه، بیش از ۴۰ درصد کاهش یافته بود. جرک کینر، مدیر سرمایهگذاری Swiss Asia Capital در سنگاپور میگوید «باوجود افزایش قیمت نفت، ریسک حاشیهای برای تنشهای فعلی خاورمیانه بهطور باورنکردنی پایین است.» (دارایی که بازده آن همبستگی مثبت با مصرف یا بهطور کلی ثروت دارد دارایی ریسکی است و برای داشتن آن باید انتظار بازدهی بیشتر از نرخ بهره بدون ریسک داشته باشید که به آن بازده اضافی یا ریسک حاشیهای (RiskPremium) گفته میشود.)
کینر میافزاید:« تاکنون چنین تنشهای ژئوپلتیک را در خاورمیانه شاهد نبودهایم و درصورت تداوم آن قیمت نفت افزایش خواهد یافت.» پس از اینکه در ماه دسامبر، اوپک از کاهش سقف تولید ۳۰ میلیون بشکه در روز سر باز زد، قیمت نفت هنوز روند نزولی چندین ساله خود را دارد. برنستاین بوریج میگوید: «نگرانیهایی پیرامون تولید بیشتر در سال ۲۰۱۶ وجود دارد؛ پساز لغو تحریمهای ثانویه آمریکا علیه ایران، انتظار میرود ایران صادرات خود را بیشتر کند. در نتیجه این نگرانیها در بلند مدت وجود خواهند داشت. بیشتر نگرانیهای ژئوپلیتیکی فعلی و اثر بالقوه آنها بر عرضه، بر عملکرد قیمت نفت تاثیرگذار خواهد بود؛ در حالی که مازاد عرضه جهانی نفت خام در حدود ۲میلیون بشکه در روز پیشبینی میشود.» بوریج میافزاید: «عربستان سعودی حدود ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز تولید میکند؛ گرچه تولید ایران حدود سه میلیون بشکه در روز است. بنابراین هر عرضه بالقوه یا کاهش آن اثر معینی بر بازار خواهد داشت.» او میگوید: «در عین حال، توقف عرضه در عربستان و ایران میتواند با کاهش عرضه تولیدکنندگان دیگر همراه باشد. گرچه ایالات متحده برای اولین بار در ۴۰ سال گذشته صادرات نفت خام خود را از سر گرفته است، اما احتمالا تولید به علت کاهش قابلتوجه در هزینههای سرمایهای (هزینههایی که برای ایجاد سود در آینده صرف میشوند) در میان سقوط قیمت نفت کاهش مییابد.» روسیه بهعنوان عرضهکننده دیگر غیر عضو اوپک نیز شاهد رشد تولید سالانه به علت کاهش هزینههای سرمایهای خواهد بود.
ضمنا پس از اینکه بیشتر اقتصادها در سال ۲۰۱۵ شاهد ۲درصد رشد در تقاضا بودند، احتمال میرود مصرف نفت، امسال قدرتمند ظاهر شود. باری داوز تحلیلگر نفتی میگوید:« شدت تقاضا در میان این کاهشهای مورد انتظار در عرضه، احتمالا بازار نفت را برای تعادلبخشی در نیمه دوم سال به فعالیت وامیدارد؛ بهخصوص اینکه تولید ایالات متحده به روند آرام خود ادامه میدهد.»اوانز لوکاس استراتژیست بازار هشدار میدهد که پیچیدگی بیشتر میتواند از جانب عربستان سعودی باشد؛ که احتمالا میتواند تولید را برای مقابله با هر نوع ریزشی که ممکن است پس از درگیری با ایران اتفاق بیفتد، افزایش دهد. این به معنای آن است که نفت بشکهای ۲۰ دلار بهعنوان «یک احتمال واقعی» باقی میماند؛ به خصوص اینکه قدرتهای دیگر غیر عضو اوپک به تولید ادامه خواهند داد.»اکنون غرب با این مساله غامض روبهروست که از کدام کشور حمایت کند. این یک مساله بغرنج سیاسی است و موضوعی است که دولتها را از نظر اقتصادی تحت فشار خواهد داد.
ارسال نظر